ΔΝΤ: Να συνεχιστεί η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων

«Ο πληθωρισμός είναι ο νούμερο ένα εχθρός της Ευρώπης» τονίζει στο euronews η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικροτεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει – για όγδοη φορά- τα ευρωπαϊκά επιτόκια και παρακινεί την Φρανκφούρτη να συνεχίσει την ίδια πολιτική για όσο χρειάζεται.[1][2]

Όπως τόνισε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πληθωρισμός παραμένει ο νούμερο ένα εχθρός της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Το πιο σημαντικό για την Ευρώπη είναι να ελέγξει τον πληθωρισμό. Γιατί; Επειδή ο πληθωρισμός είναι κακός για την ανάπτυξη και αποτελεί φόρο για τους φτωχούς. Μεσομακροπρόθεσμα, το κρίσιμο για την Ευρώπη είναι να ενθαρρύνει την καινοτομία και να δημιουργήσει περισσότερο δυναμισμό. Υπάρχουν τρόποι για να το πετύχουμε αυτό, για παράδειγμα ολοκληρώνοντας την τραπεζική ένωση και προχωρώντας στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, ενώνοντας τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης.»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μία “ήπια τεχνική ύφεση,” για την Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα, ωστόσο θεωρεί ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομίας βρίσκονται σε στέρεη βάση. Για την συνέχιση της ανάπτυξης είναι σημαντικό το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο.

«Η ΕΕ είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Με το σύνολο των 27 μελών, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι συγκρίσιμη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σίγουρα είναι συγκρίσιμη με την Κίνα. Το πώς η Ευρώπη θα συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το πώς θα συντονίσει και θα συνεργαστεί για τη μείωση του κόστους του κατακερματισμού είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Και ας μην ξεχνάμε ότι πολλές από τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι μικρές, ανοικτές οικονομίες. Αν υπονομεύσουμε την ατμομηχανή της ανάπτυξης, που είναι το εμπόριο, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τον ευρωπαϊκό λαό.»

Όπως έχει τονίσει το ΔΝΤ, η ευρωπαϊκή οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη μεγαλύτερη απώλεια εμπορικών συναλλαγών των τελευταίων δεκαετιών.