Η βιωσιμότητα και η προστασία των θαλασσών οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους θαλάσσιους πόρους και παράλληλα να τους προστατεύουμε;

Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα στη σύγχρονη εποχή, καθώς οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της γης και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στη διαχείριση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

H Μαρία Δαμανάκη, Παγκόσμια Γενική Διευθύντρια για τους Ωκεανούς του Οργανισμού Nature Conservancy αναφέρει: «Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι εάν φροντίσουμε τη θάλασσα, τότε το 2050, θα έχουμε έξι φορές περισσότερα θαλασσινά σε σχέση με αυτά που παίρνουμε σήμερα».[1]

14 χώρες έχουν δεσμευθεί να διαχειριστούν με βιώσιμο τρόπο τις θάλασσές τους, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία τους. Έχουν λάβει μια σειρά από μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των ωκεανών, στη μείωση της ρύπανσης και στην αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Όλες αυτές οι χώρες μαζί έχουν το 40% της παγκόσμιας ακτογραμμής. Η Πορτογαλία και η Νορβηγία είναι τα δύο ευρωπαϊκά μέλη του Ocean Panel[2]. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την αειφόρο Οικονομία των Ωκεανών.

Ο Ρικάρντο Σεράο Σάντος είναι υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων της Πορτογαλίας: «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη θάλασσα, που έχει να κάνει κυρίως με την εξαγωγή και όχι με την παραγωγή».

Το σχέδιο δράσης τους περιλαμβάνει ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βιώσιμης αλιείας. Η Πορτογαλία θα επεκτείνει τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές

σχεδόν στο 1/3 των υδάτων της μέχρι το 2030: «Μια αλλαγή του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των θαλάσσιων απορριμμάτων από τις μεταφορές και την αλιεία μας είναι σημαντική» υπογραμμίζει ο Πορτογάλος υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων.

Το Ocean Panel προσκαλεί και άλλα κράτη να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ο Βίνταρ Χέλγκεσεν είναι ο Ειδικός Απεσταλμένος για τον Ωκεανό της Νορβηγίας: «Προσκαλούμε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας για το 2030, με το δικό τους χρονοδιάγραμμα, ώστε να διαχειριζόμαστε βιώσιμα όλα τα εθνικά θαλάσσια ύδατα μέχρι τότε».

Κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας του Euronews σας παρουσιάζουμε ρεπορτάζ και προτάσεις για έναν καλύτερο πλανήτη.

References

  1. ^ Nature Conservancy (www.nature.org)
  2. ^ Ocean Panel (ioc.unesco.org)