ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΤΖΑΝΤΕ
Καθώς βρισκόμαστε στην Παρασκευή της Τυρίνης ΄΄ Τρυνής ΄΄ μου ήρθε στο μυαλό μου η σκέψη να γράψω λίγα λόγια για το Καρναβάλι όπως εμείς το βιώνουμε και το ζούμε στην ΖΑΚΥΝΘΟ. Στις αρχές του 15ου με 16ου αιώνα ξεκίνησε όπως μας γράφει ο φύλακας της Ζακυνθινής παράδοσης Διονύσιος Φλεμοτόμος μια φέστα στο τότε αρχοντικό του ενετού προβλεπτή . Επηρεασμένος από το καρναβάλι της Βενετίας θέλησε να διοργανώσει ένα καρναβάλι το οποίο να έμοιαζε με αυτό της Βενετίας με ώστε να αφήσει την σφράγισα του στο Τζάντε. Αυτός ο χορός ονομάστηκε ¨΄ Φεστίνια ΄΄ τα οποία πραγματοποιούνταν στα αρχοντικά των τότε καρναβαλιστών αλλά υπήρχαν και τα λαϊκά Φεστίνια τα οποία πραγματοποιούταν με την συνοδεία ταμπουρλονιάκαρου .
Ένα δρώμενο το οποίο θα δούμε και το τριήμερο αυτό που θα διανύσουμε όπου είναι χαρακτηριστικό της Ζακύνθου είναι αυτό των Ομιλιών. Τις Ομιλίες τις συναντάμε γύρω στο 1646 οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αποτελούν θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονται είτε στην πλατεία των χωριών της Ζακύνθου αλλά και στις πλατείες της Πόλης. Κεντρικό γνώρισμα τους είναι το έμμετρο , ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο με την χρήση της ιδιαίτερης ζακυνθινής διαλεκτού. Την υπόθεση του έργου την υποδύονται αποκλειστικά άνδρες οι οποίοι είναι μασκαρεμένοι . Διάφοροι χοροί στις λέσχες τις χώρας γίνονται με το πνεύμα της αποκριάς καθημερινά να διαχέεται μέσα στα καντούνια του Τζάντε . Το τέλος των Αποκρεών στο Τζάντε γίνεται με ένα ιδιαίτερο έθιμο το γνωστό σε όλους τους Ζακυνθινούς ¨ Πόβερο Καρναβάλι ΄΄.
Το έθιμο αυτό ουστατικά αναπαριστά την κηδεία του κόντε καρνάβαλου όπου γίνεται πομπή με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακυνθίων παίζοντας πένθιμα εμβατήρια και καταλήγοντας στην Πλατεία Σολωμού όπου εκεί θα γίνει το κάψιμο του φέρετρου του καρνάβαλου, αλλά σήμερα αυτό γίνεται στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου . Έτσι αυτή η διασκεδαστική περίοδος τελειώνει όπου στην συνέχεια στα καμπαναριά των εκκλησιών και ιδιαίτερα του Αγίου Νικολάου του Μώλου και της Μητρόπολης το οποίο αποτελεί αντίγραφο του προσεισμικού καμπαναριού των Αγίων Πάντων κρεμιέται το γνωστό μαρουλοκρέμμυδο με την συνοδεία 365 πένθιμων καμπανιών που ειδοποιούν τους Ζακυνθινούς ότι πλέον μπήκαμε στην Σαρακοστή .
Κωνσταντίνος Γιατράς
The post Κωνσταντίνος Γιατράς: Το Καρναβάλι του Τζάντε appeared first on ZANTETIMES.GR.