Άρχισαν και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες μέρες οι διεργασίες των κομμάτων για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και επιλογή του επόμενου Προέδρου της Βουλής.
Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συνέλθει σήμερα το απόγευμα ή αύριο για να συζητήσει το θέμα της Προεδρίας της Βουλής, χωρίς να έχει αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Εξάλλου, από τις 10 το πρωί συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, με διάφορα θέματα προς συζήτηση στην ατζέντα.
Από τις 11 συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ για μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με το θέμα της Προεδρίας της νέας Βουλής. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι, με εξαίρεση αυτό της συνεργασίας με το ΕΛΑΜ.
Σημειώνεται ότι το (Ε.ΛΑ.Μ.) μετά από συνεδρία του Πολιτικού του Συμβουλίου αποφάσισε πως στην πρώτη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα διεκδικήσει την Προεδρία του Κοινοβουλίου με υποψήφιο τον Πρόεδρο του, Χρίστο Χρίστου.
Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ συνέρχεται την Πέμπτη στις 18:00 για αποτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Προεδρίας της Βουλής.
Το πιθανότερο αύριο, θα γίνει μια πρώτη συνάντηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Παράταξης για το θέμα της Προεδρίας της Βουλής. Η ΔΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρεται για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής, αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος.
Εξάλλου την Προεδρία της Βουλής θα διεκδικήσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπεμπτου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Κίνημα χθες βράδυ. Όπως δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου στο ΚΥΠΕ, παρά την απόφαση, θα γίνουν διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα και για άλλες επιλογές, αφού η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής αναγκάζει τα κόμματα να γνωρίζουν τι θα κάνουν στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία. Παράλληλα ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το Κίνημα αποκλείει τη συνεργασία με το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ για το θέμα.
Διαδικασία εκλογής
Η εκλογή του νέου Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 16:00.
Κατά την πρώτην συνεδρία της πρώτης τακτικής συνόδου της περιόδου της Βουλής την έδρα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρεσβύτερος των παρόντων Βουλευτών μέχρι της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής.
Η διαδικασία εκλογής που ακολουθείται για την εκλογή Προέδρου είναι η εξής:
Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών. Δηλαδή αν είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές που εκτός απροόπτου πάντοτε είναι στην πρώτη συνεδρία, από τους 56 βουλευτές, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 29 ψήφους.
Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος. Δηλαδή από τους 56 θα πρέπει να έχει λάβει 22 ψήφους.
Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορίας κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσεις τις περισσότερος εγκριτικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.
Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.
61 χρόνια 13 πρόεδροι
Στα 61 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Βουλής, στη θέση του προέδρου της Βουλής -τη δεύτερη τη τάξει θέση βάσει του κυπριακού Συντάγματος- έχουν εκλεγεί μέχρι σήμερα 13 διαφορετικά πρόσωπα.
Πρώτος πρόεδρος της Βουλής υπήρξε ο Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος είναι και ο μακροβιότερος στην ιστορία πρόεδρος της Βουλής, αφού παρέμεινε στην προεδρία της για 16 συνολικά χρόνια, από το 1960 μέχρι και το 1976.
Δεύτερος σε διάρκεια πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας με 7 χρόνια (2001-2008), ενώ για 6 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος όμως εξελέγη σε δύο διαφορετικές πενταετίες. Πρώτη φορά εξελέγη το 1976 όμως στη θέση παρέμεινε για έναν μόνο χρόνο αφού το 1977 ανέλαβε την προεδρία της Δημοκρατίας προς διαδοχή του αποθανόντος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Σπύρος Κυπριανού επανήλθε στην προεδρία της Βουλής 20 χρόνια αργότερα το 1996 ολοκληρώνοντας τη θητεία του το 2001.
Από μία πλήρη πενταετία συμπλήρωσαν στην προεδρία της Βουλής οι Γεώργιος Λαδάς (1981-1986), Βάσος Λυσσαρίδης (1986-1991, Αλέξης Γαλανός (1991-1996) και Γιαννάκης Ομήρου (2011-2016). Για τέσσερα χρόνια υπήρξε πρόεδρος της Βουλής ο Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος συμπλήρωσε τη θητεία Σπύρου Κυπριανού από το 1977-1981 και τρία χρόνια ο Μάριος Κάρογιαν (2008-2011) ο οποίος διαδέχθηκε τον Δ. Χριστόφια όταν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής και Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος εξελέγη το 2016 αλλά υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Οκτώβριο του 2020, λόγω της γνωστής εμπλοκής του στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα. Τον διαδέχθηκε για τους υπόλοιπους 7 μήνες της θητείας του (10/20-5/21) ο Αδάμος Αδάμου, ενώ μία ενδιάμεση δίμηνη θητεία στην προεδρία της Βουλής έχει και ο Τάσσος Παπαδόπουλος (από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 1976).