Θύμα της πανδημίας τον περασμένο χρόνο, το φεστιβάλ χορού της Γαλλίας επέστρεψε.
Η Μπιενάλε χορού ανοίγει αυλαία στη Λυών την Τρίτη και σε αυτή θα συμμετάσχουν περισσότερες από 40 σχολές χορού από όλο τον κόσμο.
Στην καρδιά του φεστιβάλ βρίσκεται η Αφρική και οι νέοι, με χορευτές από 16 αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους και ο Νιγηριανός χορογράφος Κούντους Ονικέκου και το μπαλέτο του.
Έχει προσαρμόσει ένα κομμάτι της παράστασης στο οποίο συμμετέχουν 16 ερασιτέχνες χορευτές από τη Λυών για την τελετή έναρξης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο και όχι στους δρόμους.
«Με ενδιέφερε ο τρόπος που οι χορευτές της νέας γενιάς ενσωματώνουν τη γνώση και ερευνούν το παρελθόν με έναν πιο σύγχρονο τρόπο ακόμα και αν δεν έχουν άμεση εκπαίδευση ή πρόσβαση σε αυτήν, αλλά υπάρχει ένας τρόπος που το σώμα αναζωογονείται και θυμάται».
Η απόφαση να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ ελήφθη την τελευταία στιγμή, αλλά η ψυχοφθόρα διαδικασία των περασμένων μηνών φαίνεται να αποδίδει για τους χορευτές, αλλά και τους διοργανωτές.
«Είναι πραγματικά η νέα γενιά που προκαλεί τον εαυτό της και μπορούμε να το δούμε στον τρόπο που χορεύουν και ναι έχει τρομερή ενέργεια» δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.
Μια από τις εναρκτήριες παραστάσεις ονομάζεται «Έκτακτη Ανάγκη» και σε αυτήν συμμετέχουν 5 νέοι άντρες που ανακάλυψαν τον χορό μέσω ενός κοινωνικού κέντρου, μια χορευτική παράσταση που έχει τα στοιχεία του θυμού και του πάθους.
«Η ανάγκη είναι η ανάγκη του να είμαστε ζωντανοί, είναι η ανάγκη που μας βάζει σε ένα ταξίδι, που μας κάνει να στεκόμαστε στα πόδια μας. Έχουμε γνωρίσει πολλούς νέους οι οποίοι ήδη τα έχουν παρατήσει και μετά συναντήσαμε αυτούς τους 5 που ήθελαν να βρουν τη φωνή τους, ήθελαν να αποστασιοποιηθούν, να απαλλαγούν από τα βάρη τους» δήλωσε ο χορογράφος Αντουάν Κολνό.
Αυτές οι γιγαντιαίες μαριονέτες είναι σχεδόν 4 μέτρα και ζυγίζουν περίπου 30 κιλά. Οι χορευτές έπρεπε να σκεφτούν ξανά πως θα μετακινήσουν τις μαριονέτες για να παρουσιάσουν το μεγαλείο και τις προσωπικότητές τους.
Η δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Οι Γάλλοι τον αποκαλούν χαμένο χρόνο, ένας χαμένος χρόνος για τον πολιτισμό, εδώ στην Μπιενάλε επιχειρούν να αναπληρώσουν αυτόν τον χαμένο χρόνο, ο πολιτισμός έχει επιστρέψει και μάλιστα δυναμικά».