Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε τριγμούς στην παγκόσμιες αγορές ενέργειας, προκαλώντας αστάθεια τιμών, ελλείψεις εφοδιασμού, θέματα ασφαλείας και οικονομική ανασφάλεια.
Την ίδια στιγμή η ενεργειακή κρίση παρείχε ώθηση στην προώθηση της καθαρής ενέργειας.
Καθώς η πίεση για καθερές τεχνολογίες συνεχίζεται, η ζήτηση για συγκεκριμένα καθοριστικής σημασίας ορυκτά προβλέπεται ότι θα αυξηθεί έως και 500%.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, στο euronews:
«Νομίζω ότι η Ευρώπη έδειξε πολύ καλές ηγετικές ικανότητες. Δεν ήταν εύκολη δουλειά για την Ευρώπη, επειδή υπήρχε υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση από μία και μόνο χώρα για δεκαετίες.
Δεν μπορείς να λύσετε το πρόβλημα σε δύο μήνες.
Όμως παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση, οι ευρωπαϊκές χώρες πέρασαν πολύ καλά το τεστ , κατά την άποψή μου, με τη βοήθεια του καλού καιρού.
Και ελπίζω ότι αυτή η σταθερή θέση της Ευρώπης να είναι πολύ ευκίνητη όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα συνεχιστεί και φέτος.
Όμως τώρα πιστεύω ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι ίσως πιο δύσκολος από αυτόν που έχουμε τώρα για τον εξής λόγο: Δεν θα υπάρχει άλλο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Κίνα επιστρέφει ως ισχυρός εισαγωγέας φυσικού αερίου. Και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επιστρέψουν στο κανονικό.
Τούτο μπορεί να σημαίνει ότι ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι πιο δύσκολος.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πιέσουμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργεια πολύ πιο έντονα.
Και οι χώρες μπορεί να σκεφτούν να συνεχίσουν με την πυρηνική ενέργεια, εξοικονομώντας φυσικό αέριο στα κτίρια και αλλού και να προσπαθήσουν να πάρουν περισσότερο αέριο από τη Νορβηγία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες».