Οι κανονισμοί της UEFA αναφορικά με το ποιος θεωρείται γηγενής (ή αυτόχθονας) παίκτης δεν συνάδουν πλήρως με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με γνώμη που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ Maciej Szpunar, αναφορικά με αίτημα βελγικού δικαστηρίου για προδικαστική απόφαση σε σχέση με προσφυγή της βελγικής ομάδας Royal Antwerp κατά της βελγικής ποδοσφαιρικής ένωσης σωματείων URBSFA.
**Σύμφωνα με τη γνώμη του εισαγγελέα, τα συστήματα στα οποία θεωρούνται γηγενείς παίχτες όχι μόνο όσοι εκπαιδεύονται στην ομάδα στην οποία παίζουν, αλλά και όσοι προέρχονται από άλλες ομάδες στο ίδιο εθνικό πρωτάθλημα, δεν συνάδουν με τους κανόνες για την ελεύθερη διακίνηση.
**
Συγκεκριμένα, από τη σαιζόν 2008 – 2009, η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) ζητά από τα ποδοσφαιρικά σωματεία όπως περιλαμβάνουν στις ομάδες τους τουλάχιστον οκτώ «γηγενείς» παίκτες, οι οποίοι ορίζονται ως παίχτες (ανεξαρτήτως εθνικότητας) που έχουν εκπαιδευτεί ως ποδοσφαιριστές στις ακαδημίες είτε της ομάδας τους είτε άλλης ομάδας από το ίδιο εθνικό πρωτάθλημα για τουλάχιστον τρία χρόνια μεταξύ των ηλικιών 15 με 21 ετών. Από τους οκτώ αυτούς παίχτες, οι τέσσερις πρέπει να έχουν περάσει από την ακαδημία του εν λόγω σωματείου.
Οι κανόνες τους οποίους θέσπισε για το θέμα η Βασιλική Βελγική Ένωση Σωματείων (URBSFA) είναι παρόμοιοι με αυτούς της UEFA, ωστόσο δεν περιλαμβάνουν την προϋπόθεση όπως τέσσερις από τους οκτώ γηγενείς παίκτες μιας ομάδας προέρχονται από την ακαδημία της ομάδας.
Σε προσφυγή της στα βελγικά δικαστήρια, η ομάδα Royal Antwerp υποστηρίζει πως οι κανόνες της UEFA και της URBSFA περιορίζουν την ελευθερία διακίνησης των εργαζομένων στην ΕΕ, καθώς περιορίζουν τις δυνατότητες ενός επαγγελματικού σωματείου να προσλάβει παίκτες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές λόγω της τοπικής ή εθνικής τους καταγωγής.
Το βελγικό πρωτοδικείο ζήτησε προδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της ΕΕ για στήριξη της τελικής απόφασής του. Οι προδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΕ δεν είναι δεσμευτικές για τα εθνικά δικαστήρια, ωστόσο συνήθως γίνονται αποδεκτές ως ερμηνείες του κοινοτικού δικαίου.
Σύμφωνα με τη γνώμη που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας Szpunar, οι κανόνες που αφορούν τους γηγενείς παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν έμμεσες διακρίσεις κατά πολιτών άλλων κρατών μελών καθώς, όπως αναφέρει, όσο πιο νεαρός είναι ένας παίκτης τόσο πιο πιθανό είναι να διαμένει στον τόπο καταγωγής του. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω κανόνες επηρεάζουν αρνητικά τους παίκτες από άλλα κράτη μέλη, παρά το γεγονός πως το λεκτικό τους δεν εμπεριέχει διακρίσεις.
Ο εισαγγελέας σημειώνει πως μια τέτοια διάκριση μπορεί να θεωρηθεί θεμιτή δεδομένου του επιχειρήματος πως οι κανόνες έχουν στόχο την εκπαίδευση και απόκτηση νεαρών παικτών, υπενθυμίζοντας πως βάσει του προηγούμενου στην υπόθεση Bosman το ΔΕΕ έχει κρίνει πως δεδομένης της κοινωνικής διάστασης του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, η προώθηση της εκπαίδευσης νεαρών παικτών πρέπει να θεωρείται θεμιτός στόχος.
Ωστόσο, σημειώνει σε σχέση με τους επίμαχους κανονισμούς, αν γηγενής παίκτης μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο κάποιος που πέρασε από την ακαδημία της ομάδας αλλά και κάποιος που πέρασε από άλλες ομάδες, δημιουργούνται αμφιβολίες αν οι κανονισμοί ενθαρρύνουν τις ομάδες να προχωρούν σε εκπαίδευση νέων παικτών.
Όπως τονίζει, ειδικά στις περιπτώσεις των μεγάλων συλλόγων, «αν μια ομάδα μπορεί να «αγοράσει» μέχρι και τους μισούς γηγενείς παίκτες, ο στόχος ενθάρρυνσης της ομάδας να εκπαιδεύσει νέους στόχους υποσκάπτεται».
Ως εκ τούτου, ο γενικός εισαγγελέας δεν θεωρεί πως στέκει η επέκταση του ορισμού του γηγενή παίκτη σε παίκτες από άλλες ομάδες του ίδιου πρωταθλήματος.