Κωνσταντίνος Γιατράς: Μεγαλοβδόμαδο στο Τζάντε

ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟ ΣΤΟ ΤΖΑΝΤΕ  

Στο πέρασμα των αιώνων το νησί μας βίωσε μια αρμονική συνύπαρξη κυρίως απο διαφόρους λαούς και χριστιανικά δόγματα με αποτέλεσμα να εναρμονιστούν όλα αυτά τα στοιχεία στις θρησκευτικές εορτές και κυρίως την περίοδο του Πάσχα. Χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν κάθε χρόνο στο πανέμορφο νησί μας με κύριο σκοπό να βιώσουν και να δουν από κοντά αυτά τα μοναδικά στην Ελλάδα έθιμα τα οποία πραγματοποιούνται σε όλο το Φιόρο του Λεβάντε . Η έναρξη του Ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου ξεκινά από το Σάββατο του Λαζάρου όπου οι καμπάνες από τα βενετσιάνικα καμπαναριά του νησιού με πρώτο στα προσεισμικά χρόνια του καμπαναριό των Αγίων Πάντων και στα μετασεισμικά αυτό της Μητρόπολης στις 12 το μεσημέρι χτυπούν πανηγυρικά ΄΄Σένια ΄΄ και ο ΄΄ Νόντσολος ΄΄ ο νεωκόρος δηλαδή του ναού κρεμά το ΄΄ βαγί΄΄ κλαδιά από φοινικόδεντρα .

Την ίδια ημέρα κατασκευάζονται επίσης και οι λεγόμενες ΄΄ βαϊοφόρες ΄΄ που δίνονται στους πιστούς για ευλογία από το ιερέα του ναούς το σπίτι της κάθε οικογενείας ενώ το εσωτερικό των ναών στολίζεται με αλυσίδες, ηλίους , αλογάκια , σταυρούς πάντοτε και αυτά φτιαγμένα από ΄΄βαγί΄΄ . Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας της Κυριακής των βαΐων τα πάντα μέσα στους ναούς του νησιού ντύνονται στα μαύρα σε ένδειξη πένθους . Την Μεγάλη Τρίτη ακούγεται με σύμφωνα πάντοτε με το ζακυνθινό μουσικό εκκλησιαστικό ιδίωμα το Τροπάριο της Κασσιανής ιδίως στους ναούς του Αγίου Διονυσίου , του Μητροπολιτικού Ναού και της Παναγίας της Φανερωμένης πόλεως . Την Μεγάλη Πέμπτη στην συνέχεια αφού το πρωί πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία μετά το τέλος της οι καμπάνες δεν ξαναχτυπούν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σάββατου αλλά ΄΄΄χηρεύουν ΄΄ όπως λένε οι Ζακυνθινοί . Το βράδυ στους ναούς ο Εσταυρωμένος θα λιτανευθεί μετά το 11ο ευαγγέλιο και όχι στο πέμπτο που συνηθίζετε στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά θα ακουστούν και οι περίφημοι ύμνοι ΄΄Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου΄΄, “Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς…” και στην συνέχεια μετά θα κάνει τρείς γύρους μέσα στον ναό , στο τέλος των οποίων γίνεται η ευλογία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι μετά την ακολουθία των Παθών βγαίνει και από την λάρνακα το λείψανο του Αγίου Διονυσίου το οποίο θα παραμείνει στη θύρα του γιατί οι Ζακυνθινοί δεν εορτάζουν μεγάλες εορτές χωρίς την παρουσία του ιεράρχη τους. Και φτάσαμε στην Μεγάλη Παρασκευή το αποκορύφωμα του Ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου όπου το πρωί της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και συγκεκριμένα στον εσπερινό της Αποκαθηλώσεως θα τοποθετηθεί ο Χριστός ΄΄ Αμνός ΄΄ στον εξαιρετικής τέχνης στον επιτάφιο. Πρέπει να πούμε ότι στην Ζάκυνθο έχουμε ξυλόγλυπτη αμφιπρόσωπη εικόνα του νεκρού Χριστού και όχι κεντητό επιτάφιο. Το μεσημέρι της ιδιας ημερας στον ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου στην πόλη της Ζακύνθου μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης γίνεται η λιτανεία του Εσταυρωμένου μαζί με την περίφημη εικόνα της Παναγίας ( Mater Dolorosa) και στο τέλος ο Μητροπολίτης του νησιού πάνω σε βάθρο ευλογεί τα τέσσερα σημεία του Σύμπαντος και η Φιλαρμονική παιανίζει το κομμάτι εκείνο ΄΄ Και κλίνας την κεφαλήν ΄΄ .

Στις 4 τα χαράματα της ίδια ημέρας γίνεται η λιτανεία του επιταφίου και γύρω στις 5:30 επιστρέφει στον ναό για να συνεχιστεί η ακολουθία και ακούγεται ο ωραίος ύμνος ( “Τον Κύριο υμνείτε…) για να ακολουθήσει το κομμάτι ‘’Gloria’’ η πρώτη Ανάστασή όπως ονομάζεται . Στις 23:15 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αρχίζει στον μητροπολιτικό ναό η ακολουθία της Αναστάσεως και με πομπή ο Μητροπολίτης μαζί με τους ιερείς κατευθύνονται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και θα ψαλεί το ΄΄Χριστός Ανέστη΄΄ σύμφωνα πάντοτε με το ζακυνθινό ιδίωμα. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται στον ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως ο εσπερινός της αγάπης μετά το πέρας του οποίου γίνεται η λιτανεία της Παναγίας της Γαλανούσας . Αλλά και την Δευτέρα του Πάσχα από τον ναό του Αγίου Νικολάου από την περιοχή ΄΄ Βόιδη΄΄ γίνετε η λιτανεία της Παναγίας της Λαουρέντενας μέχρι τον ναό της Αγίας Τριάδος πόλεως . Και σε πολλά μέρη του νησιού γίνονται πανέμορφες και γραφικές λιτανείας και μάλιστα με ξεχωριστά έθιμα του κάθε ενός χωριού . Έτσι με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο εορτάζεται με κάθε ευλάβεια το Πάσχα στο Φιόρο του Λεβάντε με την ευχή τα έθιμα αυτά να τηρούνται πάντοτε γιατί αποτελούν την ταυτότητα μας .

Χρόνια Πολλά με το καλό Μεγαλοβδόμαδο.

Κωνσταντίνος Γιατράς
Θεολόγος master στην θρησκειολογία

The post Κωνσταντίνος Γιατράς: Μεγαλοβδόμαδο στο Τζάντε appeared first on ZANTETIMES.GR.