Όχι μόνο οικονομικές, αλλά και κοινωνικές αλλαγές θα φέρει η αλλαγή κυβέρνησης στην Ισπανία.
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ισπανία, η προεκλογική εκστρατεία έχει ενταθεί. Αλλά οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει.
Από τον σημερινό πρόεδρο, τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, θα περάσει ο συντηρητικός Αλμπέρτο Νουνιές Φεϊχό, ο οποίος πιθανότατα θα χρειαστεί την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox για να κυβερνήσει. Κάτι που έχει να συμβεί από το τέλος της δικτατορίας τη δεκαετία του 1970 και θα επέφερε πολλές αλλαγές στη χώρα.
Σχεδόν καμία οικονομική πρόταση δεν έχει συζητηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης θα αντανακλάται στην οικονομία.
«Νομίζω ότι κυρίως λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής. Η αντιπολίτευση ασκεί μεγάλη κριτική στην αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια, επίσης λόγω της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών λόγω της μεταρρύθμισης που εφαρμόστηκε πρόσφατα. Πιστεύω ότι το Κεντροδεξιό κόμμα σκοπεύει να μειώσει την αύξηση των δαπανών και επίσης να μειώσει τους φόρους. Το σημαντικό είναι ότι αν θέλεις να μειώσεις τους φόρους στην Ισπανία, πρέπει σχεδόν άμεσα να περικόψεις τις δαπάνες και, ύστερα από μια δεκαετία λιτότητας στην Ισπανία, περικοπή σημαίνει πραγματικά να αγγίξεις το κόκκαλο!», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μαρσέλ Γιάνσεν, οικονομικός ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης FEDEA.
Το εκτελεστικό όργανο που θα αναλάβει θα έχει επίσης μια άλλη πρόκληση, να μειώσει τόσο το ισπανικό χρέος, λίγο πάνω από το 112%, όσο και το έλλειμμα, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών, που σήμερα είναι στο 4,8%.
«Εάν υπάρξει νέα κυβέρνηση, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν αλλαγές σε οικονομικό επίπεδο. Αλλά σίγουρα αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να παρατηρηθούν και σε κοινωνικό επίπεδο. Σε αυτή τη γειτονιά όπου βρισκόμαστε, τη γειτονιά Chueca (σ.σ. Τσουέκα) στη Μαδρίτη, είναι η πιο αντιπροσωπευτική γειτονιά της συλλογικότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην ισπανική πρωτεύουσα. Ήρθαμε να μιλήσουμε με μια ένωση που εκπροσωπεί τη συλλογικότητα, ώστε να μας πουν τι βλέπουν ως πιθανή οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων», εξηγεί η απεσταλμένη του Euronews στη Μαδρίτη, Αϊντα Σάντσεθ.
Ένας από τους νόμους που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι αυτός που είναι γνωστός ως ο νόμος για τις τρανς. Η νομοθεσία αποσυνδέει την αλλαγή φύλου από παθολογικά αίτια, σύμφωνα με τη γνώμη του ΠΟΥ, και επιτρέπει να γίνεται από την ηλικία των 16 ετών χωρίς καμία ιατρική εξέταση.
Ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και το Συντηρητικό κόμμα έχει υποσχεθεί να τον καταργήσει.
«Θα επιστρέψουμε στην στην υποταγή σε ιατρικά πιστοποιητικά, στην κηδεμονία, στο να μην μπορούμε καν να επιλέξουμε αν θέλουμε να πάρουμε ορμόνες. Θα κάναμε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Αυτή τη στιγμή, με το νόμο που έχουμε ψηφίσει, τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν το όνομα και το φύλο τους και δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή ορμόνες», τόνισε η πρόεδρος της FELGBT, Ούχε Σανχιλ.
Την Κυριακή η Ισπανία θα γνωρίζει τι χρώμα θα βαφτεί η κυβέρνησή της, αν και δεν αποκλείεται καμία επιλογή. Ούτε καν μια ακόμα εκλογική διαδικασία, όπως συνέβη στις τελευταίες εκλογές του 2019.