Συμφωνία στο κείμενο ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, αλλά με αστερίσκους

60 χώρες γύρω από το ίδιο τραπέζι στις Βρυξέλλες. Οι διαφωνίες ξεπεράστηκαν, αλλά το κείμενο είχε αρκετά αποδυναμωθεί ήδη για θέματα όπως η Ουκρανία.

Παρά τις υποσχέσεις για επενδύσεις και παρά την υπογραφή αρκετών συμφωνιών, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει τη σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Μία μόνο χώρα, η Νικαράγουα, δε συμφώνησε με την τελική διακήρυξη, καθώς περιλαμβάνει αναφορά στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Το κείμενο, ωστόσο, λόγω των διαφορετικών ευαισθησιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχει αποδυναμωθεί και δεν καταδικάζει την επιθετικότητα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συμφωνήσαμε σε μια δυνατή θέση και οι 60 χώρες. Και μόλις σημείωσα, μαζί με τον συνάδελφό μου που είναι συμπρόεδρος αυτής της συνάντησης, τον Ραλφ Γκονσάλβες, ότι μόνο μία χώρα δεν μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία της εις βάρος μιας παραγράφου», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διήμερης συνάντησης.

Το άλλο αμφιλεγόμενο θέμα, αφορούσε τον τρόπο αναφοράς στο διατλαντικό δουλεμπόριο του παρελθόντος.

Στο κείμενο προστέθηκε μια παράγραφος στην οποία οι ηγέτες αναγνώριζαν και εξέφραζαν τη λύπη τους για τα ανείπωτα δεινά που προκλήθηκαν σε εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν αποζημιώσεις.

Αλλά η σύνοδος κορυφής χρησίμευσε πάνω απ’ όλα για την επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένα έργα. 

Και υπεγράφησαν αρκετές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μνημονίου κατανόησης με την Χιλή για τη σύναψη εταιρικής σχέσης στον τομέα των πρώτων υλών.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να συζητήσουμε και να μιλήσουμε με σαφήνεια για έναν μηχανισμό που θα βάλει τέλος στις εκτεταμένες εξορύξεις στη Λατινική Αμερική. Αυτή η ιδέα ότι η Λατινική Αμερική είναι μόνο παραγωγός πρωτογενούς παραγωγής και φαίνεται ότι πάντα την εμπόδιζαν να εκβιομηχανίσει αυτή την πρωτογενή παραγωγή. Και αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να μιλήσουμε για το θέμα χωρίς κατηγορίες. Μισό αστειευόμενοι, μισό σοβαρά, χρειάστηκαν πέντε αιώνες, αλλά τελικά το καταφέραμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή καθώς ο ασιατικός γίγαντας έχει καταφέρει να γίνει ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, μετά τις ΗΠΑ και μπροστά από την ΕΕ.