Φίλιππος Βαρδακαστάνης: Ζητούμε να υπάρχει πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ στις παραλίες

Κάναμε πρόσφατα τον απολογισμό των δράσεών μας για το 2022. Δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες την προηγούμενη χρονιά.

Το 2021 μπήκε το αναβατόριο στο Πνευματικό Κέντρο, όμως εκκρεμεί η ράμπα στον εξωτερικό χώρο γιατί μέχρι να φτάσει σε αυτό προηγούνται δύο σημεία με σκαλοπάτια.

Από κει και πέρα προσπαθούμε συνεχώς για να δημιουργηθεί στο νησί στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, ώστε να φύγουν τα μέλη μας από τα ιδρύματα. Η Κέρκυρα έχει τρεις τέτοιες δομές, και η Κεφαλονιά μία. Στη Ζάκυνθο προσπαθούμε από το 2016 να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, όμως είμαστε στο 2023 και πέρα από ένα φιλολογικό ενδιαφέρον του Δήμου και της Περιφέρειας, δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με το «λευκό ταξί», το οποίο έχει συμπληρώσει 20ετία και πρέπει να αποσυρθεί. Η Αντιπεριφέρεια καλύπτει το κόστος που χρειάζεται για να πάνε οι μαθητές στο Ειδικό Σχολείο και εμείς το έχουμε ενοικιάσει με το συμβολικό πόσο των 100 ευρώ τον μήνα. Ο οδηγός, κ. Ντένης Λιβέρης, είναι γεγονός πως πολλές φορές βάζει και από την τσέπη του, προκειμένου αυτό το όχημα να κινείται.

Στη γενική μας συνέλευση ήταν παρόντες αρκετοί, όμως απουσίαζε εκπρόσωπος του Δήμου, αν και είχαμε προσκαλέσει τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορώ να ξέρω τον λόγο της απουσίας τους, ίσως φοβήθηκαν μήπως ακούσουν τα παράπονά μας.

Για την προσβασιμότητα θέλω να πω ότι κάποιοι πάνε και βάζουν κάδους απορριμμάτων πάνω στις πλάκες των αναπήρων, ενώ όλα τα πάρκινγκ στην πόλη για τα ΑΜΕΑ έχουν καταληφθεί από άλλους.

Πήγα πρόσφατα στο κοιμητήριο στο Γαιτάνι και συνάντησα μια απογοητευτική εικόνα. Δεν φαίνονται οι τάφοι από τα χόρτα και αυτό είναι κάτι που μας στεναχωρεί όλους πιστεύω. Διότι ο σεβασμός στους νεκρούς μας είναι και αυτό ένα στοιχείο πολιτισμού.

Επειδή πολύς κόσμος είναι άνεργος, τους καλώ να υποβάλλουν αίτηση για να γίνουν προσωπικοί βοηθοί. Ο μισθός φτάνει από 1.200 έως και 1.600 ευρώ, μηνιαίως.

Καταλήγοντας λέω πως θα στείλουμε έγγραφο στο Δήμο, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις παραλίες του νησιού. Να μπουν δηλαδή sea tracks.

Πολλοί ξένοι που θέλουν να έρθουν στη Ζάκυνθο μας ρωτούν αν υπάρχει πρόσβαση και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε. Αν εμείς στείλουμε γραπτώς το πρόβλημα αυτό στα αρμόδια υπουργεία ή στην Ευρώπη, η Ζάκυνθος δεν θα είχε καμία «γαλάζια σημαία», λόγω αυτής της έλλειψης, όμως δεν θέλουμε να φτάσουμε εκει.

Πηγή: https://prisma902.gr

The post Φίλιππος Βαρδακαστάνης: Ζητούμε να υπάρχει πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ στις παραλίες appeared first on ZANTETIMES.GR.