Ελβετία: Ελπίδες για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης

Ένας 58χρονος ανέκτησε εν μέρει τη χαμένη του όραση χάρη στην επιστημονική ανακάλυψη του ερευνητή βιοϊατρικής Μπόντοντ Ρόσκα. Ο Ούγγρος επιστήμονας έδειξε ότι η οπτογενετική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με μελαγχρωματική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια νευροεκφυλιστική πάθηση στην οποία οφείλεται το 20% των περιπτώσεων τύφλωσης.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Ιζαμπέλ Οντό, «σε πραγματικές συνθήκες, ο ασθενής θα μπορεί να δει τις γραμμές των διαβάσεων, όταν περνά τον δρόμο».

Η έρευνα του Ρόσκα εστιάζει στην επανασύνδεση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού με τον εγκέφαλο. Η μελαγχρωματική αμφιβληστροειδοπάθεια πλήττει την οφθαλμική φωτοευαισθησία, την οποία ο Ρόσκα φιλοδοξεί να αποκαταστήσει μέσω της παραγωγής πρωτεϊνών που ονομάζονται ροδοψίνες με ένεση στο μάτι του ασθενούς.

«Ισχύει ότι θεραπεύουμε το 1% του ματιού, όμως αυτό μας δίνει το 90% της όρασης. Άρα, πρέπει να εισάγουμε με το γονίδιο με την ένεση στο σωστό σημείο», εξηγεί ο Ρόσκα.

Πριν αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές το 2018, η θεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντίκια και μαϊμούδες. Ο ασθενής που συμμετείχε άρχισε να χάνει την όρασή του πριν σαράντα χρόνια, όμως 4,5 μήνες μετά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου άρχισε να διακρίνει σχήματα.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Για τον Ρόσκα, τα αποτελέσματα των ερευνών του οδηγούν σε δύο δρόμους. Αφ’ ενός, στη δημιουργία μιας νέας μεθόδου αποκατάστασης της όρασης, και αφ’ ετέρου σε νέες οπτογενετικές στρατηγικές που ενδεχομένως να δώσουν θεραπείες καλύτερες από εκείνες στις οποίες κατέληξαν εκείνος και η ομάδα του.