Το 2ο Evia Film Project πραγματοποιήθηκε 20-24 Ιουνίου στη Βόρεια Εύβοια. Η Αιδηψός, η Αγία Άννα και η Λίμνη φιλοξένησαν μια σειρά από εκδηλώσεις: προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας και VR, masterclass, εκπαιδευτικά εργαστήρια, συζητήσεις και συναυλίες.
Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Βόρεια Εύβοια το Evia Film Project, η αναπτυξιακή δράση περιβαλλοντικού προσανατολισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έχει ως στόχο να στηρίξει την περιοχή, ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και να τη μετατρέψει σε κέντρο για το πράσινο σινεμά. Ο τρίτος αυτός πόλος του Φεστιβάλ λειτουργεί ως μια πλατφόρμα αφύπνισης και ενημέρωσης για την κλιματική κρίση και τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Από τις 20-24 Ιουνίου, η Αιδηψός, η Αγία Άννα και η Λίμνη φιλοξένησαν μια σειρά από εκδηλώσεις: προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας και VR, masterclass, εκπαιδευτικά εργαστήρια, συζητήσεις και συναυλίες. Οι δράσεις ξεκίνησαν με την προβολή της ταινίας «Μικρόκοσμος» του Αλεξάντερ Πέιν στον κινηματογράφο Απόλλων την Τρίτη 20 Ιουνίου. Ο ελληνικής καταγωγής και βραβευμένος με δύο Όσκαρ δημιουργός παρευρέθηκε στην προβολή και μίλησε με το κοινό γα την ταινία του.
Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στήθηκε ένα μεγάλο μουσικό γλέντι στη Λίμνη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής. Η μουσική γιορτή ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος»των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιαμ Τάουνσλι και ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της μπάντας κρουστών και πνευστών Αγία Φανφάρα. Την ίδια μέρα η Σάλομε Τζάσι από τη Γεωργία παρουσίασε την ταινία της «Δαμάζοντας τον Κήπο» στην Αιδηψό, και την επομένη έδωσε masterclass.
Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, τη σκυτάλη πήρε ο πολυβραβευμένος Αυστριακός σκηνοθέτης Χούμπερτ Ζάουπερ. Ο υποψήφιος για Όσκαρ κινηματογραφιστής παρουσίασε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του «Ερχόμαστε εν ειρήνη», το οποίο έχει να κάνει με τον εμφύλιο στο Σουδάν και τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή. Την επόμενη μέρα έδωσε και αυτός masterclass, που είχε να κάνει με τη συγκεκριμένη ταινία, αλλά και τα θέματα που τον απασχολούν στα ντοκιμαντέρ του.
Τα δύο αυτά masterclass πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της κορυφαίας διεθνούς κινηματογραφικής συνάντησης CIRCLE Women Doc Accelerator που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοξενείται στο πλαίσιο του 2ου Evia Film Project. Πρόκειται για το κορυφαίο workshop ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες που ασχολούνται με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και την παραγωγή.
Masterclass έδωσαν όμως και πολλοί άλλοι Έλληνες κινηματογραφιστές στο πλαίσιο της διοργάνωσης, όπως η σκηνοθέτις Ελίνα Ψύκου με θέμα «Παραμύθια για ενήλικους», η διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου με θέμα «Πώς να βρεις το φως», ο σκηνοθέτης Ζαχαρίας Μαυροειδής με θέμα «Αφηγηματολογία Mon amour», ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος με θέμα «Από την κρίση του σινεμά στην άνθιση της τηλεόρασης» ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος «Επαγγελματίας, Καλλιτέχνης, Κινηματογραφιστής» και τέλος, η Δανάη Σπαθάρα με τίτλο «Κινηματογραφώντας στην Εύβοια -Case study: Τo τρίγωνο της θλίψης». Η line producer της Heretic ανέλυσε τις εμπειρίες της από τα γυρίσματα της ταινίας «Το τρίγωνο της θλίψης» του Ρούμπεν Έστλουντ, μέρος της οποίας γυρίστηκε στην Χιλιαδού.
Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της φετινής διοργάνωσης ήταν το FAM Trip (familiarization trip) για location managers και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Evia Film Project τους συνέστησε μαγευτικές τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν σημεία της βόρειας Εύβοιας που θα μπορούσαν να «πρωταγωνιστήσουν» σε μελλοντικές ταινίες.
Κάποιοι μάλιστα από τους ξένους location managers έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να «χρησιμοποιήσουν» κάποια από αυτά τα μέρη στα προσεχή κινηματογραφικά τους project. Μεταξύ άλλων, είχαν την ευκαιρία να δουν τις πανέμορφες λίμνες των ανενεργών πλέον ορυχείων-λατομείων λευκόλιθου στη Βόρεια Εύβοια, το κτήμα Κανδύλι,την παραλία Πήλι, το Κυμάσι Μαντουδίου, τα Λιχαδονήσια, τον αρχαιολογικό χώρο και την παραλία στην Κρύα Βρύση Κηρίνθου, τον φάρο Βασιλίνας, τον υδροβιότοπο Λιβάρι Ιστιαίας, καθώς και το εκκλησάκι Παναγία Ντινιούς.
Η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε με τη μεγάλη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, το Σάββατο 24 Ιουνίου. «Ήρθαμε πέρυσι εδώ και ερωτευτήκαμε αυτόν τον υπέροχο τόπο, παραμένουμε ερωτευμένοι και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με πάθος για αυτή την ξεχωριστή σχέση»: Με αυτά τα λόγια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αποχαιρέτησε το 2ο Evia Film Project και ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά. Μακάρι αυτή η διοργάνωση να συνεχιστεί και να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στη συγκεκριμένη πληθωρική, πολιτιστική πρωτοβουλία.