Σοφία Βαρδακαστάνη: Πανελλήνιες 2023 | Περί φεμινισμού και έμφυλης ισότητας…

Πανελλήνιες 2023: περί φεμινισμού και έμφυλης ισότητας…

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων κλήθηκαν φέτος να ανταποκριθούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο άκρως επίκαιρο και φλέγον ζήτημα των έμφυλων διακρίσεων, το οποίο αποτελεί πραγματικά τροχοπέδη στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Είναι γεγονός ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί μετά τις σθεναρές διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος και παρά την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, φαινόμενα υποβάθμισης του γυναικείου φύλου εντοπίζονται σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου και αποτελούν πρόσκομμα στην εξέλιξη όχι μόνο των γυναικών αλλά και της κοινωνίας εν γένει.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας προωθεί την ισότητα των δύο φύλων και καταδικάζει κάθε μορφή έμφυλης διάκρισης. Δυστυχώς όμως η κατοχύρωση της ισότητάς τους απέναντι στο νόμο δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και την ισότητα απέναντι στην ζωή, αφού τα στερεότυπα διαιωνίζονται άκριτα και φέρνουν τη σύγχρονη γυναίκα αντιμέτωπη με πληθώρα προβλημάτων στο οικονομικό, εργασιακό και στο ευρύτερα κοινωνικό γίγνεσθαι. Έτσι συχνά καταγράφονται περιστατικά βίας – σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής – σε βάρος των γυναικών, παρενόχλησης, εκμετάλλευσης και κοινωνικής κριτικής.

Ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο οι έμφυλες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών παρατηρούνται έντονα και εμφανίζονται μεταξύ άλλων με τον αποκλεισμό τους από θέσεις ευθύνης, την υποεκπροσώπησή τους σε κλάδους που τείνουν να θεωρούνται παραδοσιακά ανδροκρατούμενοι και την μισθολογική ανισότητα. Ενδεικτική μάλιστα είναι η δήλωση στην οποία προέβη στο πρόσφατο παρελθόν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς και οι Επίτροποι κα Μαριάν Τίσεν και κα Βιέρας Γιούροβα: «Η ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Κατά τα τελευταία έτη το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων δεν έχει κατ’ ουσίαν γεφυρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες εργάζονται για 2 μήνες το χρόνο δωρεάν σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη και απαράδεκτη αδικία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα…».

Η ολοκληρωτική εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών είναι πρωτίστως ζήτημα διαπαιδαγώγησης και ακολούθως πολιτικής αντίληψης. Η συνειδητοποίηση της προσφοράς του γυναικείου φύλου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει δεδομένων των αλληλοσυγκρουόμενων ρόλων που καλείται να εκπληρώσει, οφείλει αρχικά να συντελείται στο πλαίσιο της οικογένειας και κατόπιν της εκπαίδευσης, ώστε να καταστεί ο αλληλοσεβασμός και η ίση μεταχείριση των δύο φύλων στάση ζωής. Ο κυβερνητικός μηχανισμός αντίστοιχα σε διεθνικό επίπεδο πρέπει να στραφεί σταθερά και υπεύθυνα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης με σκοπό την προάσπιση των γυναικών και την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα σε όλους τους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ζήτημα που αποτελεί κοινωνικά ανοιχτή πληγή. Η αναγκαιότητα τοποθέτησης των γυναικών δίπλα στους άνδρες και όχι πίσω από αυτούς πρέπει να αποτελεί σημείο προβληματισμού και να γίνεται από την κοινή γνώμη συνειδητή καθημερινά, όχι μόνο όταν ξεσπούν “κρίσεις” ή με αφορμή το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων…

ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ ΣΟΦΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

The post Σοφία Βαρδακαστάνη: Πανελλήνιες 2023 | Περί φεμινισμού και έμφυλης ισότητας… appeared first on ZANTETIMES.GR.