Κάναμε συνεχώς αυτοψίες στη περιοχή του Ναυαγίου κάθε Άνοιξή και Φθινόπωρο. Προτελευταία φορά ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου καθώς συζητούσαμε τα θέματα του Ναυαγίου με ευρισκόμενους όλους τους φορείς, έγινε μια σχετικά μικρή δόνηση, αμέσως δρομολογήθηκαν κατολισθήσεις και ένα μικρό κύμα τσουνάμι. Με βάση την αυτοψία που είχαμε κάνει εκείνο το διάστημα είχαμε απαγορεύσει την πρόσβαση στην περιοχή.
Τώρα, με την τελευταία αυτοψία που κάναμε στις 8 Μαρτίου διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πάλι το ίδιο πρόβλημα. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε πως εξελίσσεται και με βάση αυτή την έκθεση πάρθηκε μία πολιτική απόφαση από τους αρμόδιους Υπουργούς έτσι ώστε να μην κλείσει το Ναυάγιο αλλά η προσέγγιση με πλοία στο θαλάσσιο χώρο να γίνεται χωρίς να αποβιβάζονται οι επιβάτες στην ακτογραμμή. Κακώς λέγεται ότι θα κλείσει το Ναυάγιο. Οι επιβάτες μπορούν να είναι στα πλοία, να κάνουν μπάνιο και να θαυμάζουν τη θέα του Ναυαγίου. Θα αποβιβάζονται μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, παροχή βοήθειας, ΑΜΕΑ κλ.π.
Επίσης προτείναμε στο πάνω φρύδι του Ναυαγίου να γίνει μία περίφραξη έτσι ώστε να μην προσεγγίζουν άτομα τα οποία δεν ξέρουν την περιοχή όπως συμβαίνει με τους αλλοδαπούς και τους τουρίστες. Θα υπάρχει πρόσβαση στην εξέδρα αλλά οι επισκέπτες δεν θα προσεγγίζουν τα πρανή σε μία ζώνη δέκα-δεκαπέντε μέτρων γιατί ο κίνδυνος είναι άμεσος και κάθε χρόνο χάνονται άνθρωποι ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και κατολισθήσεις. Στην εξέδρα θα είναι ελεγχόμενη και πολύ περιορισμένη η πρόσβαση. Οι άλλες θέσεις δεν ελέγχονται. Από την εξέδρα δεν έπεσε κανένας, έπεσε όμως από τις άλλες θέσεις. Μπάνιο θα γίνεται στην παραλία και αν κάποιος κουραστεί θα προσεγγίσει την παραλία για αυτό έχουμε και έναν χώρο προσέγγισης για κάποιους ιδιαίτερους λόγους.
Θα επιθυμούσα να αποδεχτούμε όλους αυτούς τους περιορισμούς γιατί είναι προς όφελος μας. Ένας τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα θέλει να περάσει καλά και να επιστρέψει ασφαλής πίσω. Η διακινδύνευση που υπάρχει είναι υψηλή στο Ναυάγιο. Ειδικά με όλο το κόσμο που υπάρχει στη παραλία είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες διαφυγής αν γίνει κάτι. Είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνση μετά από ένα σεισμό ή μία πτώση βράχου. Είναι επίσης πολύ δύσκολη η επιτήρηση.
Πέρυσι παρά το γεγονός ότι είχαμε δώσει απαγορευτικό, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δεκάδες βίντεο που έδειχναν τουρίστες ακριβώς κάτω από τα πρανή. Δεν χρειάζεται να γίνει κάποια κατολίσθηση, ένα πετραδάκι να έπεφτε από την κορυφή του πρανούς που είναι στα εκατό είκοσι μέτρα θα λειτουργούσε σαν σφαίρα.
Καταλαβαίνω και είναι εύλογο να υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα τα οποία δεν απορρίπτω αλλά μπορεί να βρεθεί μία λύση η οποία μπορεί να είναι ασφαλής χωρίς να εμποδίζεται η όποια δραστηριότητα στην περιοχή.
Είναι δύσκολο να αλλάξει η γνωμοδότησή μας αλλά δεν το αποκλείω. Δεν απορρίπτουμε σε κάποιο χρονικό διάστημα να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι καταπτώσεις, αλλά ένας τελείως απροσδιόριστος παράγοντας είναι η σεισμική δραστηριότητα και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν σίγουρα κατολισθήσεις. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε μία έκτακτη ανάγκη σε έναν τέτοιο χώρο.
Πηγή: https://stigmafm.gr
The post Ευθύμιος Λέκκας: Κακώς λέγεται ότι θα κλείσει το Ναυάγιο | Προβλέπεται πρόσβαση στο θαλάσσιο χώρο και στην εξέδρα appeared first on ZANTETIMES.GR.