1ο Γυμνάσιο Ζακύνθου
Μάρτιος 2023
Το 1ο Γυμνάσιο Ζακύνθου στο πλαίσιο εγκεκριμένου πολιτιστικού προγράμματος της ΔΔΕ Ζακύνθου με τίτλο, Δ. Σολωμός: Στοιχεία σύνθεσης απλής φόρμας μουσικής στα ποιητικά του κείμενα(Τοπική ιστορία- πολιτιστική κληρονομιά- λογοτεχνία), πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο με δεκαμελή ομάδα μαθητών της Γ΄Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και συνοδούς καθηγητές τους υπεύθυνους του προγράμματος κκ Νίκο Γράψα και Βασίλη Πρασσά.
“…Η εκπαιδευτική επίσκεψη εξελίχθηκε για τους νεαρούς μαθητές μας σε μια εξαιρετική δράση ενηλικίωσης , μια υπέροχη εμπειρία μύησης και περάσματος από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, που ως κοινωνία οφείλουμε, έτσι κι αλλιώς, να πραγματοποιούμε για τα παιδιά μας.
Επισκεφθήκαμε στη Λεμεσό το Γυμνάσιο Νεάπολης, που διευθύνει η κα Μαρία Σταυρίδου Μορφή, με την οποία είχαμε συμφωνήσει, λόγω του κοινού εθνικού μας ποιητή, να λειτουργήσουμε ένα βιωματικό εργαστήρι με το θέμα του προγράμματος μας, το οποίο και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών και από τα δύο σχολεία με πολύ μεγάλη επιτυχία.
[Πριν 30 χρόνια, είχα προσκληθεί από τον πατέρα της, τον αξέχαστο μουσικοπαιδαγωγό και συνθέτη Μιχαήλ Σταυρίδη για να πάρω μέρος ως σολίστ με την κρατική ορχήστρα Κύπρου στην πρώτη παρουσία του Λαϊκού Ορατόριου Της Γλυκείας Χώρας Κύπρου, σε ποίηση Θεοκλή Κουγιάλη στο αρχαίο θέατρο Κούριο.]
Οι καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης μας επιφύλαξαν μια πολύ θερμή και συγκινητική υποδοχή, κατά τις κυπριακές παραδόσεις. Τηρήσαμε σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου παρέα με τους κυπρίους μαθητές οι οποίοι τους περιέβαλαν με πολύ αγάπη και ενδιαφέρον(ιδιαίτερα τον δεκατετράχρονο δίμετρο μαθητή μας Κωνσταντίνο της ΑΓΕΖ).
Τραγουδήσαμε στην αίθουσα μουσικής την σολωμική Ξανθούλα, όπως την έχει μελοποιήσει ο Νικόλαος Μάντζαρος και απαγγείλαμε απόσπασμα από τον Ύμνο εις την Ελευθερία, ως το δικό μας δώρο για την θερμή τους υποδοχή.
Δεν είχαμε χρόνο για να αποδεχτούμε την περεταίρω φιλοξενία που μας πρότειναν..έπρεπε να φύγουμε για Λευκωσία όπου είχαμε εξασφαλίσει μία συνάντηση στην Ελληνική Πρεσβεία με τον Έλληνα Πρέσβυ, τον κύριο Παπαμελετίου..
Μας υποδέχτηκε μαζί με τον κ Κώνστα, Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας, στην αίθουσα που υποδέχεται και τους εκπροσώπους της κυπριακής κοινωνίας ή τις διπλωματικές αποστολές.
Με εξαιρετική ευγένεια και σοβαρότητα μας ενημέρωσε για την ζωή στην Κύπρο, τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για την κατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές. Με προθυμία και υπομονή απάντησε στις απορίες και ερωτήσεις των μαθητών μας περί των στελεχών διπλωματίας του υπ Εξωτερικών, των συνθηκών εργασίας στις πρεσβείες και των απαραίτητων σπουδών που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα. Οι μαθητές μας, πριν αποχωρήσουμε, απέδωσαν με φωνητική θεατρικότητα ένα δίστιχο ο καθένας από τον Ύμνο εις την Ελευθερία, όπως είχαμε προετοιμάσει.
Η πρώτη ημέρα των εκπαιδευτικών μας δράσεων ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Εθνικό Θέατρο, όπου είχαμε ραντεβού για ξενάγηση με τον, επίσης, εξαιρετικό και πολύ ευγενή κ Γιώργο Παπαγεωργίου. Οι μαθητές μας απλώθηκαν στην τεράστια σκηνή του θεάτρου και απέδωσαν και πάλι το δρώμενο του Ύμνου εις την Ελευθερία.
Η επόμενη ημέρα μας αφιερώθηκε σε ένα άλλο τομέα των παραστατικών τεχνών, πέραν της Μουσικής και του Θεάτρου, στην ζωγραφική και την αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων. Επισκεφθήκαμε την Λεβέντειο Πινακοθήκη όπου εκτίθενται περί τα 200 έργα από τον 17ο έως τον 20ο αι, Κυπρίων, Ελλήνων και Γάλλων ζωγράφων μεταξύ των οποίων ο ιμπρεσιονιστής Claude Monet και ο μοντερνιστής Marc Chagall.
Μετά την πινακοθήκη φτάσαμε με τα πόδια στην Πλατεία Ελευθερίας, μία από τις μεγαλύτερες φιλοτεχνημένες πλατείες της Ευρώπης που σχεδίασε η σπουδαία, αείμνηστη, αρχιτέκτων ιρακινής και βρετανικής καταγωγής, Ζάχα Χαντίντ. Την Χαντίντ, την ενδιαφέρει το πώς θα κινείται κανείς μέσα στα έργα της. Ξεκινώντας, λοιπόν, από τις διαδρομές, στήνει όλο το σχέδιο δυναμικά γύρω από τις πορείες κίνησης των διαβατών πολιτών.
Μπαίνοντας εντός των τειχών στην παλιά πόλη, τη Λήδρα όπως λεγόταν η Λευκωσία στην αρχαιότητα, φτάσαμε στην ‘πράσινη γραμμή’, εκεί που χωρίζει η ελεύθερη Κύπρος από το ψευδοκράτος. Επαναλάβαμε δημόσια το δρώμενο του Ύμνου εις την Ελευθερία…
Φυσικά επισκεφθήκαμε υπέροχα στέκια για φαγητό, παγωτό και για αγορές που ενδιέφεραν τους νεαρούς μαθητές μας. Πέραν των εκπαιδευτικών διαδρομών, πρέπει να πω ότι οι υπόλοιπες δραστηριότητες αποφασίζονταν με σχετική ελευθερία και αυτονομία. Με αυτόν τον τρόπο όλοι αισθάνονταν να ‘μεγαλώνουν’, όντας υπεύθυνοι για τις κινήσεις τους σε μία ξένη χώρα, σε μία άγνωστη πόλη, στην οποία τίποτα δεν πρόδιδε την υπάρξη κάποιας μορφής βίας. Κανένα σημάδι στους τοίχους, καμμία θορυβώδης ομάδα, καμμία ενόχληση στο δρόμο μας. Η Λευκωσία, αν και πολυεθνική, νομίζω ότι είναι η πιο ειρηνική και φιλήσυχη πόλη της Μεσογείου.
[Διακριτική και συνεχής είναι η παρουσία πεζών αστυνομικών στην πολυσύχναστη παλιά πόλη].
Αυτή η φιλειρηνική συνύπαρξη όλων, νομίζω ότι απετέλεσε άλλο ένα μάθημα ζωής για τους νεαρούς μαθητές μας.
Η επόμενη μέρα μας βρήκε στην Έγκωμη στη γειτονιά του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και των μεγάλων ξένων πρεσβειών, στο δρόμο προς το Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου, στον Άγιο Προκόπιο. Εξαιρετική εμπειρία, θαυμασμός για το υπέροχο κτίσμα, ικανοποίηση για την φιλική υποδοχή.
Η ημέρα τελείωσε νωρίς- λόγω του ότι το επόμενο πρωί στις 7.30΄θα αναχωρούσαμε για το αεροδρόμιο της Λάρνακας- στο Syrian Club, το οποίο επιλέξαμε για μεσημεριανό φαγητό.
Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Γεύσεις, μουσικές και χρώματα έπλεξαν ένα τέλειο επίλογο, ταιριαστό στο εκπαιδευτικό μας οδοιπορικό στην ανατολική Μεσόγειο, στην πολύπαθη Κύπρο.
Όμως, η μισή μας καρδιά ήταν στην Ελλάδα..στα αδικοχαμένα παιδιά…όλοι μας ρώτησαν γι αυτό…στα εστιατόρια, στο δρόμο, στο μίνι μάρκετ…
Η άφιξη μας στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, συνέπεσε με την άφιξη της Εεθνικής ομάδας στίβου από την Κωνσταντινούπολη…είδαμε στημένους τους ρεπόρτερ με κάμερες και προβολείς, οπότε περιμέναμε μαζί τους…Πέσαμε, κυριολεκτικά πάνω στους πρωταθλητές Ολυμπιονίκες. Έτσι, το ταξίδι τελείωσε αγκαλιά με τα τρομερά παιδιά, τον Τεντόγλου, τον Καραλή και τον Ανδρικόπουλο..Απερίγραπτη η χαρά των παιδιών.
Έχουμε, τώρα, μετά αυτές τις έξι πρώτες ημέρες του Μαρτίου, εκτός από την μεγάλη χαρά του ταξιδιού μας, δύο ‘δεν ξεχνώ’ σημειωμένα στην καρδιά μας… ένα από την Κύπρο μας κι ένα από την Ελλάδα,μας…’’
Νίκος Γράψας
Δδ/ντής του 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου
The post 1ο Γυμνάσιο Ζακύνθου: Πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο με δεκαμελή ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου appeared first on ZANTETIMES.GR.