Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την υπόθεση Προτάσεβιτς,[1] δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σύνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες στις 16 Ιουνίου.
«Πρόσφατα είχα μία μακρά συνομιλία, δύο ωρών, με τον πρόεδρο Σι» ανέφερε σε δηλώσεις του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης «και του ξεκαθάρισα ότι θα υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, γιατί αυτοί είμαστε. Θα συναντήσω τον πρόεδρο Πούτιν σε μερικές εβδομάδες στη Γενεύη, και θα ξεκαθαρίσω ότι δε θα μένουμε αδρανείς και θα του επιτρέπουμε να καταπατά αυτά τα δικαιώματα».
Το δάνειο της Ρωσίας
Ενωμεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε[2] ότι θα εκταμιεύσει, έως τα τέλη Ιουνίου, τη δεύτερη δόση του δανείου, που έχει συμφωνήσει με τη Λευκορωσία, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το δάνειο, συνολικού ύψους, 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, είχε στόχο να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Λευκορωσίας, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Το Μινσκ έλαβε την πρώτη δόση του δανείου, ύψους επίσης 500 εκατομμυρίων δολαρίων, τον Οκτώβριο του 2020.
Νέες διαδηλώσεις
Οι διαμαρτυρίες από αυτοεξόριστους πολίτες της Λευκορωσίας συνεχίζονται. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας, στην Πολωνία, όπου επανέλαβαν το αίτημα για απελευθέρωση των Προτάσεβιτς και Σαπένκα,[3] ενώ ζήτησαν από ΗΠΑ και Ε.Ε. να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο.
References
- ^ με αφορμή την υπόθεση Προτάσεβιτς, (gr.euronews.com)
- ^ η Ρωσία ανακοίνωσε (gr.euronews.com)
- ^ για απελευθέρωση των Προτάσεβιτς και Σαπένκα, (gr.euronews.com)