Γεώργιος Τσουκαλάς – Μανιάτης: Φάκελος Ζακύνθου | «Άγνωστοι» οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της Ορεινής Ζακύνθου

Οι κάτοικοι καλούνται τα τελευταία χρόνια, μετά το συμβόλαιο πώλησης 14.500 στρεμμάτων του 2014 προς το Κατάρ, να αποδείξουν ότι επί εκατοντάδες χρόνια, δεκάδες πρόγονοί τους κατείχαν, καλλιεργούσαν και ζούσαν σε εκτάσεις στην ορεινή επίμαχη ζώνη.

Τα Ορεινά Ζακύνθου «μένουν ορφανά»

Κτηματολογικά ένας μελετητής μεταξύ συμβολαίου και χρησικτησίας προφανώς απορρίπτει τη χρησικτησία και προκρίνει το συμβόλαιο. Αυτό θα γινόταν και στα ορεινά της Ζακύνθου, αλλά πρώτον έχει κατατεθεί το βούλευμα του 2020 από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, που καθιστά αμφισβητήσιμο το συμβόλαιο του 2014, και δεύτερον σχετικό έγγραφο έφτασε πρόσφατα στους μελετητές – μηχανικούς του Ιονίου, με την οδηγία να χαρακτηρίσουν τα 14.500 στρέμματα ως αγνώστου ταυτότητας.

Το ελληνικό κτηματολόγιο, λοιπόν, νίπτει τας χείρας του γύρω από το Σκάνδαλο της Ζακύνθου, αλλά ταυτόχρονα δίνει ένα μικρό προβάδισμα σε αυτή τη φάση στους κατοίκους, καθώς αν προκρινόταν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας μεταξύ του Χάρου Γεωργίου και του Εμίρη του Κατάρ, τότε οι καταστάσεις θα ήταν πολύ χειρότερες για τους κατοίκους και τα χωριά. Όλα θα χάνονταν σε μία στιγμή.

Οι δικαστικές εξελίξεις δικαιώνουν τους κατοίκους

Η ανακριτική διαδικασία που διέταζε το βούλευμα του 2020 καταλήγει στην Εισαγγελική Πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Πολυκράτη, η οποία εισηγείται να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επτά (7) κατηγορούμενοι. Το Σεπτέμβριο του 2022, εκδίδεται, λοιπόν, νέο βούλευμα για τα επτά (7) εμπλεκόμενα πρόσωπα (και κρατικοί υπάλληλοι), ώστε να δικαστούν για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις γύρω από την παράνομη αγοραπωλησία, για περισσότερες μάλιστα από όσες περιέγραφε το προηγούμενο βούλευμα. Τον Νοέμβριο του 2022, το βούλευμα καθίσταται αμετάκλητο, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παν. Σ. Παναγιωτόπουλος απορρίπτει τις αιτήσεις «περί αναιρέσεως του βουλεύματος» που υπέβαλλαν οι 4 από τους 7 κατηγορούμενους. Δεδομένων των παραπάνω πρόσφατων δικαστικών εξελίξεων, γίνεται σαφές ότι το κτηματολόγιο δεν θα μπορέσει ποτέ να ολοκληρωθεί σε εκείνες τις εκτάσεις των 14.500 στρεμμάτων, αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση.

Τι απομένει στο Κτηματολόγιο Ζακύνθου

Στη διάρκεια του έτους 2023, παραδίδονται οι προ-αναρτήσεις και είναι στο χέρι του ελληνικού κτηματολογίου για το πότε θα τις δημοσιεύσει. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μετά περίπου ένα εξάμηνο, βγαίνουν και οι αναρτήσεις. Μετά τις αναρτήσεις, ξεκινά η διαδικασία των ενστάσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται επί πληρωμή σε εκείνη τη φάση. Ακολουθεί το στάδιο των προεγγραφών και τα πράγματα μπαίνουνε σε ένα πολύ συγκεκριμένο διαδικαστικά «αυλάκι». Τέλος, όλες οι περιουσίες που έχουν αναγνωριστεί και έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες συνδέονται, πλέον, με τη κτηματολογική υπηρεσία και όχι με το υποθηκοφυλακείο.

Γράφει ο Τσουκαλάς – Μανιάτης Γεώργιος
Με καταγωγή από την Αναφωνήτρια Ζακύνθου

The post Γεώργιος Τσουκαλάς – Μανιάτης: Φάκελος Ζακύνθου | «Άγνωστοι» οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της Ορεινής Ζακύνθου appeared first on ZANTETIMES.GR.