Μεγάλη φωτιά στη Μαγνησία απειλεί κατοικίες και βιομηχανίες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος

Προληπτική εκκένωση οικισμών αποφάσισε η Πυροσβεστική

Μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Μαγνησία,[1] κοντά στο Βελεστίνο, απειλεί οικισμούς και μονάδες βιομηχανίας στα περίχωρα του Βόλου. 

Το απόγευμα της Τετάρτης η πυροσβεστική έδωσε εντολή να εκκενωθεί το Σέσκλο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν την πυρκαγιά προς τα ανατολικά και κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.[2]

Στο Σέσκλο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις,[3] οι οποίες δημιουργούν ζώνες ανάσχεσης της φωτιάς,ώστε αυτή να μην επεκταθεί προς το Σέσκλο[4] και το Διμήνι, που είναι προάστιο του Βόλου και προς τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.  

Λαμία: Εκκενώνεται το βόρειο τμήμα της πόλης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη Λαμία καθώς πέρασε τον δρόμο Λαμίας- Δομοκού και κατευθύνεται προς τη συνοικία της Νέας Μαγνησίας. 

Με δύο μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της βόρειας πλευράς της Λαμίας να εκκενώσουν την περιοχή. Την ίδια στιγμή περιπολικά της αστυνομίας και αυτοκίνητα του δήμου ειδοποιούν τους κατοίκους της Νέας Μαγνησίας που τα σπίτια τους είναι κοντά στην αγροτική περιοχή να τα εκκενώσουν και να απομακρυνθούν. Ήδη έχουν εκκενωθεί έξι αγροικίες με οικόσιτα ζώα, καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας κι ένα ελικόπτερο Έρικσον. Στην κατάσβεση μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και μία ομάδα εφέδρων καταδρομέων.

Επίσης εκκενώθηκαν, προληπτικά, τα πρώτα σπίτια στις παρυφές και περιμετρικά του Βελεστίνου και οι κάτοικοι οδηγούνται προς το κέντρο της πόλης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, μετά από εννέα ημέρες μάχης με τις φλόγες. Η φωτιά έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τρία μέτωπα αναζωπυρώσεων, ενώ στο νησί επιχειρούν πολλά εναέρια μέσα.

Και ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσυν το μέγεθος της καταστροφής.

Το Κιοτάρι δεν θυμίζει σε τίποτα το πολυτελές τουριστικό θέρετρο που φιλοξενούσε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Κάτοικοι και επιχειρηματίες αντικρίζουν παντού στάχτες και αποκαΐδια

Οσον αφορά την Κέρκυρα, τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις με τα περισσότερα μέτωπα της φωτιάς να εντοπίζονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Στην Κάρυστο η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες. 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus[5] (CAMS) κατέγραψε σημαντική αύξηση στην ένταση και στην ποσότητα των εκπομπών διεοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές στην ανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Ελλάδα οι εκπομπές ήταν οι υψηλότερες για αυτή τη χρονική περίοδο τα τελευταία 21 χρόνια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας[6] έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Πέμπτη 27 Ιουλίου. 

«Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού» προβλέπεται σε επτά περιφέρειες της χώρας.