«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΩΝ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΗΤΟΙ» Τσε Γκεβάρα.
Σε μιά εποχή που τη σκεπάζουν τα πυκνά σύννεφα της θλίψης και της αβεβαιότητας, μιά ακτίνα φωτός.Η παράσταση ,EL ☆ CHE αφιερωμένη στις ανθρώπινες ζωές που τόσο άδικα χάθηκαν στα Τέμπη.
Οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά μας, γύρω από τις συνθήκες της ανθρώπινης τραγωδίας των Τεμπών, πάμπολλα.
Παρ’ όλα ταύτα προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως δυστύχημα, που προήλθε από ανθρώπινο λάθος, αδυνατώντας όμως να μας πείσουν, ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο έγκλημα. Τα αίτια και οι επιδιώξεις αδιευκρίνιστα.
Η παράσταση μια δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής, του συμβόλου της γνήσιας επανάστασης Ερνέστου Τσε Γκεβάρα.
Του ανθρώπου που υπηρέτησε τις ιδέες του, αποφεύγοντας να ανταλλάξει την “ευφορία” της καθημερινής ηθικής πάλης, για καλύτερες συνθήκες ζωής των ανθρώπων ,με τις στατικές λειτουργίες της καθεστωτικής συντήρησης των κεκτημένων.
Θα μου πείτε. Τι σχέση έχει η τραγωδία των Τεμπών με τον έσχατο “άγιο” της επανάσ(ισ)τασης για το καλύτερο αύριο της ζωής των ανθρώπων.
Και όμως υπάρχει σχέση.
Κοινή συνισταμένη και των δύο περιπτώσεων; Η Ηθική.
Η ηθική των ιδεών που συγκρούεται με την ηθική των σκοπιμοτήτων.
Το ύψος του ηθικού αναστήματος, του ισόβιου ιδεολόγου αγνού αγωνιστή Τσε Γκεβάρα ,καταχωρήθηκε στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου της βιολογικής του παρουσίας στο κόσμο μας , στη Βολιβία στις 9/10/1967 .Από ‘κει και πέρα άρχισε να μετριέται η αξία της ηθικής της επανάστασής του, στο ποιοτικότερο χτίσιμο των νέων κοινωνιών της ανθρωπότητας.
Αντίθετα στο δυστύχημα των Τεμπών νιώθουμε ότι η ηθική εναγωνίως αναζητείται και, ελπίζουμε να αποφύγει ,για ακόμα μια φορά, την εξαθλίωση.
Ας έλθουμε όμως στην αποψινή βραδιά έχοντας στο νου μας τι εισπράξαμε, μέσω της οπτικής ακροάσεως και της ακουστικής οράσεως της παράστασης.
Ο Κος Βασίλης Κυριάκος ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του αείμνηστου πλέον Γιάννη Σταματίου μας χάρισε μια λιτή ,προσεγμένη, και όμορφα δραματοποιημένη, αξιόπιστη στην ιστορική της λεπτομέρεια, αφήγηση, της ζωής του Τσέ, γεμάτη ρυθμό με την επιμελημένα χορδισμένη γλώσσα του σώματός του. Τον ευχαριστούμε θερμά. Ταυτόχρονα πρόβαλε αβίαστα το ηθικό βάθος και εύρος της σκέψης και της δράσης του Τσε.
Ηθική που δεν έχει ανάγκη από ταμπέλα για να έχει αξία.
Η πολύτιμη αξία της είναι η ίδια η ύπαρξή της.
Κλείνοντας θεωρώ υποχρέωση να ευχαριστήσω τον Φίλτατο Παναγιώτη Κοντοσταυλάκη για την τόσων χρόνων αδιάπτωτη ποιοτική προσφορά του “ΓΕΡΑΝΟΥ” στα πολιτιστικά δρώμενα της Ζακύνθου.
Τέλος να ευχαριστήσω το Πολιτιστικό Κέντρο Λιθακιάς για την αρωγή του σε ανάλογες δράσεις.
Σπυρίδων Νικ. Ιατράς
The post Σπυρίδων Ιατράς: Κριτική | EL CHE – Μια παράσταση αφιερωμένη στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών appeared first on ZANTETIMES.GR.