Κύπρος: Έκκληση στους πολίτες να μην εφησυχάζουν λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας

Μας ανησυχεί ο εφησυχασμός, που φέρνει η καλή επιδημιολογική εικόνα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για συνεχή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και εμβολιασμό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παρέθεσε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων ΓεΣΥ και κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες από πολίτες ότι λαμβάνουν γραπτό μήνυμα με αποτέλεσμα από rapid test χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι οι καταγγελίες που φτάνουν στο Γραφείο του για το συγκεκριμένο είναι μεμονωμένες και παρατηρούνται σε περιπτώσεις που μπορεί να καταχωρηθεί λανθασμένα ο αριθμός του τηλεφώνου κάποιου πολίτη. Γίνονται, σημείωσε, κατά μέσο όρο 50,000 τεστ την ημέρα και η εκ παραδρομής καταχώρηση ενός λανθασμένου αριθμού τηλεφώνου σε τόσο μεγάλο αριθμό τεστ, δεν αποκλείεται. Πρόσθεσε ότι όλες οι καταγγελίες διερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να διαπιστωθεί ο λόγος που έγινε το λάθος. Μέσα από τους ελέγχους αυτούς, επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, είχε εντοπιστεί το περιστατικό με τις υπερχρεώσεις από συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Κύπρος παρήγγειλε 4 εκ. δόσεις εμβολίων

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ποσότητες εμβολίων, κυρίως της AstraZeneca και της Johnson&Johnson, που παραμένουν αδιάθετες, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αδιάθετα εμβόλια. Τα AstraZeneca που υπάρχουν αποθηκευμένα αφορούν στις δεύτερες δόσεις και πολύ λίγα για πρώτες δόσεις.

«Αδιάθετα εμβόλια θα υπάρξουν για όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον Σεπτέμβρη, διότι έχουμε παραγγείλει 4 εκ. δόσεις. Παρά το ότι κάποιοι ισχυρίζονταν ότι τότε (σ.σ. όταν γίνονταν οι παραγγελίες) βάλαμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι, αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Εμείς είχαμε παραγγείλει από όλα τα εμβόλια τη μέγιστη ποσότητα που μας προσφερόταν, διότι τότε δεν γνωρίζαμε ποιο θα εγκριθεί πρώτο, ποιο θα κόψει πρώτο το νήμα και ποιο θα ήταν αποτελεσματικό κτλ. Για αυτό πήραμε όσα μας προσφέρθηκαν. Τόσους μήνες δεχόμαστε κριτική από κάποιους ειδικούς και μη που είχαν ο καθένας την άποψή του», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος παρήγγειλε 4 εκ. δόσεις, αλλά τα αδιάθετα που θα προκύψουν όταν και εφόσον εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που το επιθυμεί, μέσω του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δοθούν πίσω στην Ευρώπη και δίνονται στη συνέχεια ως δωρεά σε τρίτες χώρες που το έχουν ανάγκη. Άρα, πρόσθεσε, υπάρχει η δυνατότητα και βάσει των συμβολαίων που έχουμε υπογράψει, είτε να δοθούν μέσω του μηχανισμού της Ευρώπης σε τρίτες χώρες είτε να τα μεταπωλήσουμε. «Δεν έχει παρθεί απόφαση για το τι θα γίνει στην Κύπρο, διότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς της Κύπρου μετά τον εντοπισμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων των οποίων διερευνάται η διασύνδεσή τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι έχει δοθεί ήδη σύσταση προς τα άτομα κάτω των 50 ετών να προτιμούν εμβόλια τεχνολογίας mRNA, και επανέλαβε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διερευνά το ενδεχόμενο διασύνδεσης των περιστατικών θρόμβωσης με τον εμβολιασμό, ενώ αντίστοιχη διερεύνηση γίνεται και από την ίδια την εταιρεία.

«Υπήρξε η αντίδραση και η αναστάτωση στον κόσμο για το συγκεκριμένο περιστατικό. Θέλω να τονίσω όμως ότι ήταν αναμενόμενο. Σε διάφορες χώρες παρατηρήθηκαν τέτοια περιστατικά και στατιστικά ήταν αναμενόμενο και στην Κύπρο. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε στατιστικά. Εφόσον υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα, ήταν αναμενόμενο ότι μπορούσε να συμβεί και στην Κύπρο», είπε. Πρόσθεσε ότι η σύσταση του ΕΜΑ ήταν όπως δεν μπει ηλικιακός περιορισμός, διότι στην ανάλυση κόστους-οφέλους δεν υπήρχε λόγος. Εξαρτάται επίσης από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας και την προμήθεια εμβολίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο περιστατικό, την προμήθεια πλέον εμβολίων άλλων τεχνολογιών και την επιδημιολογική εικόνα, η σύσταση των ειδικών σχεδόν ομόφωνα ήταν όπως μπει σύσταση και όχι απαγόρευση για τους κάτω των 50. Αρκετές χώρες εξακολουθούν να μην έχουν ηλικιακό περιορισμό, όπως η Γερμανία, ή ακόμα κι αν έχουν ηλικιακό περιορισμό είναι διαφορετικές ηλικίες», είπε ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση για να επιτραπεί η παρουσία θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι εάν συνεχίσουμε με τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα, θα επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων, αλλά με κάποιους περιορισμούς. Ωστόσο, επεσήμανε ότι εκείνο που έχουμε διδαχθεί μέχρι τώρα από την πανδημία είναι πως δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι μεταλλάξεις και η εμβολιαστική κάλυψη.

«Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα ότι ναι μεν επικρατεί ευφορία ότι πάμε καλά, αλλά μας ανησυχεί παρά πολύ ο εφησυχασμός. Ο εφησυχασμός φέρνει μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, που το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει, και παρόλο που χτίζουμε το τείχος της ανοσίας με τους εμβολιασμούς, πρέπει να ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός. Για αυτό προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει τη 2η δόση οποιουδήποτε εμβολίου, για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς εάν προκαλεί ανησυχία ο εντοπισμός κι άλλων περιστατικών ινδικής μετάλλαξης, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι γίνεται ιχνηλάτηση για να διαφανεί από πού προέκυψαν τα περιστατικά της ινδικής μετάλλαξης και επεσήμανε τη σημασία των ελέγχων που γίνονται με rapid test ή με PCR, που βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό των περιστατικών. Συγκρίνοντας με τις πρακτικές σε άλλες χώρες, όπου γίνονται μαζικοί έλεγχοι, αφού εντοπιστούν αυξημένα κρούσματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι στην Κύπρο ήδη γίνονται μαζικοί έλεγχοι παγκύπρια. Πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί ο εντοπισμός μεταλλάξεων, αλλά το αναμέναμε. Όποια μέτρα κι αν λάβουμε, εκείνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να το καθυστερήσουμε και με τα μέτρα και με τα τεστ, μέχρι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς. Για αυτό κάνουμε έκκληση στον κόσμο να κλείνει ραντεβού για εμβολιασμό γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε ειδικά από τις μεταλλάξεις».