Η Ζάκυνθος βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων. Το 2023 φαντάζει μια χρονιά υποσχόμενη για ανάκαμψη και αποκατάσταση των μεγεθών του κλάδου, σε επίπεδα ίσως και καλύτερα από αυτά των ετών πριν την πανδημία.
Ταυτοχρόνως όμως έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις και συνεχείς χρηματο-οικονομικές διακυμάνσεις διεθνώς, σε συνδυασμό με πιθανώς επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό, καθιστούν το τουριστικό προϊόν ασταθές και ευμετάβλητο. Το ενεργειακό κόστος δε, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και πήρε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας.
Με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που πήραν οι επιχειρήσεις διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται πως αν το κράτος δεν βοηθούσε, τότε πολλοί συνάδελφοι θα έκλειναν και θα χρειαζόταν μια πενταετία για να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση!
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, το 2022 στο Ιόνιο, δεν καλύφθηκαν 1 στις 4 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό έλλειψης ανήλθε στο 22% και ήταν παρεμφερές σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων.
Συλλογικά είμαστε σε συνεχή επαφή με την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία για
δημιουργία νέων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων, ενώ μέσω της περιφέρεια και κατ’ επέκταση της αποκεντρωμένης διοίκησης έχουμε προωθήσει αρμοδίως στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το αίτημα μας ώστε να επιτραπεί η εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, υπό σαφείς όρους και συνθήκες που μπορούν να βελτιώσουν το εγχώριο τουριστικό προϊόν.
Τα ανωτέρω, συνδυαστικά μπορούν να δώσουν τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες λύσεις.
Αυτό που επίσης κάνουμε ατομικά είναι να
βελτιώνουμε τις υποδομές διαμονής και σίτισης των εργαζομένων που έρχονται από άλλα μέρη, αλλά και το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας του συνόλου του προσωπικού μας. Η συλλογική σύμβαση εργασίας που πρόσφατα υπεγράφη δίνει αύξηση 10,5% στις αποδοχές.
Είναι εξόχως σημαντικό για τον κλάδο σε ένα τουριστικό νησί να μπορέσει να υποσχεθεί δυνατότητα καριέρας και δημιουργίας ισχυρού βιογραφικού για τους εργαζόμενους συμπολίτες μας, πράγμα που θα τους προτρέψει να επιλέξουν αυτού του είδους την επαγγελματική ενασχόληση.
Παράλληλα, δεν έχει σημασία από που κατάγεται ένας εργαζόμενος και από ποια χώρα προέρχεται, αρκεί να υπάρχει προστιθέμενη αξία από την ενασχόλησή του με τον τουρισμό.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post Νίκος Γκλαβάς: Το τουριστικό προϊόν χρειάζεται προστιθέμενη αξία appeared first on ZANTETIMES.GR.