Γιώργος Τσουρουνάκης : Σε αχαρτογράφητα νερά ο τουρισμός στη Ζάκυνθο. Πρόταση για άμεση λύση της υδροδότησης.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για το “The Impartial Press” προχώρησε ο επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά και παράλληλα αυτοδιοικητικός, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζακύνθου, κ. Γιώργος Τσουρουνάκης.

Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού τη φετινή περίοδο μας κατέθεσε τους προβληματισμούς του, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα παρατηρείται μια μείωση 80-90% συγκριτικά με το 2019. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφ’ενός μεν στην πανδημία και αφ’ ετέρου στα πολιτικοοικονομικά παιχνίδια μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μ. Βρετανίας. Οι εθνικότητες που επισκέπτονται το νησί μας, όπως διευκρίνισε, είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό Πολωνοί και σε μικρότερο Γάλλοι, Τσέχοι αλλά και Έλληνες. Η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω πανδημίας αλλά και ανταγωνισμού κρατών, όπως επεσήμανε ο κ. Τσουρουνάκης, καταρράκωσε την τουριστική βιομηχανία με αποτέλεσμα να επέλθει ακόμα ένα οικονομικό πλήγμα στον επιχειρηματικό κόσμο, στους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία. Δυστυχώς δεν καθίσταται δυνατόν να λειτουργήσουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Όπως διευκρίνισε, από τα 6 ξενοδοχειακά καταλύματα που διαθέτει, φέτος λειτουργούν μόνο τα 2, γεγονός που παρατηρείται ευρέως στον ξενοδοχειακό χώρο. Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει, ότι απαιτείται να τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Ο ίδιος απεύχεται να συμβούν απρόοπτα γεγονότα στην περιοχή του Λαγανά, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε περιοριστικά μέτρα, αν εντοπιστούν κρούσματα Covid-19, εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας.

 

Ναυάγιο Ζακύνθου

 

Υπέρ της σύστασής του φορέα διαχείρισης της περιοχής του Ναυαγίου Ζακύνθου τάσσεται ο κ. Γιώργος Τσουρουνάκης επισημαίνοντας , ότι αφ’ενός μεν θα συντελέσει στην αναπτυξιακή πορεία της Ζακύνθου αλλά και της χώρας μας, αφού είναι το δεύτερο φυσικό μνημείο επισκεψιμότητας μετά την Ακρόπολη και αφ’ ετέρου θα προστατεύονται οι όποιοι επισκέπτες, διότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής.να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα η επισκεψιμότητα είναι ανεξέλεγκτη.τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι ” ο φορέας ιδρύεται πάνω στον αιγιαλό που προστατεύεται από το Σύνταγμα, δεν πωλείται και δεν μεταβιβάζεται. Όλα τα άλλα λέγονται εκ του πονηρού. Άλλωστε αποτύχαμε ως κοινωνία, αφού επί 40 χρόνια αντί να συντελέσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής, αξιοποιώντας το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φυσικό μνημείο μετά την Ακρόπολη, δεν το αξιοποιήσαμε. Αποτέλεσμα αυτών των κακών χειρισμών αλλά και της αδιαφορίας των ιθυνόντων, είναι να έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές και να θυμίζει , λογω της κατάστασης που επικρατεί, τριτοκοσμική χώρα. Εμείς σαν Δήμος και κοινωνία πρέπει να διεκδικήσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά αντισταθμιστικά ωφέλη, από τα έσοδα του φορέα.Αυτό εξ’ άλλου κατοχυρώνεται και από τον νόμο Βορίδη του Υπ. Εσωτερικών, που ως ορίζει, πρέπει να ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες από ανάλογες δράσεις.Αυτή τη στιγμή η επισκεψιμότητα είναι ανεξελεγκτη με κίνδυνο ατυχημάτων ή εκδηλωση πυρκαγιών με τραγικά αποτελέσματα, απώλειας ζωής και περιουσίας.Ο Δήμαρχος από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμμία αποτελεσματική ενέργεια, όπως βέβαια και οι προκάτοχοί του”. Ο κ. Τσουρουνάκης έκανε αναφορά και στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, επισημαίνοντας , ότι επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι με ταχύτατους ρυθμούς, ωστε να ενταχθούν και οι της Ζακύνθου στο σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ

Συμφέρουσα πρόταση άμεσης επίλυσης του χρόνιου προβλήματος υδροδότησης της Ζακύνθου, κατέθεσε, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, ο κ.Γιώργος Τσουρουνάκης.Σέ σχετική ερώτησή μας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ”το  πρόβλημα του νερού λύνεται σε ‘μια νύχτα’ ,διότι έχουμε πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και δεν χρειάζεται να αγοράζουμε νερό από άλλες πηγές. Τ0 σύστημα διανομής και διαχείρισης των υδάτινων πόρων λύνεται εύκολα. Αντί να χρησιμοποιούμε ‘ ρόδες ‘ για μεταφορά νερού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους σωλήνες ύδρευσης. Σε μια νύχτα, τροπος του λέγειν, η ΔΕΥΑΖ  δύναται να συνδέσει τις ιδιωτικές γεωτρήσεις με το δίκτυο του Δήμου, χωρίς αυτό να θίγει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι ιδιώτες θα πρέπει να αμείβονται αναλόγως των παροχών και των υπηρεσιων που προσφέρουν στον Δημο. Η ΔΕΥΑΖ  έχει κοστολόγιο περίπου 90 λεπτά ανά κυβικό μέτρο για άντληση νερού. Οι ιδιώτες έχουν περίπου 15 λεπτά ανά κυβικό. Εάν η ΔΕΥΑΖ  τους πληρώνει 60 λεπτά ανά κυβικό , θα έχει όφελος γιατί θα μειώσει αρκετά το κοστολόγιο και έτσι θα μπορεί να μειώσει τις τιμές πώλησης του νερού.Επιπλέον μπορεί να συνδυαστεί με εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα από βρόχινο νερό. Έτσι θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού και συγχρόνως θα εφαρμοστεί φυσικό σύστημα αποθήκευσης και εξοικονόμησης νερού” .

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο κ. Τσουρουνάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έκταση που έχει λάβει η εγκληματικότητα στο νησί αλλα και στην χώρα μας, τονίζοντας , ότι έχει βαθιές ρίζες και υποκινείται από ανθρώπους με αυτοσκοπό το χρήμα απ’ όπου κι αν προέρχεται, γεγονός που ευνοείται από το πολιτικοοικονομικό σύστημα πού επικρατεί. Επεσήμανε δε, ότι απαιτείται οργάνωση και πρόγραμμα επιμόρφωσης της κοινωνίας, ώστε να αναπτυχθούν δράσεις εξυγίανσης του κοινωνικού γίγνεσθαι αλλά και πρόληψης της όποιας μορφής παραβατικότητας ή εγκληματικότητας που κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πλήξει και συνταράξει τη Ζάκυνθο και την Ελλάδα ολόκληρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *