Τουρκία: Έρευνα των εισαγγελικών αρχών για τη δολοφονία ενός Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου το 1996

Εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη νέας έρευνας για τη δολοφονία πριν από 25 χρόνια ενός Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, μετά τον ισχυρισμό του Σεντάτ Πεκέρ, καταδικασμένου αφεντικού συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, τον περασμένο μήνα ότι η δολοφονία διατάχθηκε από έναν Τούρκο πρώην υπουργό.

Οι ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες του αυτοεξόριστου βαρόνου του υποκόσμου σε βίντεο στο YouTube για εξωδικαστικές δολοφονίες τη δεκαετία του 1990 έφεραν ανεξιχνίαστους φόνους εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας ξανά στο προσκήνιο.

Σε ένα βίντεο με πάνω από 17 εκατομμύρια θεάσεις στην Τουρκία, ο Πεκέρ είπε ότι ανέθεσε στον αδελφό του να δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί το 1996 κατόπιν διαταγής ενός πρώην υπουργού.

Ο αρχιμαφιόζος τόνισε ότι ο αδελφός του Ατίλα δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας την αποστολή να εκτελέσει τον δημοσιογράφο, αν και ο Ανταλί δολοφονήθηκε λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο του 1996.

Ο Ατίλα Πεκέρ συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από εννέα ημέρες, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο του αδερφού του.

Εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν μια νέα έρευνα για τη δολοφονία του Ανταλί που «περιλαμβάνει διάφορες καταγγελίες».

Ανέφεραν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πληροφοριών και εγγράφων από τις τουρκοκυπριακές δικαστικές “αρχές” σχετικά με τη δολοφονία, εκτός από τη συγκέντρωση πιθανών αποδεικτικών στοιχείων στην Τουρκία.

Συμπλήρωσε ότι ο Ατίλα Πεκέρ θα δώσει λεπτομερή κατάθεση.

Μια αρχική έρευνα την περίοδο της δολοφονίας του Ανταλί δεν αποκάλυψε τους υπευθύνους τους εγκλήματος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε πρόστιμο στην Τουρκία το 2005 για αποτυχία διεξαγωγής «επαρκούς και αποτελεσματικής διερεύνησης των συνθηκών γύρω από τη δολοφονία».

Ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ, βαρόνος του τουρκικού υποκόσμου, έγινε διαβόητος τη δεκαετία του 1990. Καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη το 2007, μεταξύ άλλων για σύσταση και συμμορία. Έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης στην πατρίδα του.

Ο ίδιος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως το τρέχον διάστημα βρίσκεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα οκτώ βίντεο που έχει ανεβάσει μέχρι στιγμής έχουν συνολικά πάνω από 70 εκατομμύρια θεάσεις.

Οι κατηγορίες του Πεκέρ εναντίον νυν και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων περιλαμβάνουν επίσης βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και μυστικές παραδόσεις όπλων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ένας από τους ανθρώπους που έχει βάλει στο στόχαστρο του ο Πεκέρ μέχρι στιγμής, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Ο Σοϊλού είπε ότι οι κατηγορίες του αρχιμαφιόζου είναι μια συνωμοσία εναντίον της χώρας.

Οι Ε/κ δολοφόνησαν τον Κουτλού Ανταλί, ισχυρίζεται Τούρκος στρατηγός

Η δολοφονία του Τ/κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί διαπράχθηκε από τους Ε/κ ισχυρίζεται ο εν αποστρατεία στρατηγός Χασάν Πεκέρ Γκιουνάλ, τότε διοικητής δυνάμεων ασφαλείας, απορρίπτοντας τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η ελληνική και ε/κ πλευρά δεν το έκανε. “Στόχος του είναι να στρέψει τις υποψίες προς την Τουρκία”, λέει για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο Τούρκος στρατηγός.

Σε δηλώσεις του στην αντιπολιτευτική τουρκική εφημερίδα Σοζτζού, ο εν αποστρατεία στρατηγός είπε ότι “το όπλο ούζι δεν το είχε μόνο η Τουρκία, αλλά και οι ειδικές δυνάμεις και η μαφία άλλων χωρών”.

“Ο δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί σκοτώθηκε στις 6 Ιουλίου, ανέλαβα τα καθήκοντά μου (στα κατεχόμενα) τον Αύγουστο του 1996. Έκανα πολλές προσπάθειες για να ρίξω φως στο περιστατικό (της δολοφονίας) του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί. Έκανα επίσης αλλαγές για να ενισχύσω την αστυνομική αρχή. Παρά τις προσπάθειές μας δεν καταφέραμε δεν καταλήξαμε πουθενά”, είπε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι “στη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί δεν υπάρχει άλλο ίχνος παρά μια σφαίρα που φαίνεται να προήλθε από ένα όπλο ούζι. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας, καμιά καταγραφή από κάμερα, δακτυλικό αποτύπωμα ή οποιοδήποτε στοιχείο που να ρίχνει φως στη δολοφονία. Από την αρχή υπάρχουν επικρίσει εναντίον της Τουρκίας επειδή χρησιμοποιήθηκε όπλο ούζι. Όμως ούζι δεν υπάρχει μόνο στις δικές μας ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχει και σε άλλες χώρες. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι αυτή η χώρα διέπραξε τη δολοφονία. Υπάρχουν κι άλλοι δημοσιογράφοι που έγραψαν πιο σκληρά άρθρα εναντίον της Τουρκίας από τον Κουτλού μπέη”, υποστήριξε ο Τούρκος στρατηγός.

Ο Χασάν Πεκέρ Γκιουνάλ ισχυρίστηκε ακόμη ότι με τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί κατέστρεψαν τη φήμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. “Μίλησα επίσης με τη σύζυγο και την κόρη του Κουτλού Ανταλί. Έκανα έρευνα για το περιστατικό. Λέγεται ότι το περιστατικό έκλεισε με εντολή του Διοικητή Δυνάμεων Ασφαλείας. Επιτρέψτε μου να σας πω αυτό. Ποτέ μα ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Έχουμε κάνει ακριβώς αυτό που έπρεπε για να αποκαλυφθεί το περιστατικό”.

Είπε, επίσης, ότι “ο πρώην πρόεδρος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίζεται ότι η ελληνική και η ε/κ πλευρά δεν θα το έκαναν. Στόχος του ήταν να στρέψει τις υποψίες προς την Τουρκία. Είχε όπλο ούζι. Και αυτοί είχαν στις ειδικές τους δυνάμεις και στη μαφία τους όπλο ούζι. Ο Ταλάτ λέει ότι διέπραξε τη δολοφονία η ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Εκείνη την περίοδο διοικητής ήταν ο αείμνηστος Ταξίαρχος Ισμαήλ Κοτσμάν. Ήταν ένας γενναίος άνθρωπος. Για τη δολοφονία μού είχε πει ‘στεναχωρηθήκαμε πολύ, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε τους δράστες, η αστυνομία δυσκολεύεται να παρακολουθεί αυτά τα πράγματα’”.

Κάθε είδους στήριξη, υποστήριξε, είχε δοθεί. “Στη δήλωσή του ο Αττίλα Πεκέρ είπε ότι ήρθε στο νησί με τον Κορκούτ Εκέν με ένα όπλο ούζι, αλλά επέστρεψαν χωρίς να διαπράξουν τη δολοφονία. Δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι δυνατόν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι αδύνατον. Κατά τη διερεύνηση ενός περιστατικού προσπαθούμε να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα ‘ποιον ωφελεί αυτό που έγινε;”, είπε.

Ισχυρίστηκε ότι “πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από τους Ε/κ και όχι από εκείνους που ήρθαν από την Τουρκία. Υποψιάζομαι ότι μια τέτοια δολοφονία είχε προγραμματιστεί για να φέρει αντιμέτωπο τον λαό της Τουρκίας και της τδβκ. Η δολοφονία ωφέλησε περισσότερο τους Ε/κ”.