Με αφορμή την συμπλήρωση 42 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη στην αγγλόφωνη υπηρεσία του euronews.
Μίλησε για τον κομβικό ρόλο της χώρας στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, την ελληνικά στάση σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις αλλά και την οικονομική και προσφυγική κρίση. Υπογράμμισε την σημασία της ενότητας εντός της Ένωσης ορμώμενος από την κρίση με τη Λευκορωσία ενώ αναφορικά με την Τουρκία επανέλαβε ότι «μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντική».
Τέσσερις δεκαετίες Ελλάδα στην ΕΕ
«Η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια. Θυμάμαι για παράδειγμα το άνοιγμα της Ευρώπης στα Βαλκάνια, με την απόφαση στη Θεσσαλονίκη για την υιοθέτηση πολιτικής ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να προσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την κρίση στο Ιράκ όπου η Ελλάδα είχε την προεδρία και προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά την Ευρώπη που είχε σπάσει σε δύο πλευρές. Στην οικονομική και προσφυγική κρίση η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο με στόχο να δούμε πως θα την ξεπεράσουμε όχι μόνο ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση».
Λευκορωσία: «Να φέρουμε σύντομα τη δημοκρατία»
«Πολλές φορές στην Ευρώπη έχουμε υποτιμήσει τις δυνατότητες αντίδρασής μας όταν είμαστε ενωμένοι. Και πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας και τον Λουκασένκο και να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο ο Προτασέβιτς αλλά όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν. Και να φέρουμε σύντομα την δημοκρατία στη Λευκορωσία».
Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
«Όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση δεν ακολούθησε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, καθώς είχαμε αδύναμους θεσμούς. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε και εγώ που είχα αναλάβει αμέσως μετά την κυβέρνηση προχώρησα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, και ακόμη και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να τις κάνουμε ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί, αποτελεσματικοί και με διαφάνεια και θα έλεγα και πιο δημοκρατικοί, γιατί αυτή ήταν και η βάση της οικονομικής κρίσης. Όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη όμως, πρέπει να προχωρήσουμε στη βιώσιμη πράσινη συμφωνία. Η Ελλάδα έχει σπουδαίες δυνατότητες ώστε να αξιοποιήσει τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία με τους νέους και έξυπνους ανθρώπους της».
Ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ και οι σχέσεις με την Τουρκία
«Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικός στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε στο μέλλον να δούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, σε όποια μορφή, είτε ως μέλος είτε με άλλη συμφωνία, καθώς μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντική. Επίσης η πολιτική γειτονίας της Ευρώπης με την προσέγγιση των Βαλκανίων είναι σημαντική. Εμείς λέμε ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει εάν επιβιώσουν οι αξίες της. Και αυτές οι αξίες πρέπει να διαδοθούν στην ευρύτερη γειτονιά μας. Αν δεν επιβιώσουν και τις νικήσει ο απολυταρχισμός, η δημαγωγία, ο απομονωτισμός και ο ρατσισμός, αυτό θα υπονομεύσει το Ευρωπαϊκό σχέδιο».