Ο πρόεδρος της Λ.Δ. του Κονγκό Φελίξ Τσισεκεντί στο Euronews

Για πρώτη φορά εδω και 25 χρόνια, οι αφρικανικές οικονομίες εισήλθαν σε ύφεση, καθώς επλήγησαν βαριά από την πανδημία Covid 19. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χρειάζονται 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την αφρικανική ήπειρο για να βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.Μεταναστευτική κρίση, τρομοκρατικές απειλές, χρηστή διακυβέρνηση… θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, αλλά και τον σημερινό Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, Φελίξ Τσισεκέντι.

Φρανσουά Σινιάκ-Euronews:Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα.Σας ευχαριστούμε που αποδεχθήκατε αυτήν τη συνέντευξη. Κύριε Πρόεδρε, η πρώτη μου ερώτηση θα είναι πολύ απλή. 19-20 αφρικανοί αρχηγοί κρατών και διεθνείς αντιπροσωπείες βρέθηκαν στο Παρίσι, μετά από προσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Είναι τα συμπεράσματα αυτής της συνόδου κορυφής, κατά κάποιο τρόπο, το πρώτο εμβόλιο που χρειάστηκε για να ανακάμψουν οι αφρικανικές οικονομίες;

Φελίξ Τσισεκέντι: Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για αυτή τη θαρραλέα και πρωτοφανή πρωτοβουλία. Γιατί άνευ προηγουμένου; Επειδή, επιτέλους, μπόρεσε να εμπλέξει τους Αφρικανούς στο προβληματισμό για το μέλλον τους. Διότι μέχρι τώρα, οι αποφάσεις λαμβάνονταν απουσία των Αφρικανών και κατόπιν μας τα ανακοίνωναν. Εδώ, δοκιμάζουμε μαζί αυτήν τη διαδικασία. Μου αρέσει ο όρος που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μακρόν: το New Deal.

Ξέρω ότι αυτό θα είναι δύσκολο. Αλλά έχω εμπιστοσύνη καθώς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ , ο οποίος είναι επίσης αφοσιωμένος στα θεμαρτα της Αφρικής, παρευρέθηκε στο συνέδριο. Έχουμε θέσει ορισμένους στόχους, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά τη διάρκεια των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου θα εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης. Τότε θα μπορέσουμε ίσως να σας πούμε αν αυτό που έγινε στο Παρίσι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Euronews: Κύριε Πρόεδρε, τα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής του Παρισιού επικεντρώθηκαν στην Υγεία. Πού βρισκόμαστε όσον αφορά στη διάσωση των αφρικανικών οικονομιών;

Φελίξ Τσισεκέντι:Τα μεγάλα νέα είναι η απόφαση για τα ειδικά δικαιωματα αναληψης, τα οποία εκτιμώνται σε 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήμασταν λίγο απογοητευμένοι στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού, διότι έχουμε μόνο 33 δισεκατομμύρια που θα διατεθούν στην Αφρική σε αυτό το στάδιο, το οποίο είναι ένα πολύ μικρό ποσό για 54 χώρες.

Έτσι, ο στόχος αυτής της διάσκεψης ήταν, μεταξύ άλλων να συγκεντρώσει έως και 100 δισεκατομμύρια. Και μετά τις συζητήσεις μας, είδαμε ότι ήταν δυνατό και ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε πέρα από αυτό. Τα άλλα νέα είναι ότι ο μοχλός με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα ειδικά δικαιωματα αναληψης είναι η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, η οποία γνωρίζει τις αφρικανικές χώρες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολύ καλά. Και αυτό θα ήταν σημαντική συμβολή στην εξάλειψη ενός μέρους των χρεών που έχουν αυτές οι αφρικανικές χώρες.

Euronews: Ας επιστρέψουμε στην Κρίση Υγείας αν θέλετε. Ποια είναι η γνώμη σας για τα συμπεράσματα αυτής της συνόδου κορυφής;

Φελίξ Τσισεκέντι:Είναι αλήθεια ότι δεν πρόκειται να περιορίσουμε όλους τους Αφρικανούς στην Αφρική. Θα αναγκαστούν να μετακινηθούν, να αλληλεπιδράσουν με άλλους και θα μπορούσαν να μολύνθουν από μια άλλη παραλλαγή του ιού που μπορεί να είναι πολύ πιο θανατηφόρα και να κάνουν τον εμβολιασμό άχρηστο. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων. Γι ‘αυτό κάναμε έκκληση σε όσους κατέχουν τα δικαιώματα αυτών των εμβολίων. Και αυτό θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους μας που έχουν χειραγωγηθεί σε μεγάλο βαθμό

Euronews: Εάν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια στην αφρικανική ήπειρο;

Φελίξ Τσισεκέντι: Ακριβώς. Το γεγονός ότι οι Αφρικανοί έχουν αναπτύξει αυτήν την αντίσταση στον ιό έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι ο ιός επηρέαζε άλλους και όχι αυτούς. Αλλά αυτό είναι λάθος επειδή ο ιός μεταλλάσσεται. Πρέπει λοιπόν να προστατευθούμε.

Euronews:Πολλοί λένε ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας στην αφρικανική ήπειρο.

Φελίξ Τσισεκέντι: Είναι εύκολο να το πούμε, αλλά πριν από αυτό, υπήρχαν κάποια λάθη. Οπως για παραδειγμα η απόφαση έντεκα ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έδωσε τη λαβή σε όσους έχουν την άποψη ότι αυτό το εμβόλιο είναι επικίνδυνο για τους Αφρικανούς.

Euronews: Μετά την υγεία και την οικονομική κρίση, ας μιλήσουμε για την μεταναστευτική κρίση. Πολλοί μετανάστες έχουν φτάσει πρόσφατα στην ισπανική επικράτεια. Είστε σε επαφή, ως σημερινός πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταματήσετε αυτά τα κύματα μεταναστών που έρχονται στην Ισπανία;

Φελίξ Τσισεκέντι:Όχι ακόμη, δυστυχώς. Οχι ακόμα. Επειδή η απάντηση της Ευρώπης είναι ριζοσπαστική. Κλείνουν τις πόρτες τους. Πιστεύω όμως ότι η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι να μιλάμε με Αφρικανούς.Πρώτα απ ‘όλα, για να δούμε από ποιες χώρες προέρχονται οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες και να δούμε πώς μπορούμε, από κοινού, να αποτρέψουμε αυτές τις μεταναστεύσεις, να συγκρατήσουμε αυτούς τους νέους που φεύγουν. Επειδή ο πραγματικός λόγος για όλα αυτά είναι η απόγνωση. Η νεολαία πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι ένα Eldorado. Και ότι αφήνοντας τη χώρα τους, μπορούν να βρουν ευτυχία στην Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη έχει επίσης τα προβλήματά της. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους νέους Αφρικανούς να βρουν μέρος εκεί.

Πρέπει, αφενός, να τους το εξηγήσουμε, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να τους παράσχουμε λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα. Η επιχειρηματικότητα των νέων είναι κάτι που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Αλλά πρέπει να παραμείνουμε μαζί, επειδή αυτοί οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας μας.

Euronews: Ας μιλήσουμε για τη Μοζαμβίκη, όπου υπάρχει μια σοβαρή απειλή τζιχάντιστών. Πώς αντιμετωπίζετε την απειλή τζιχάντιστωνστη Μοζαμβίκη;

Φελίξ Τσισεκέντι: Το πρόβλημα στη Μοζαμβίκη είναι παρόμοιο με αυτό στα ανατολικά της χώρας μου. Πρόκειται για ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που έχουν ορκισθεί πίστη στον isis και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει μια χώρα. Και ο κίνδυνος είναι ότι αυτός ο καρκίνος, αυτό το πρόβλημα, εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή, σε ολόκληρη την ήπειρο.

Πρέπει λοιπόν να το πολεμήσουμε τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αυτό που συμβαίνει στη Μοζαμβίκη προσελκύει πραγματικά την προσοχή μας επειδή είναι ακριβώς το ίδιο φαινόμενο που βιώνουμε εδώ.

Επειδή αυτές οι περιοχές είναι δυνητικά πλούσιες σε ορυκτά και άλλους πόρους, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τoυς κόψουμε αυτήν την προμήθεια, γιατί αυτό θα τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές τους. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε γρήγορα, αποτελεσματικά και μαζί, γιατί μαζί θα πετύχουμε ..

Euronews: Πριν από λίγους μήνες, η διεθνής κοινότητα και το Κονγκό υπέστησαν μεγάλο πληγμα με το δολοφονία του Ιταλού πρέσβη. Πού βρίσκονται οι έρευνες;

Φελίξ Τσισεκέντι: Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Κάποια στιγμή, είχαμε αρκετούς υπόπτους που είχαν συλληφθεί.

Νομίζω ότι ανακρίνονται, γιατί πέρα από αυτούς τους υπόπτους, υπάρχει μια ολόκληρη οργάνωση. Είναι εγκληματίες, οργανωμένοι σε συμμορίες και σίγουρα έχουν μέντορες. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να τους εντοπίσουμε.

Έχουμε τη συνεργασία των ιταλικών υπηρεσιών και εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι απαίσιο. Ήμουν πραγματικά λυπημένος από το θάνατό του και αυτό με παρακινεί ακόμη περισσότερο να αναζητήσω τους υπόπτους και ειδικά να εξαφανίσω αυτούς τους θύλακες βίας στα ανατολικά της χώρας μου.

Euronews: Ως σημερινός Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, είπατε πριν από λίγες μέρες, σχετικά με το Τσαντ, ότι αυτή η μετάβαση έπρεπε πραγματικά να διευθετηθεί με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα.

Φελίξ Τσισεκέντι: Η λύση που βρέθηκε, που δεν προήλθε από εμάς, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες του Τσαντ , ήταν μια στρατιωτική λύση.Αν αυτό φέρνει σταθερότητα … ήμουν στην Ντζαμένα για την κηδεία του Προέδρου Ντεμπί, είδα ότι η χώρα ήταν σταθερή. Οι άνθρωποι ήταν ήρεμοι.

Από τη στιγμή που υπάρχει σταθερότητα, τότε αυτό είναι καλό. Αλλά δεν τους δίνουμε λευκή επιταγή Το λέμε αυτό επειδή, οι ίδιοι είπαν ότι θα διεξαχθούν εκλογές σε 18 μήνες και επιθυμούμε αυτή η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτική, για να αφαιρέσει οποιαδήποτε πιθανότητα να πει κάποιος «Αποκλείστηκα, οπότε θα ρυθμίσω το θέμα παίρνοντας τα όπλα ».

Αν συμμετέχουν όλοι, αν όλοι ακολουθήσουν αυτήν τη μετάβαση, θα έχουμε ελεύθερες, δημοκρατικές και διαφανείς εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε έτσι, και σε αυτό το σημείο, η χώρα να επιστρέψει σε μια οριστική σταθερότητα.

Euronews:Κύριε Πρόεδρε, το Κονγκό ελπίζει να εκπροσωπηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Φελίξ Τσισεκέντι: Ναι, φυσικά, είναι φιλοδοξία μας να μεταφέρουμε, προφανώς, τη φωνή του Κονγκό στα άλλα κρατη και πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία τώρα που έχουμε και την προεδρια της Αφρικανικής Ένωσης να είμαστε και στο συμβουλιο Ασφαλείας .

Euronews: Κύριε πρόεδρε,σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερωσατε στο Euronews και τοAfricanews.

Φελίξ Τσισεκέντι: Ευχαριστώ πολύ το Euronews.