Η Αραβική Ταξιδιωτική Αγορά – Η παγκόσμια ανάκαμψη του κλάδου του τουρισμού και των ταξιδιών

Γεια σας. Είμαι η Νάταλι Λίντο. Καλώς ήλθατε στη ειδική εκπομπή Business Line, που μεταδίδεται από την Αραβική Ταξιδιωτική Αγορά 2021 στο Ντουμπάι. Είναι η πρώτη διοργάνωση του κλάδου με φυσική παρουσία, μετά την πανδημία. Το 2020, η παγκόσμια αγορά ταξιδιών και τουρισμού συρρικνώθηκε στα 1,27 τρισεκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται να φτάσει φέτος τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Και διοργανώσεις σαν κι αυτή επιβεβαιώνουν ότι καθώς ανοίγουν ξανά τα σύνορα, ο κλάδος είναι έτοιμος να ανακάμψει από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Η Αραβική Ταξιδιωτική Αγορά

Η Αραβική Ταξιδιωτική Αγορά αποτελεί φέτος μια νέα αφετηρία για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Η φυσική παρουσία είναι ένα θετικό σημάδι για την παγκόσμια κατάσταση του κλάδου:«Η ουσία του τουρισμού είναι η φυσική επαφή, η προσωπική και επαγγελματική επαφή. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει τόση έντονη επιθυμία από τον κλάδο. Θα δείξουμε στον τουριστικό κλάδο ότι είμαστε στο τέλος του τούνελ. Και από φέτος το καλοκαίρι, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ξανά» αναφέρει ο Κλοντ Μπλαν, Διευθυντής Portfolio της Παγκόσμιας Ταξιδιωτικής Αγοράς.

11.000 άτομα ήταν ο ανώτατος αριθμός που μπορούσε να βρίσκεται στους χώρους της έκθεσης, σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Και παρόλο που δεν υπήρχε τόσος κόσμος, όσος τα προηγούμενα έτη, η συνολική αίσθηση ήταν θετική κι ελπιδοφόρα.

Αυτοί οι 18 μήνες ήταν πολύ δύσκολοι. Ξενοδοχεία του Ντουμπάι προσπάθησαν να αντέξουν στην κρίση, εστιάζοντας στην εγχώρια αγορά: «Υπήρχαν οικονομικές συνέπειες για όλες τις επιχειρήσεις στην περιοχή. Αυτό που έχουμε δει στην μεταβατική περίοδο τώρα, είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την τοπική κοινότητα, από την οποία είχαμε πολλές κρατήσεις» τονίζει ο Αμάρ Χιλάρ διευθυντής του Raffles Dubai & Sofitel Dubai the Obelisk.

Η Αραβική Ταξιδιωτική Αγορά 2021 ανέδειξε το Ντουμπάι ως ασφαλή προορισμό για τις διεθνείς διοργανώσεις του κλάδου, αλλά και ως παράγοντα κλειδί για τη μελλοντική διαμόρφωση του κλάδου των ταξιδιών και του τουρισμού στον κόσμο μετά την πανδημία.

Συνέντευξη με τον Ισάμ Καζίμ, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Τουρισμού του Ντουμπάι

Ως οικοδεσπότης της διοργάνωσης, το Ντουμπάι έδειξε ότι οι στενές συνεργασίες μεταξύ τουριστικών και ταξιδιωτικών εταιριών, αεροπορικών γραμμών και ομίλων φιλοξενίας είναι καθοριστικές για το Εμιράτο ώστε να ανοίξει και πάλι με ασφάλεια στους επισκέπτες. Η Τζέιν Γουίδερσπουν μίλησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Τουρισμού του Ντουμπάι, Ισάμ Καζίμ.

Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:

Πώς αισθάνεστε που φιλοξενείτε μία από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη, διοργάνωση του κλάδου με φυσική παρουσία εδώ στο Ντουμπάι;

Ισάμ Καζίμ, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμός Τουρισμού Ντουμπάι:

Χαρούμενος και περήφανος. Είναι το αποτέλεσμα όλων των προσπαθειών που έγιναν από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για να είναι μια ασφαλής διοργάνωση του κλάδου, που όλοι λατρεύουμε.

Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:

Είναι μια δύσκολη χρονιά παγκόσμια. Πώς αντιμετώπισε ο κλάδος τον κορονοϊό;

Ισάμ Καζίμ, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμός Τουρισμού Ντουμπάι:

Από τοπικής πλευράς, αυτό που έκανε εδώ η κυβέρνηση, το οποίο θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικό, ήταν ότι επέβαλε γρήγορα lockdown, ώστε να διασφαλίσει ότι η ασφάλεια και η υγιεινή παραμένουν η βασική προτεραιότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πάντα στις αξιολογήσεις, στις τρεις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, ο κορονοϊός προσέθεσε μια ακόμη παράμετρο που θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη. Το lockdown μας έδωσε την ευκαιρία να φροντίσουμε την απολύμανση όλης της πόλης, να είμαστε σίγουροι ότι διαχειριζόμαστε το πηγαινέλα όλων από το σπίτι για έκτακτες καταστάσεις. Τα ελέγχαμε όλα. Παράλληλα, ωστόσο, η πόλη ανέπτυσσε γρήγορα νέες πολιτικές και διαδικασίες, ώστε όταν ανοίξουμε και πάλι, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:

Ποιες λύσεις μετά την πανδημία, θεωρείτε ότι είναι οι πιο σημαντικές και αυτές που θα υιοθετηθούν εδώ στα Εμιράτα και ιδιαίτερα στο Ντουμπάι;

Ισάμ Καζίμ, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμός Τουρισμού Ντουμπάι:

Από τα πράγματα που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι τα μοριακά τεστ. Θα είναι αναπόσπαστο τμήμα των ταξιδιών για αρκετό καιρό. Και οι μάσκες. Το καλό είναι ο καθένας να φροντίζει να φορά μάσκα στο Ντουμπάι. Ο κόσμος ξεχνά ότι είμαστε μια πόλη όπου το 80% του πληθυσμού δεν είναι ντόπιοι. Αυτό το 80% αποτελείται από 200 διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετική προέλευση. Όλοι όμως συνεργάζονται τόσο καλά για να διασφαλίσουν ότι αν ξεχνάς την μάσκα χαμηλά στο σαγόνι σου, τότε σε συμβουλεύουν να την ανεβάσεις ξανά.

Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες που έχουν γίνει ποτέ. Πόσο σημαντικό είναι να υιοθετηθεί παγκόσμια και να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι πρέπει να εμβολιαστούν γρήγορα;

Ισάμ Καζίμ, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμός Τουρισμού Ντουμπάι:

Αυτό είναι σίγουρα το μέλλον των ταξιδιών μετά την πανδημία. Βλέποντας στο μέλλον, όσο περισσότερες χώρες εμβολιάζονται, τόσο περισσότερα άτομα κάνουν το εμβόλιο και καθώς υπάρχουν συζητήσεις για διαβατήρια εμβολιασμού ή αντισωμάτων, οι άνθρωποι θα ψάχνουν να έχουν ένα ψηφιακό πιστοποιητικό, για να μπορούν να πουν: «να το πήρα, το έκανα!»

Τζέιν Γουίδερσπουν, Euronews:

Ένας από τους κυριότερους οικονομικούς πυλώνες παγκοσμίως είναι ο κλάδος των ταξιδιών. Τα ταξίδια είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη ευζωία. Είναι καλό για την ψυχική υγεία να μπορείς να ταξιδέψεις για να δεις τους δικούς σου ή να πας διακοπές.

Ισάμ Καζίμ, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμός Τουρισμού Ντουμπάι:

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Αυτό που κάναμε κατά την πρώτη περίοδο μετά το lockdown, όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τις νέες στρατηγικές, είναι ότι δεν θέλαμε να ανοίξουμε, γιατί οι παγκόσμιες αγορές δεν ήταν ακόμη έτοιμες. Αυτό που κάναμε λοιπόν ήταν να δώσουμε ώθηση τον Μάιο στον εγχώριο τουρισμό, γιατί γνωρίζαμε ότι υπήρχε μια ανησυχία και ο κόσμος είχε κουραστεί να είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους. Ανοίξαμε λοιπόν τοπικά με πιο αυστηρούς κανόνες, γιατί θέλαμε να μπορεί ο κόσμος να βγει και να απολαύσει τις μονάδες, τα ξενοδοχεία και όλα τα υπόλοιπα που έχουν να προσφέρουν τα Εμιράτα και το Ντουμπάι. Είχαμε μεγάλη επιτυχία σ’ αυτό.

Η Ευρώπη ανοίγει τις πόρτες της στους ξένους τουρίστες

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγουν και πάλι σιγά σιγά τις πόρτες τους στους τουρίστες. Όπως και πολλά άλλα κράτη έχουν ξεκινήσει διαφημιστικές καμπάνιες πολλών εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύουν στην ενίσχυση του πιο πολύτιμου τομέα της οικονομίας τους και στην προσέλκυση τουριστών στους προορισμούς τους.

Καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν, οι τουρίστες επιστρέφουν σε μερικούς εμβληματικούς προορισμούς στην Ευρώπη, χαρούμενοι με το σχέδιο της Ε.Ε. να υπάρξει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό για την COVID 19:

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης: «Ο στόχος είναι να δεχόμαστε εμβολιασμένα άτομα που έρχονται εκτός Ε.Ε. που έχουν κάνει ένα εμβόλιο αναγνωρισμένο από την Ε.Ε.».

Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της. Πέρσι ο κλάδος υποχώρησε πάνω από 75%, λόγω της πανδημίας.

Ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης τονίζει: «Η Ελλάδα ανοίγει τα πανιά της. Είναι ασφαλής. Περιμένει τους ξένους φίλους της, όπως κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά με πρωτόκολλα και με ασφάλεια».

Η Ιταλία έχασε 121 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι τουρίστες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Όλοι ελπίζουν ότι το νέο πιστοποιητικό θα ενθαρρύνει τα ταξίδια και θα σώσει θέσεις εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων που δουλεύουν στον τουριστικό κλάδο.