Σύντομη συζήτηση για το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Από Μαρία Ψαρά  with ΚΥΠΕ

Θα γίνει ενημέρωση, ενώ προστέθηκε και παράγραφος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο προσχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με αξιωματούχο

Μέσα από μια νέα παράγραφο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, οι «27» θα καλούν την Κομισιόν να διατυπώσει προτάσεις που θα προωθούν τις σκέψεις των ηγετών για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, στην ίδια παράγραφο θα αναφέρεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Οκτωβρίου θα γίνει μια στρατηγικής φύσης συζήτηση για την Τουρκία.

Πρόκειται για μια πρόταση της Γερμανίας, η οποία υιοθετήθηκε την Τετάρτη από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 27. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος συμφώνησαν τόσο στην ένταξη της παραγράφου, όσο και τη συζήτηση τον Οκτώβριο. Ζήτησαν όμως να υπάρχει αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ειδικότερα, σε αυτά των Συνόδων του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021, όπου γινόταν μεν λόγος στη θετική ατζέντα, αλλά και στην απαίτηση για αναλογικότητα από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ακόμα πως στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να υπάρξει σύντομη συζήτηση για το Κυπριακό, με ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι «υπάρχουν πιθανότητες για μια νέα κινητικότητα στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά το πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών».

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως πράγματι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα για νέα κινητικότητα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης» είπε, προσθέτοντας πως αυτό που αναμένεται να πουν οι ηγέτες μέσω των συμπερασμάτων είναι ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να συνεισφέρει και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση, της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη».