Η «έξοδος» των Κινέζων από το Πράτο της Ιταλίας

Είναι η μεγαλύτερη Chinatown της Ιταλίας και μία από τις μεγαλύτετερες της Ευρώπης.

Στο Πράτο της Τοσκάνης, η άφιξη Κινέζων μεταναστών ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Έφτασαν κατά χιλιάδες για να δουλέψουν στις ιταλικές βιοτεχνίες ρούχων και σταδιακά έγιναν κυρίαρχοι της τοπικής βιομηχανίας ένδυσης.

Παρά τις καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, κατάχρηση του όρου “made in Italy” και φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων, η κινεζική παροικία του Πράτο μεγάλωνε συνεχώς.

Όμως, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η φορά αντιστρέφεται.

«Η Κίνα έχει αλλάξει πολύ από τις δεκαετίες του 80 και του 90» σημειώνει στο euronews ο Μάρκο Γουόνγκ, δημοτικός σύμβουλος του Πράτο. «Έχει γίνει ελκυστική για τους Κινέζους της διασποράς. Το γεγονός ότι η Κίνα κατάφερε να περιορίσει αποτελεσματικά την πανδημία έχει κάνει πολλούς να σκέφονται σοβαρά να επιστρέψουν στην Κίνα.»

Καταστήματα και διαμερίσματα στο Πράτο που άλλοτε χρησιμοποιούσαν Κινέζοι έχουν αδειάσει. Στα σχολεία, ο αριθμός των Κινέζων μαθητών μειώθηκε. Για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες υπάρχουν σημάδια ότι η κινεζική κοινότητα συρρικνώνεται.

Η κυριαρχία των Κινέζων στο Πράτο είχε επεκταθεί σε τομείς, όπως η εστίαση και η διασκέδαση. Ακόμα και δεκάδες χώροι λατρείας για βουδιστές υπάρχουν στην πόλη. Τώρα είναι σχεδον άδειοι.

«Είμαστε πολλοί λίγοι στις γιορτές μας, σε αντίθεση με ότι γινόταν παλιά» περιγράφει ο Νταβίντε Φινίτζιο, ιερέας βουδιστικού ναού. «Για παράδειγμα στην κινεζική πρωτοχρονιά του 2019 είχαν έρθει 3.000 άνθρωποι να ακούσουν την καμπάνα. Φέτος ήμασταν μόνο 20.»

Οι τοπικές αρχές του Πράτου υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα νωρίς για να φανεί αν η φυγή των Κινέζων είναι μόνιμη ή πρόσκαιρη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.