Γάζα: Τα παιδιά (ενός ακόμα) πολέμου

Έντεκα ημέρες βομβαρδισμών στη Γάζα, άφησαν βαθιά τραύματα στις ψυχές των παιδιών.

Πάνω από 60 έχασαν τη ζωή τους. Εκατοντάδες έχουν να διηγηθούν ιστορίες τρόμου, όταν τα σπίτια τους δέχθηκαν επιθέσεις και χρειάστηκε να τα εγκαταλείψουν για να σωθούν.

«Ήμασταν στο σπίτι μας, άκουσα εκρήξεις, ήταν από το αγρόκτημα και το τέμενος, είχαν πέσει παντού τζάμια, τα σπίτια είχαν γκρεμιστεί πάνω στον κόσμο. Είχαμε απελπιστεί, κάποιοι το έβαλαν στα πόδια, και οι γιατροί μας είπαν να φύγουμε και να πάμε στο νοσοκομείο» περιγράφει στην κάμερα του euronews η 11χρονη Ντάνα Σεχγουέιλ, που ζει στο Bait Hanoon, στη Λωρίδα της Γάζας.

Δίπλα της η 12χρονη Αμάλ λέει: «Ετοίμασα τα ρούχα μου, τα παιχνίδια μου και τα αξεσουάρ μου για το Ίντ, όμως την ημέρα του Ίντ δεν μπόρεσα να τα φορέσω ούτε να βγω από το σπίτι ούτε να γιορτάσω το Ίντ. Δεν μπορέσαμε να το χαρούμε, το μόνο που ακούγαμε ήταν ο ήχος από τις βόμβες και φοβόμασταν»

Πολλοί γονείς αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τα παιδιά τους, για να προστατέψουν, όπως μας είπε η Μαραμ Αμπου Οντάχ:

«Στη διάρκεια του πολέμου, ο πατέρας μου έστειλε εμένα και τον αδερφό μου στο σπίτι του θείου μας. Φοβόμουν πολύ εκεί, δεν ήταν το ίδιο γαι εμένα χωρίς το πατέρα και την μητέρα μου.Μαζί τους νοιώθω ασφάλεια. Όμως οι γονείς που σκέφτηκαν ότι αν το σπίτι βομβαρδιστεί, τουλάχιστον κάποια μέλη της οικογένειας θα επιβιώσουν και θα βοηθήσουν τους άλλους»

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι πληγές του πολέμου δύσκολα θα κλείσουν.

«Αν εσείς, σε ηλικία επτά ετών, είχατε ήδη βιώσει τέσσερις πολέμους» εξηγεί ο ψυχίατρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χουάν Παρί, «δύσκολα θα πιστεύατε οτι στο μέλλον θα μπορούσατε να περιμένετε κάτι άλλο από έναν ακόμα πόλεμο. Είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί θετική σκέψη έτσι».

Εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν άστεγες στη Γάζα, καθώς οι βομβαρδισμοί ισοπέδωσαν ή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα σπίτια τους.

Πολλοί γονείς περιγράφουν ότι τα παιδιάτους υποφέρουν από εφιάλτες, κρίσεις πανικού και άγχους και είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν στην κανονικότητα στην οποία ζούσαν πριν τους βομβαρδισμούς.