Τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, μήκους 200 χιλιομέτρων, έχουν εξοπλιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με στόχο την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών και την καλύτερη φύλαξη του ατσάλινου φράχτη.
Δεκάδες πιλοτικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης εφαρμόζονται στον Έβρο, από ανιχνευτές ψεύδους μέχρι ηχητικά κανόνια μεγάλης εμβέλειας.
Αυτά τα κανόνια μπορούν να πιάσουν ήχους από πολύ μεγάλη απόσταση και συνεισφέρουν σημαντικά στην παρακολούθηση κινήσεων από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Στη μάχη της φύλαξης των συνόρων συμμετέχουν και drones, τα οποία με τη βοήθεια των χειριστών τους στέλνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Υπάρχουν πάντως φωνές που ζητούν αυστηρό έλεγχο των τεχνολογίων για λόγους δημοκρατίας.
«Αυτό που βλέπουμε στα σύνορα, τον τρόπο αντιμετώπισης δηλαδή των ξένων πολιτών, αποτελούν συχνά πείραμα για τεχνολογίες που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν και απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες» λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πάτρικ Μπράιερ.
Το κέντρο επιχειρήσεων έχει δυνατότητα παρακολούθησης κάθε σημείου του φράχτη στον Έβρο ενώ λαμβάνει εικόνα από drones και ενημέρωση από τις περιπολίες που εκτελούνται συνεχώς. Όλα αυτά ενισχύθηκαν μετά τον περασμένο Μάρτιο και τα όσα συνέβησαν στον Έβρο.
Μετά τα γεγονότα του 2020, η Ελλάδα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσε και επέκτεινε τον φράχτη κατά μήκος του΄Έβρου ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.