Μέχρι τις 15:00 ψήφισαν 251.826 πρόσωπα που αναλογεί περίπου στο 45,1% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κώστας Κωνσταντίνου.
Όπως είπε, συγκριτικά με την αντίστοιχη ώρα κατά τις περασμένες Βουλευτικές Εκλογές του 2016 το ποσοστό παρουσιάζει μείωση 1% περίπου, αφού το ποσοστό ήταν 46%. Την ίδια ώρα ψήφισαν 51% στις Προεδρικές του 2018 και 29% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στη Λευκωσία ψήφισε ποσοστό 43,4% σε σχέση με 46% στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, 53% στις Προεδρικές του 2018 και 43% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στη Λεμεσό ψήφισε ποσοστό 44,7% σε σχέση με 47% στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, 48% στις Προεδρικές του 2018 και 30% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στην Αμμόχωστο ψήφισε ποσοστό 51,6% σε σχέση με 45% στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, 50% στις Προεδρικές του 2018 και 31% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στη Λάρνακα ψήφισε ποσοστό 45,4% σε σχέση με 45% στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, 50% στις Προεδρικές του 2018 και 32% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στην Πάφο ψήφισε ποσοστό 49,5% σε σχέση με 49% στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, 53% στις Προεδρικές του 2018 και 31% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στο εξωτερικό ψήφισε ποσοστό 40,3% σε σχέση με 39% στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, 40% στις Προεδρικές του 2018 και 38% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Παράλληλα, ο Έφορος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία όσον αφορά τον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τους ασθενείς με κορωνοϊό και ψήφισαν 86 από τους 91 εγγεγραμμένους εκλογείς δηλαδή το 95%. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ένα άτομο που είχε δηλώσει συμμετοχή στο Νοσοκομείο δεν κατέστη δυνατό να ψηφίσει, αφού επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του.
Όσον αφορά το εκλογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι τελικά ψήφισε ο ελάχιστος αριθμός ψηφοφόρων για να γίνει διαλογή στη Θεσσαλονίκη που ήταν 21 και επομένως δεν θα χρειαστεί να γίνει μεταφορά της κάλπης στην Αθήνα.
Όσον αφορά τη διαλογή των ψήφων απόψε, είπε ότι αυτή θα γίνει με ειδικά πρωτόκολλα και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη ροή των αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα στις μεγάλες κάλπες. Εκεί, ανέφερε χρειάζεται υπομονή έτσι ώστε να γίνει η διανομή με ασφάλεια τόσο για το προσωπικό όσο και για τους εκπροσώπους των εκλογικών συνδυασμών που θα παρίστανται στη διαδικασία.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι αν πάνε όλα καλά, γύρω στις 11 θα είναι εφικτό να έχουμε αποτελέσματα εκλογικών συνδυασμών», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια εκκρεμότητα με δύο κάλπες στη Βρετανία, μια στο Βόρειο Λονδίνο και μια στην Πρεσβεία που μπορεί να χρειαστεί να αναμειχθούν μεταξύ τους, ωστόσο η απόσταση στην οποία χρειάζεται να μετακινηθούν είναι γύρω στη μια με μιάμιση ώρα, οπότε δεν θα είναι ιδιαίτερο πρόβλημα.
Παράλληλα, ο Έφορος είπε ότι ενημερώθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ότι παρακολουθούν την κίνηση σε σχέση με προεκλογικά μηνύματα στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Όσον αφορά το Facebook, ανέφερε ότι εντοπίστηκαν κάπου 80 περιπτώσεις, οι πλείστες από τις οποίες έχουν κατεβεί. Οι περισσότερες ανέφερε, λειτουργούσαν αφού χρειάζεται και κάποιος χρόνος να απενεργοποιηθούν. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια καταχώρηση που να συνεχίζει να είναι συστηματικά ενεργή.
Χωρίς διάλειμμα στο Λονδίνο
Χωρίς το προβλεπόμενο διάλειμμα μισής ώρας για το μεσημέρι συνεχίστηκε τελικά η εκλογική διαδικασία στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του Λονδίνου, ώστε να εξυπηρετηθούν ταχύτερα οι ψηφοφόροι που έχουν σχηματίσει ουρά έξω από τα δύο εκλογικά κέντρα, όπως μεταδίδει το riknews.com.cy[1].
Λόγω των πρωτοκόλλων υγείας επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε δύο άτομα κάθε φορά στα εκλογικά κέντρα. Αποτέλεσμα είναι στις 12 το μεσημέρι να υπήρχε αναμονή άνω της μισής ώρας για να ρίξουν οι εκλογείς την ψήφο τους, περιμένοντας στην ουρά έξω από την είσοδο του κτιρίου.
Στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο η ουρά το μεσημέρι ήταν περίπου 40 άτομα. Για τους πιο ηλικιωμένους οι βοηθοί φροντίζουν να υπάρχουν διαθέσιμες καρέκλες.
Το διάλειμμα μισής ώρας στα δύο εκλογικά κέντρα της Υπάτης Αρμοστείας έγινε κανονικά έως τις 12.30 τοπική.
Στο κέντρο Ζ στην Ύπατη Αρμοστεία (Κερύνεια, Αμμόχωστος, Λάρνακα, Πάφος) έως τις 12 τοπική η προσέλευση ήταν 17%. Στο κέντρο Η (Λευκωσία, Λεμεσός) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%.
Εκτιμάται ότι η προσέλευση στο Κοινοτικό Κέντρο ήταν πολύ μεγαλύτερη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Κανονικά η διαδικασία στην Ελλάδα
Κανονικά διεξαγόταν εκλογική διαδικασία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το riknews.com.cy[2] έως τις 13.00 τα ποσοστά συμμετοχής κυμαίνονται γύρω στο 25%, στα ίδια περίπου επίπεδα με προηγούμενες διαδικασίες.
Όπως τόνισε ο Πρόξενος της Πρεσβείας στην Αθήνα, Γιάννης Αδάμου, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο «η διαδικασία κυλά ομαλά και παρά την ιδιαιτερότητα των συνθηκών δεν έχουμε αντιμετωπίσει, μέχρι στιγμής, κάποιο πρόβλημα. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλα βαίνουν καλώς».
Σημειώνεται ότι από τους 2962 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην Ελλάδα, έως το μεσημέρι είχαν ψηφίσει οι 748.
References
- ^ riknews.com.cy (riknews.com.cy)
- ^ riknews.com.cy (riknews.com.cy)