Αντιμέτωπη με την ισχυρή πίεση των ελβετικών αρχών να «διασώσει» την μέχρι πρότινος βασική της αντίπαλο Credit Suisse, η διοίκηση της UBS παίζει σκληρό πόκερ.
Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή- όταν έγινε φανερό ότι τη Δευτέρα η Credit Suisse θα πρέπει να παρουσιάσει νέο «σωσίβιο» για να μην καταβυθιστεί[1]– η UBS, μοναδικός μνηστήρας για τον αναγκαστικό γάμο με την CS, απαιτεί (σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων) σημαντική «προίκα»:
– ζητά από το ελβετικό κράτος εγγυήσεις ότι θα καλύψει όποια έξοδα προκύψουν για το κλείσιμο τμημάτων της CS
– ζητά από το ελβετικό κράτος να καλύψει πιθανά δικαστικά έξοδα που θα αντιμετωπίσει σε υποθέσεις της CS
– ζητά από τις εποπτικές αρχές στις χώρες όπου δραστηριοποιείται να δώσουν «πράσινο φως» στην εξαγορά ώστε να μην τεθούν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης, στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ευρεία σύσκεψη για να αντιμετωπιστούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που θα προκύψουν από την εξαγορά- εξπρές.
Στις διαπραγματεύσεις έχουν εμπλακεί οι εμπλεκόμενες αρχές σε Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία, όπου οι δύο ελβετικές τράπεζες έχουν εκτεταμένη παρουσία.
Το βρετανικό δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε την «ευλογία» της στο γάμο CS- UBS.
Γάμος ή κατάρρευση
Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την προηγούμενη εβδομάδα.
Η τράπεζα αναγκάστηκε να αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων[2] από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, ούτε αυτό όμως ήταν ικανό να καθησυχάσει τις αγορές. Την Παρασκευή η μετοχή της κατέγραψε νέα πτώση 8%.
Η πίεση που ασκήθηκε από τις μαζικές πωλήσεις δεν σταμάτησε στην CS: οδήγησε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σε απώλειες 2,6% την Παρασκευή.
Όλοι οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν μία «ματωμένη Δευτέρα» στα χρηματιστήρια αν δεν βρεθεί λύση για την CS.
Εντωμεταξύ, με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις όχι μόνο οι επενδυτές της Credit Suisse, αλλά και οι εργαζόμενοί της. Σε περίπτωση εξαγοράς από την UBS θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν μαζικές απολύσεις.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών απεύθυνε έκκληση για την άμεση δημιουργία ομάδας εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.
«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία» ανέφερε η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
References
- ^ θα πρέπει να παρουσιάσει νέο «σωσίβιο» για να μην καταβυθιστεί (gr.euronews.com)
- ^ να αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων (gr.euronews.com)