Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Ισραήλ. Πέρα από τις μαζικές διαδηλώσεις στο Τέλ Αβιβ και σε άλλες μεγάλες πόλεις, πλέον ακτιβιστές καταλάμβάνουν κεντρικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους.[2][1]
Ακολούθει κυκλοφοριακό χάος και η επέμβαση της αστυνομίας. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές είκοσι συλλήψεις, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει όσους συμμετείχαν σε αυτή τη νέα «ημέρα αντίστασης».[3]
Οι διαδηλωτές ζητούν να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση που αφαιρεί εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.[4]
«H κυβέρνηση τρέχει σαν τρελή να αλλάξει την νομοθεσία χ[5]ωρίς καμία συναίνεση και τελικά διαλύει την χώρα μας» υποστηρίζει ένας άντρας.
«Ανήκω στη δεξιά παράταξη και έχω ξεκάθαρη άποψη. Είμαι πεπεισμένος πως η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει την κακή πορεία της δημόσιας ζώης και τελικά της δημοκρατίας μας» υποστηρίζει ένας διαδηλωτής.
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρικε σε πρώτη ανάγνωση ένα άρθρο- κλειδί που περιλαμβάνεται στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση. Το άρθρο προβλέπει ότι η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να αποφαίνεται «για τον λογικό χαρακτήρα» των κυβρνητικών αποφάσεων.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η νέα νομοθεσία βοηθά τον Νετανιάχου να ξεπεράσει τα δικαστικά του προβλήματα.
Στην Κνεσέτ 64 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι 54 ψήφισαν κατά.
Στη διάρκεια των συζητήσεων για το νομοσχέδιο χρειάστηκε να απομακρυνθούν με τη βία διαδηλωτές που είχαν εισβάλει στο κτίριο του κοινοβουλίου και πλησίασαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες, ενώ πολλοί αντίπαλοι της μεταρρύθμισης διαδήλωναν έξω από την Κνεσέτ.
References
- ^ παραμένουν στους δρόμους του Ισραήλ. (gr.euronews.com)
- ^ καταλάμβάνουν κεντρικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους. (gr.euronews.com)
- ^ συμμετείχαν σε αυτή τη νέα «ημέρα αντίστασης». (gr.euronews.com)
- ^ μεταρρύθμιση που αφαιρεί εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. (gr.euronews.com)
- ^ τρέχει σαν τρελή να αλλάξει την νομοθεσία χ (gr.euronews.com)