Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε «τουρκική μειονότητα», κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψής του στη Θράκη
Σε δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Παπαϊώαννου, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία», για την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Η δήλωση του κ. Παπαϊωάννου είναι η ακόλουθη:
«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, αύριο στις 11.00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Tύπο, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13.15
Νωρίτερα ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Ποιούς είδε και τι δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη
Ο κ. Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή.
Στις 11 .15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.
Στη σχετική ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έγραψε: «Η δουλειά των “μουφτήδων” συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της “τουρκικής μειονότητας”».
Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.
Στην ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έγραψε: «Επίσκεψη στο λύκειο Τζελάλ Μπαγιά, ένα από τα δύο λύκεια της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη. Το να έχουν τα παιδιά της “τουρκικής μειονότητας” όλων των ηλικιών εκπαίδευση σε καλύτερες συνθήκες και στη μητρική τους γλώσσα είναι σημαντικό. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συγγενείς μας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, εξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδί.
Εκεί κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.
Περίπου 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναχώρησε από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.
Πηγαίνω στην Αθήνα με θετική ατζέντα, δήλωσε εν πτήση ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τα σχόλια του ελληνικού Τύπου ότι η επίσκεψή του στη δυτική Θράκη προκαλεί ένταση.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως και όταν ο ομόλογός του Νίκος Δένδιας τους επισκέφθηκε στην Άγκυρα και πάλι είχαν μια θετική ατζέντα παρά την ένταση που προκλήθηκε. «Του επιφυλάξαμε μια θετική υποδοχή, περιμένουμε την ίδια ανταπόκριση», ανέφερε.