Σύροι σε περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό έσπευσαν σε εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να δώσουν στον Άσαντ τέταρτη επταετή θητεία.
Αυτές είναι οι δεύτερες προεδρικές εκλογές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη χώρα πριν από 10 χρόνια και απορρίπτονται ως νοθευμένες από την αντιπολίτευση και τις δυτικές χώρες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Συρία, εκτός εάν η ψηφοφορία είναι ελεύθερη, δίκαιη, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και εκπροσωπεί όλη τη συριακή κοινωνία.
«Η κινητοποίηση που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια σαφής απάντηση που λέει: οι απόψεις σας έχουν μηδενική αξία και αξίζετε δέκα φορές λιγότερο», δήλωσε ο Άσαντ αφού ψήφισε.
Υπάρχουν ακόμα δύο υποψήφιοι για την κορυφαία θέση της χώρας, η οποία κατέχεται την οικογένεια Assad για πέντε δεκαετίες. Πρόκειται για ελάχιστα γνωστές προσωπικότητες και η συμμετοχή τους είναι μάλλον συμβολική καθώς το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από βέβαιο.
Οι αμφιλεγόμενες εκλογές έρχονται σε μια στιγμή που η οικονομία της Συρίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση – ως αποτέλεσμα μιας δεκαετίας πολέμου, στον οποίο έχουν σκοτωθεί 388.000 ανθρώπους και εξαιτίας του οποίου έει εκτοπιστεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός. Λόγω του πολέμου αυτού προκλήθηκε επίσης η οικονομική κρίση στον Λίβανο, το βασικό σύνδεσμο της Συρίας με τον έξω κόσμο.
«Οι εκλογές έχουν στόχο να πουν στον κόσμο ότι το συριακό κράτος και η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί ως μηχανή, παρά τα δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου – αυτό ακολουθεί μια σειρά αμνηστιών που το συριακό κράτος ανακοίνωσε για την επιστροφή των προσφύγων και επίσης κάποια οικονομικά πακέτα, αλλά ειλικρινά, είναι ένα συμβολικό μήνυμα για να πούμε ότι η Συρία εξακολουθεί να λειτουργεί ως συνήθως, παρά το γεγονός ότι τα βορειοδυτικά της Συρίας εξακολουθούν να είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και ότι η Συρία αντιμετωπίζει πολλά άλλα θέματα», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Αλί Αλαβί.
Ο Άσαντ είναι στην εξουσία από το 2000, όταν πήρε την εξουσία από τον πατέρα του Χαφέζ, ο οποίος κυβερνούσε πριν από αυτόν για 30 χρόνια.
Παρά τον πόλεμο, ο οποίος φαινόταν σε ένα σημείο να απειλεί την κυριαρχία του, ο Άσαντ παρέμεινε στην εξουσία υποστηριζόμενος από τις περιφερειακές δυνάμεις Ιράν και Ρωσία.
Η εμβάθυνση της ρήξης μεταξύ Συρίας και Δύσης θα μπορούσε να αναγκάσει το καθεστώς του κ. Άσαντ να στραφεί περισσότερο προς τους Ρώσους και Ιρανούς υποστηρικτές του, και όλο και περισσότερο προς την Κίνα.