Η χώρα ίσως χρειαστεί και δεκαετίες για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για καταπολέμηση της διαφθοράς
Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέδωσε ένα φάκελο στον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Ο φάκελος, βαμμένος στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας και της ΕΕ, αποτελεί την αποδολή του ουκρανικού αιτήματος για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Περιέχει όμως και επτά ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Η κυριότερη αφορά στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης διαφθοράς.
Η Ουκρανία χαρακτηρίζεται μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη και βρίσκεται ακριβώς μία θέση πάνω από τη Ρωσία στη σχετική κατάταξη.
Αλλά ακόμα και αυτή η θέση είναι ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, καθώς η χώρα προσπάθησε να εφαρμόσει μέτρα κατά της διαφθοράς ακόμη και πριν από την πρόσφατη υποψηφιότητά της για την ΕΕ.
Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι περισσότερα χρήματα εισρέουν στη χώρα ως διεθνής βοήθεια και οι πολίτες ανησυχούν για το πού πηγαίνουν.
Πέρυσι, το ποσοστό των ανθρώπων που πίστευαν ότι η διαφθορά δεν είναι δικαιολογημένη εκτινάχθηκε από το 40% στο 64%.
Το Κίεβο έχει πρόσφατα απομακρύνει ορισμένους δικαστές και αξιωματούχους με κατηγορίες για διαφθορά. Ωστόσο, στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας η Ουκρανία παραμένει σε χαμηλότερη θέση από την Ουγγαρία, την χώρα μέλος της ΕΕ με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ακόμα και για δεκαετίες, όπως εκτιμούν πολλοί ααλυτές. Στο Κίεβο, πάντως, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η χώρα θα γίνει μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ σε δύο χρόνια.