Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος μιλά στο euronews για το «σχέδιο μηδενικής ρύπανσης»

Ο Επίτροπος για τους Ωκεανούς, το Περιβάλλον και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, καλεσμένος της Σόνα Μάρεϊ στην εκπομπή Global Conversation μιλά για τους στόχους της Κομισιόν που θα επιτρέψουν την πράσινη μετάβαση.

euronews: Έχετε ορίσει ορισμένους πολύ φιλόδοξους στόχους αναφορικά με τη ρύπανση των εδαφών, τη θαλάσσια ρύπανση και της ατμόσφαιρας. Πώς ακριβώς όμως πρόκειται να τους θέσετε σε εφαρμογή;

Το σχέδιό μας είναι η μείωση κατά 30% της ρύπανσης από μικροπλαστικά

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους: Πρώτα απ’όλα, ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι βέβαια να πράξουμε έτσι ώστε να μην παράγεται διότι εφόσον παραχθεί τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Έχουμε πρόωρους θανάτους εξαιτίας της ρύπανσης. Έχουμε ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση. Έχουμε οικοσυστήματα που η καταστροφή τους οφείλεται στη ρύπανση. Και δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάπου αλλού. Συμβαίνει εδώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Επιτροπή πρόσφατα υιοθέτηση το σχέδιο Μηδενικής Ρύπανσης. Με τον όρο μηδενική ρύπανση εννοούμε, πρώτα απ’όλα, την μείωση των επιπέδων της ρύπανσης ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, να μην απειλούν τα οικοσυστήματα. Ο στόχος είναι βεβαίως, φιλόδοξος. Θα χρειαστεί χρόνος. Σχεδιάζουμε να υλοποιηθεί ως το 2050. Αλλά βέβαια, υπάρχουν πολλά να γίνουν και μέχρι το 2030. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για θαλάσσια ρύπανση, για τα μικροπλαστικά, το σχέδιό μας είναι η μείωση κατά 30% της ρύπανσης από μικροπλαστικά και για αυτό αναζητούμε διαφόρων ειδών μέτρα. Πιστεύω πως η πανδημία είναι ένα καμπανάκι για όλους και πραγματικά είναι η στιγμή να σκεφτούμε πως θα δουλέψουμε διαφορετικά.

euronews: Αναφερθήκατε στην πανδημία ως μια σημαντική ευκαιρία διότι γνωρίζουμε πως υπήρξε μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή, οι μετακινήσεις οχημάτων και ούτω καθεξής. Πώς όμως είμαστε σίγουροι ότι μόλις τελειώσει όλο αυτό και έχουν όλοι εμβολιαστεί, ειδικά στην Ευρώπη, δεν επιστρέψουμε στους παλιούς ρυθμούς. Για τη βιομηχανία τουλάχιστον, αυτό φιλοδοξούν.

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους: Έχετε απόλυτο δίκιο. Αν δεν κάνουμε τίποτα, τα νούμερα θα ανέβουν και πάλι και ίσως και να αυξηθούν διότι βλέπουμε πως υπάρχει τάση για αύξηση. Και εδώ έρχεται, όπως σας είπα, το οριζόντιο σχέδιο μηδενικής ρύπανσης που έχει εφαρμογή σε διαφορετικούς τομείς.

Θα έλεγα ότι τρεις είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους ασχολούμαστε: ενέργεια, μεταφορές, χημικά. Είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρωνόμαστε και για παράδειγμα, μιλώντας για τις μεταφορές, νομίζω ότι διαθέτουμε ποικιλία εργαλείων.

Πρώτα απ’όλα, είμαστε σε στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση αλλά και τις κεντρικές κυβερνήσεις και βέβαια με τους επενδυτές στο σύστημα μεταφορών για να γίνει περισσότερο ελκυστικό για τους πολίτες, για να γίνουν επενδύσεις περισσότερες λύσεις μικρο-κινητικότητας. Και η Επιτροπή είναι βεβαίως, έτοιμη να βοηθήσει. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε μέσω της δημόσιας χρηματοδότησης και αναφέρομαι στο Σχέδιο Ανάκαμψης μέσω του οποίου κάθε κράτος-μέλος θα λάβει ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας ώστε να επενδυθεί για την ανάκαμψη.

euronews:Πριν περάσουμε στο ταμείο ανάκαμψης, διότι αυτό είναι πράγματι πολύ σημαντικό, έχουμε εδώ βασικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον κλάδο των χημικών που μας μιλήσατε. Θα ήθελα να μας δώσετε ορισμένα παραδείγματα για το πώς η βιομηχανία θα πρέπει να κάνει αλλαγές ή μετατροπές για να εξασφαλίσει ότι θα ρυπαίνει λιγότερο με επικίνδυνα χημικά. Θα υπάρξει νέα νομοθεσία για τα επιβλαβή χημικά, τα ζιζανιοκτόνα, και θα είναι μια νομοθεσία που θα καλύπτει και την αυτοκινητοβιομηχανία;

Ο στόχος μας είναι, βέβαια, να αντικαταστήσουμε ή και να καταργήσουμε εντελώς από την αγορά επιβλαβή χημικά.

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους: Μιλώντας συγκεκριμένα για τα χημικά, μιλάμε βέβαια για την αποφυγή επικίνδυνων χημικών και την αντικατάστασή τους. Εκτός αν αποδειχθεί ότι ορισμένα προϊόντα είναι πραγματικά αναντικατάστατα. Ακόμη κι έτσι, πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κλάδο να επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη για να βρει τρόπους αντικατάστασης.

Ο στόχος μας είναι, βέβαια, να αντικαταστήσουμε ή και να καταργήσουμε εντελώς από την αγορά επιβλαβή χημικά.

Και θα έλεγα, πως για την ώρα έχουμε ιδιαίτερα άνιση νομοθεσία καθώς ορισμένα προϊόντα έχουν απαγορευθεί εδώ και καιρό ενώ άλλα όχι. Και πρόκειται για προϊόντα στα οποία έχουν πρόσβαση παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι. Υπάρχουν, οπωσδήποτε κοινωνικές ομάδες περισσότερο ευάλωτες που πρέπει να προστατεύσουμε κατά προτεραιότητα. Η νομοθεσία για τα χημικά θα ελεγχθεί διεξοδικά, αλλά πιστεύω πως θα διατηρηθεί μένοντας σε στενή επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Κατανοούν κι οι ίδιοι ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, αποτελεί όμως και πρώτης τάξης ευκαιρία για πιο προωθημένη έρευνα και ανάπτυξη.

euronews: Υπήρξε ανησυχία αναφορικά με το Brexit και λόγω του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες. Θα δοθεί μάχη σε ότι αφορά τις απαιτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει να είναι ηγέτης σε ό,τι αφορά την διατήρηση των κανόνων παρά το γεγονός ότι αυτό θα σημαίνει λιγότερες εμπορικές συναλλαγές;

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους: Θα έλεγα πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι διατηρούμε την ηγετική μας θέση και επιπλέον την ενισχύουμε. Και μόλις μιλήσαμε για τα χημικά. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι τους οποίους εξετάζουμε. Σύντομα, μετά τη θερινή διακοπή, τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσουμε νέες καίριες πρωτοβουλίες για την αποψίλωση των δασών, για παράδειγμα, όπου θέλουμε να δούμε το θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας για τον κλάδο ώστε να μην περιλαμβάνονται προϊόντα που θα είναι αποτέλεσμα αποψίλωσης. Πιστεύω πως πρόκειται για τομή που ανεβάζει το επίπεδο των προτύπων μας.

euronews: Αναφερθήκατε στο ταμείο ανάκαμψης. Προφανώς, μιλάμε για τεράστια κονδύλια που δεν έχουν προηγούμενο. Γνωρίζουμε ότι η πράσινη συμφωνία, το green deal, πηγαίνει προφανώς χέρι-χέρι με το πώς θα δαπανηθούν. Με ποιον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι κάθε κράτος-μέλος θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να αλλάξει δομικά τη θέση του αναφορικά με τη βιώσιμη γεωργία, ή την βιώσιμη βιομηχανική παραγωγή, και πως δεν έχουμε απλώς και μόνο ένα πράσινο πλυντήριο, αυτή τη φορά, κάτι για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται από περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις;

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους: Οι περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ευρύτερα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για το σχέδιο ανάκαμψης και τα προγράμματα που συνεχίζουν να καταθέτουν τα κράτη-μέλη. Και βέβαια, η Κομισιόν έχει στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το 37% θα κατευθυνθεί για τους στόχους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Έχουμε προβλέψει έξι συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία είναι ενταγμένα. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει να μην τα παραβλέψουν επί της αρχής και να τα εφαρμόσουν σε όλα τα project που θα προταθούν, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω, εξασφαλίζοντας ότι οι σχεδιασμοί αυτοί είναι συνεκτικοί αναφορικά με τους στόχους μας και με την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη μετάβαση.