Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει περίπου 80 δισεκ. Ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, ως μέρος του σχεδίου χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) για το 2021.
Μετά την έγκριση της απόφασης περί ιδίων πόρων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί τώρα να αρχίσει να συγκεντρώνει πόρους στις αγορές κεφαλαίων, εξ’ ονόματος της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η εκτίμηση για έκδοση περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων το 2021 θα συμπληρωθεί από δεκάδες δισεκατομμύρια βραχυπρόθεσμων αξιόγραφων της ΕΕ για την κάλυψη των υπόλοιπων χρηματοδοτικών απαιτήσεων. Το ακριβές ποσό τόσο ευρωομολόγων (EU-Bonds) όσο και των χρεογράφων (EU-Bills) θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τη σημερινή αξιολόγηση το φθινόπωρο. Με αυτόν τον τρόπο, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και δάνεια προς τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του μέσου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτικών της ΕΕ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το NextGenerationEU.
Αυτό το σχέδιο χρηματοδότησης βασίζεται σε μια αρχική εκτίμηση των αναγκών των κρατών-μελών όσον αφορά τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει το σχέδιο χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει μια πιο ακριβή επισκόπηση των αναγκών χρηματοδότησης των κρατών μελών της ΕΕ για τους τελευταίους μήνες του έτους.
Παράλληλα, η Επιτροπή σήμερα υιοθέτησε την απόφαση ετήσιου δανεισμού για το 2021. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τα ανώτατα ποσά που η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να δανειστεί έως το τέλος του έτους. Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την πρώτη έκδοση NextGenerationEU που αναμένεται αργότερα τον Ιούνιο. Το πρώτο χρεόγραφο (EU-Bills) θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο όταν τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα δημοπρασιών της ΕΕ.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά στις προετοιμασίες για την πρώτη πράξη δανεισμού για τη χρηματοδότηση της συλλογικής ανάκαμψης μέσω του NextGenerationEU. Εκδίδοντας περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων και χρησιμοποιώντας πρόσθετους βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς φέτος, θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις πιο επείγουσες ανάγκες των κρατών μελών και να τα θέσουμε στο δρόμο προς μια βιώσιμη ανάκαμψη και μια πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη ” .
Σημειώνεται ότι για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές – έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2018 ή έως περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Σε όγκο δανεισμού αυτό μεταφράζεται κατά μέσο όρο περίπου σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μεταξύ του 2021 και του 2026, γεγονός που θα καταστήσει την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες σε ευρώ.
Οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να υποβάλουν στα τέλη Απριλίου τα εθνικά τους σχέδια επενδύσεων, που είναι συνδεδεμένα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις. Πλέον 22 από τα 27 μέλη έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους στην Κομισιόν, που έχει στη διάθεσή της προθεσμία δύο μηνών για να τα μελετήσει και να τα εγκρίνει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει κατόπιν έναν μήνα για να δώσει το δικό του πράσινο φως.
Η Ισπανία και η Ιταλία αναμένεται να είναι οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο, με χορηγήσεις περίπου 70 δισεκ. ευρώ για την καθεμιά, ακολουθούμενες από τη Γαλλία (περίπου 40 δισεκ. ευρώ).
Μεταξύ άλλων, τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν να προχωρήσουν προγράμματα όπως η ανακαίνιση κτιρίων προκειμένου να γίνουν ενεργειακά πιο αποδοτικά, η δημιουργία δικτύων ταχυφορτιστών και φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλής ταχύτητας, υποδομών αποθήκευσης δεδομένων, κ.ο.κ..