Κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε στην Κύπρο τις τελευταίες 24ωρες λόγω του κορονοϊού ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 58.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας σήμερα, 1 Ιουνίου 2021:
– Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 360.
– 66 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 27 σε σοβαρή κατάσταση.
– Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 43,028 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
– 58 (ποσοστό θετικότητας: 0,13%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 72,515.
Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.
Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:
Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 360, εκ των οποίων:
– 240 άντρες (67%), και
– 120 γυναίκες (33%).
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 78 έτη.
Β. Νοσηλευόμενοι:
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 66 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 27 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Από τους 27 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 16 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι οκτώ σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):
Από τις 43,028 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 5,963 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 37,065 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 58 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
- 5 κρούσματα από 92 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
- 4 κρούσματα από 2,324 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
- 19 κρούσματα από 2,942 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
- 3 κρούσματα από 520 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.
- 27 κρούσματα από 36,545 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Θα προχωρήσουμε και με περαιτέρω χαλαρώσεις, λέει ο Υπουργός Υγείας
Από τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει μια μεγάλη βελτίωση της υγειονομικής εικόνας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και με περαιτέρω χαλαρώσεις είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σημειώνοντας ότι πλέον έχει ξεκλειδώσει η οικονομία και η κοινωνία, οδεύουμε προς μια κανονικότητα αλλά δεν πρέπει να επέλθει εφησυχασμός.
«Προχωρούμε και κτίζουμε το τείχος της ανοσίας με τους εμβολιασμούς. Τα οφέλη των εμβολιασμών ήδη φαίνονται στα αποτελέσματα. Έλαβα και ενημέρωση από την μονάδα ιχνηλάτισης ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζονται στις ηλικίες 20-40 ετών, όπου είναι ακόμη μειωμένη η εμβολιαστική κάλυψη. Οι ηλικίες άνω των 60 που είναι πέραν του 70% η εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει μεγάλη μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες», είπε.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο κύμα τους Φθινοπωρινούς μήνες, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε Σίγουρα μπορεί να υπάρξει μια έξαρση της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού στην Κύπρο. Εμβόλια θα υπάρχουν για να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Εναπόκειται στον κόσμο να ανταποκριθεί. Μέχρι τώρα η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική. Άρα αν υπάρξει απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη εξαρτάται πλέον και από τις πιθανές μεταλλάξεις Όχι όμως στο κύμα που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει κάτι ανάλογο», σημείωσε.
Ερωτηθείς πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, ο Υπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορώ να ξέρω. Σίγουρα είμαστε ήδη σε μια μορφή κανονικότητας και με τις νέες χαλαρώσεις. Κάποια μέτρα ανεπαίσθητα μπορεί να εξακολουθήσουν να χρειάζονται. Αναμένουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών για το πώς προχωρούμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Τονίζω ότι εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος, άρα εμείς όλοι αν λαμβάνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν έχει κάτι για το οποίο να ανησυχούμε».
Για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «η συμβολή μας ως Υπουργείο Υγείας ήταν να συμφωνηθεί ο τρόπος ελέγχου στην διακίνηση. Αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και εναπόκειται πλέον στις πολιτικές αποφάσεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων».
Σε ερώτηση τι έχει αποφασιστεί, ανέφερε ότι «θα τεθούν υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό συζητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Αναμέναμε από την τουρκοκυπριακή πλευρά την δική τους τοποθέτηση, η οποία μας έχει δοθεί χθες. Έχει συμφωνηθεί πώς θα γίνεται ο έλεγχος, αν θα απαιτείται τεστ, εμβολιασμοί κλπ. Απομένουν τώρα οι επίσημες ανακοινώσεις».
Στο Λονδίνο για τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου ο Περδίος
Για τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων στην Κύπρο αναφορικά με τον κορωνοϊό ενημερώνει σήμερα τη βρετανική πλευρά ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος με επαφές που έχει στο Λονδίνο.
Η ενημέρωση με άξονες το χαμηλό ποσοστό θετικότητας, τα πολλά διαγνωστικά τεστ και την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος γίνεται ενόψει της ανανέωσης της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας της βρετανικής Κυβέρνησης.
Οι αποφάσεις του Λονδίνου για το ποιές χώρες θα περιλαμβάνονται από την προσεχή Δευτέρα στην πράσινη λίστα, ενδεχομένως να ανακοινωθούν την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Με το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών αναψυχής, πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες από τη βρετανική Κυβέρνηση, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Κύπρος, τοποθετήθηκαν στην πορτοκαλί λίστα.
Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από τις πορτοκαλί χώρες έχουν υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης κατ’ οίκον και διενέργειας τριών τεστ. Αντιθέτως, οι αφίξεις από τις πράσινες χώρες έχουν μόνο υποχρέωση για δύο τεστ.