Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του τεχνικού συστήματος σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο επιτρέπει την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών Covid-19 με ασφαλή και φιλικό προς την ιδιωτικότητα τρόπο, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η πολιτική συμφωνία της 20ής Μαΐου πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, με περίοδο σταδιακής εξάμηνης εβδομάδας για την έκδοση πιστοποιητικών για τα κράτη μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο.
Παράλληλα, η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη για την είσοδο στην πύλη.
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ανέφερε ότι «το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ δείχνει την προστιθέμενη αξία των αποτελεσματικών λύσεων ηλεκτρονικής υγείας για τους πολίτες μας».
«Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, όλα τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν πλήρως τα εθνικά τους συστήματα για την έκδοση, αποθήκευση και επαλήθευση πιστοποιητικών, έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργεί εγκαίρως για την περίοδο των διακοπών», πρόσθεσε η Επίτροπος.
«Οι πολίτες της ΕΕ ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά και θέλουν να το κάνουν με ασφάλεια. Η κατοχή πιστοποιητικού ΕΕ είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία», σημείωσε.
Μετά την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό που διέπει το πιστοποιητικό στις 20 Μαΐου, σήμερα, η τεχνική ραχοκοκαλιά των συστημάτων της ΕΕ τίθεται σε ισχύ.
Η πύλη της ΕΕ έχει ολοκληρωθεί σε δύο μόνο μήνες για την επαλήθευση των χαρακτηριστικών ασφαλείας που περιέχονται στους κωδικούς QR όλων των πιστοποιητικών. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες και τις αρχές να είναι σίγουροι ότι τα πιστοποιητικά είναι αυθεντικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δεν ανταλλάσσονται ούτε διατηρούνται προσωπικά δεδομένα. Η ζωντανή μετάδοση της πύλης ολοκληρώνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες σε επίπεδο ΕΕ.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «από τις 10 Μαΐου, 22 χώρες έχουν ήδη δοκιμάσει την πύλη με επιτυχία. Ενώ ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, όλα τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν περάσει τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδώσουν και να επαληθεύσουν πιστοποιητικά, μπορούν τώρα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα σε εθελοντική βάση. Ήδη σήμερα, επτά κράτη μέλη – Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία και Πολωνία – αποφάσισαν να συνδεθούν στην πύλη και άρχισαν να εκδίδουν τα πρώτα πιστοποιητικά», ενώ επισημαίνεται ότι περισσότερες χώρες θα ενταχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
«Μετά την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό που διέπει το πιστοποιητικό στις 20 Μαΐου, σήμερα, η τεχνική ραχοκοκαλιά των συστημάτων της ΕΕ τίθεται σε ισχύ» τονίζεται.
Η Επιτροπή, αναφέρει ότι «η πύλη της ΕΕ έχει ρυθμιστεί σε δύο μόνο μήνες για την επαλήθευση των χαρακτηριστικών ασφαλείας που περιέχονται στους κωδικούς QR όλων των πιστοποιητικών. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες και τις αρχές να είναι σίγουροι ότι τα πιστοποιητικά είναι αυθεντικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δεν ανταλλάσσονται ούτε διατηρούνται προσωπικά δεδομένα. Η ενεργοποίηση της πύλης ολοκληρώνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες σε επίπεδο ΕΕ».
«Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει φτάσει σε ένα άλλο σημαντικό ορόσημο με την ενεργοποίηση του τεχνικού συστήματος σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο επιτρέπει την επαλήθευση των πιστοποιητικών με ασφαλή και φιλικό προς την ιδιωτικότητα τρόπο. Το πιστοποιητικό της ΕΕ προτάθηκε από την Επιτροπή για να αρχίσουν και πάλι τα ασφαλή ταξίδια το καλοκαίρι» υπογραμμίζει η Κομισιόν και προσθέτει ότι το πιστοποιητικό « θα είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους. Διατίθεται σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί, θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει υποβληθεί σε τεστ το οποίο είναι αρνητικό ή έχει αναρρώσει από τον ιό».
Κομισιόν: Να σταματήσουν επιπλέον τεστ και καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους
Η Κομισιόν προτείνει το Συμβούλιο να σταματήσουν τα επιπλέον τεστ και η καραντίνα για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι (2η δόσεις και 14 μέρες) και όσους έχουν αναρρώσει από Covid και ταξιδεύουν στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Ντίντιερ Ρέιντερς. Ταυτόχρονα προτείνει κοινή ερμηνεία για την ισχύ των αποτελεσμάτων test στις 72 ώρες και τα PCR και 48 ώρες για τα rapid.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν πρότεινε επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με το συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, ενόψει και της εφαρμογής του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.
Ταυτόχρονα η Κομισιόν προτείνει και ένα “φρένο έκτακτης ανάγκης”, για επαναφορά ελέγχων και καραντίνας και στους εμβολιασμένους, ανεξαρτήτως πιστοποιητικού, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση επιβαρυνθεί σε μια χώρα.
Η Κομισιόν προτείνει ότι:
-
οι ταξιδιώτες από πράσινες περιοχές θα πρέπει να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς
-
για τους ταξιδιώτες από πορτοκαλί περιοχές, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση (γρήγορο αντιγόνο ή PCR).
- για τους ταξιδιώτες από κόκκινες περιοχές, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τους ταξιδιώτες να υποβληθούν σε καραντίνα, εκτός εάν έχουν αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση (γρήγορο, αντιγόνου ή PCR).
- για τους ταξιδιώτες από σκούρες κόκκινες περιοχές, τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα και παραμένει η απαίτηση δοκιμής και καραντίνας.
Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει ότι:
- τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ θα πρέπει να εξαιρούνται από δοκιμές που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα 14 ημέρες μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης.
- η παραπάνω πρόβλεψη θα πρέπει επίσης να καλύπτει όσους έχουν αναρρώσει ή όσους έλαβαν μια δόση εμβολίου 2 δόσεων. Το ΚΥΠΕ ρώτησε τον Επίτροπο Ρέιντερς να διευκρινίσει το συγκεκριμένο σημείο. Ο Επίτροπος απάντησε ότι αυτό είναι μια δυνατότητα την οποία θα μπορούσαν να αποφασίσουν τα κράτη μέλη, αν θέλουν να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι.
- όταν τα κράτη μέλη αποδέχονται την απόδειξη εμβολιασμού προκειμένου να παραιτηθούν από περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία και σε άλλες καταστάσεις, για παράδειγμα μετά την πρώτη δόση σε σειρά 2 δόσεων, θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού.
- τα άτομα που έχουν αναρρώσει και κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, πρέπει να εξαιρούνται από δοκιμές που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα κατά τις πρώτες 180 ημέρες μετά από θετικό τεστ PCR.
- τα άτομα με έγκυρο πιστοποιητικό δοκιμής σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ θα πρέπει να εξαιρούνται από πιθανές απαιτήσεις καραντίνας.
Η Κομισιόν προτείνει μια τυπική περίοδο ισχύος για τα τεστ: 72 ώρες για δοκιμές PCR και, όπου γίνεται δεκτό από ένα κράτος μέλος, 48 ώρες για ταχείες δοκιμές αντιγόνου.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου περιοσμού στα ταξίδια για εμβολιασμένα άτομα και άτομα που έχουν αναρρώσει εάν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί γρήγορα ή όταν έχει αναφερθεί υψηλός αριθμός παραλλαγών ανησυχίας ή ενδιαφέροντος.
Οι ανήλικοι που ταξιδεύουν με γονείς πρέπει να εξαιρούνται από την καραντίνα όταν οι γονείς δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών θα πρέπει επίσης να εξαιρούνται από δοκιμές που σχετίζονται με ταξίδια.
Τέλος η Κομισιόν προτείνει την προσαρμογή των ορίων του χάρτη του ECDC ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό. Για τις περιοχές που επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, η πρόταση είναι να αυξηθεί το όριο του 14 ημερών αθροιστικού ποσοστού ειδοποίησης περίπτωσης COVID-19 από 50 σε 75. Ομοίως, για τις κόκκινες περιοχές, η πρόταση είναι να προσαρμόσετε το όριο από το τρέχον 50-150 στο νέο 75-150.