Βασίλης Μαρτζάκλης: Κίνδυνoς | Τρία χρόνια μετά τον «Ιανό» και πολλά δέντρα παραμένουν πεσμένα μέσα σε δασικές εκτάσεις

Η Ζάκυνθος είναι μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της Ελλάδας σε επίπεδο δασοπυρκαγιών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Ανέλαβα τα καθήκοντά μου πριν από είκοσι μέρες και αυτές τις μέρες κάνω καθημερινά αυτοψίες ανά περιοχή, ώστε να μάθω το νησί και να καταγράψω τα προβλήματα. Ετοιμάζουμε ένα νέο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.

Σε διάφορες περιοχές του νησιού, κυρίως στη δυτική πλευρά του, μέσα σε δασικές εκτάσεις υπάρχουν πολλά πεσμένα δέντρα λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» η οποία εκδηλώθηκε πριν από τρία χρόνια. Τα δέντρα αυτά σαπίζουν και αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη. Εξετάζουμε με τους αρμόδιους φορείς το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε, ενώ παράλληλα ενημερώνουμε και τους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων. Στο πρώτο συντονιστικό που θα γίνει θα συζητήσουμε εκτενώς για το θέμα αυτό.

Έχουν οριστεί επιτροπές που ήδη κάνουν αυτοψίες, ώστε να καταγράψουμε τα υδροστόμια και τις δεξαμενές νερού σε όλο το νησί για να δούμε αν όλα είναι λειτουργικά. Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα νερού στα ορεινά του νησιού.

Σήμερα ζητήσαμε από τους φορείς να μας ενημερώσουν για το πόσες και που υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές. Περιμένουμε στις αρχές του επόμενου μήνα τις απαντήσεις τους, αλλά θα κάνουμε και εμείς αυτοψία με τα κλιμάκιά μας.

Δεν έχω διαπιστώσει μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα πρόσβασης των οχημάτων μας στις επικίνδυνες περιοχές σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στο τέλος της εβδομάδας θα κάνω αυτοψία και στην περιοχή της Μπόχαλης.

Φέτος η δύναμη της υπηρεσίας μας στο νησί αριθμεί 115 άτομα, ενώ ξεχωριστή δύναμη υπάρχει και στο πυροσβεστικό κλιμάκιο του αεροδρομίου. Περιμένουμε από 1η Μαΐου να έρθει και το εποχικό προσωπικό. Διαθέτουμε αρκετά οχήματα για την δασοπυρόσβεση. Για τα πτητικά μέσα αρμόδιο είναι το αρχηγείο.

Η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα και δεν αφορά μόνο τους φορείς αλλά και τους πολίτες. Η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν βάζουμε μια φωτιά, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει εκτός της αντιπυρικής περιόδου.

Επιβάλαμε πρόστιμα σε πολίτες που έβαλαν φωτιά την ημέρα του καρναβαλιού, όχι για εμπρησμό αλλά επειδή δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ειδικά σε μια μέρα που έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 και 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε κάποιον παραβάτη επειδή δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ξεκινούν από τα 300 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα την περίπτωση.

Πηγή: https://stigmafm.gr

The post Βασίλης Μαρτζάκλης: Κίνδυνoς | Τρία χρόνια μετά τον «Ιανό» και πολλά δέντρα παραμένουν πεσμένα μέσα σε δασικές εκτάσεις appeared first on ZANTETIMES.GR.