Η αποχώρησή τους είχε γίνει πριν πέντε χρόνια υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ
Στους κόλπους της UNESCO επέστρεψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη την Παρασκευή μεταξύ των κρατών-μελών της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις εκπαιδευτικές, επιστημονικές και πολιτιστικές υποθέσεις.
Η αποχώρησή τους είχε γίνει πριν πέντε χρόνια υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως στις αρχές Ιουνίου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την επάνοδό της.
«Αν θέλει να πεις ότι εμπλέκεσαι στην παγκόσμια συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων, είτε μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, είτε για την ελευθερία του Τύπου, είτε για την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο, τότε πρέπει να είσαι μέλος της UNESCO. Γιατί να μην συνεργαστούμε για την εκπαιδευτική, την επιστημονική και την πολιτιστική κληρονομιά και για την πρόοδο; Και, όταν είσαι στην σωστή πλευρά των σύγχρονων υποθέσεων, κερδίζεις πόντους ήπιας ισχύος και για τον εαυτό σου», εξηγεί ο Σκοτ Λούκας, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ.
Αυτή η ήπια ισχύς είναι που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Λούκας, η προσφορά των ΗΠΑ στον Οργανισμό αρκεί ως αντίλογος στις όποιες αντιρρήσεις:
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνωρίζει ως προς τις πολιτικές ισχύος ότι, αν δεν είσαι στην UNESCO, εγκαταλείπεις την ηγεσία σε ένα πρωτεύον ζήτημα για χάρη της Κίνας. Θα υπάρξουν αντιδράσεις στην επάνοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στην UNESCO. Οι Κινέζοι γράφουν στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος πως, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό, προκειμένου να έχουν πλεονέκτημα απέναντί μας, δεν θα το αφήσουμε να συμβεί. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της UNESCO. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά που μπορούν να φέρουν στην UNESCO σε όρους συνεργασίας. Πιστεύω πως όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια πανηγυρική ουσιαστική επάνοδο».