Ο δίδυμος σεισμός των 7,8 ρίχτερ που έγινε στην Τουρκία και την Συρία ήταν από τους μεγαλύτερους της ιστορίας. Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι 1.000 χιλιόμετρα και είχαμε μια κατάσταση ντόμινο.
Ο σεισμός διήρκεσε περίπου ενάμιση λεπτό και το κομμάτι που αποκόπηκε ήταν μεγάλο. Δυστυχώς μόνο στην Ιαπωνία έχει προχωρήσει η έρευνα για τα προσεισμικά φαινόμενα. Στην περίπτωση της Τουρκίας ήταν φυσικά κάτι που αναμενόταν, αλλά προσεισμικά φαινόμενα δεν ήταν δυνατόν να καταγράφουν.
Αυτό το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό δέχεται πίεση από την Αραβική πλάκα. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τουρκία έχει πλέον μετατοπιστεί κατά 3 μέτρα! Επίσης εκτείνεται νότια και δυτικά, συνεπώς δεν επηρεάζει άμεσα τον Ελλαδικό χώρο, παρά μόνο την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Δεν ανησυχώ όμως, διότι οι περισσότεροι σεισμοί στο σημείο εκείνο γίνονται υποθαλάσσια και όχι στον χερσαίο χώρο.
Από κει και πέρα, υπάρχει το βόρειο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας που ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη, περνά από το Αιγαίο και φτάνει μέχρι την Εύβοια. Είναι πολύ δύσκολο όμως να συμβεί κάτι μεγάλο και ανησυχητικό.
Μαζί με τον συνάδελφό μου, Γιώργο Αντωνόπουλο έχουμε εκδώσει το βιβλίο «Οι σεισμοί της Ζακύνθου». Εκεί λοιπόν έχει καταγράφει πως ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ήταν νότια των Κυθήρων και έδωσε 8 ρίχτερ!
Το μέγεθος ενός σεισμού εξαρτάται από το μήκος του ρήγματος. Αυτό που συνέβη στην Τουρκία ήταν πρωτόγνωρο, αφού έλαβε χώρα σε χερσαίο έδαφος και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων, ενώ η επιτάχυνση ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της βαρύτητας. Έφτασε το 1,5 G!
Στη Ζάκυνθο δεν έχει γίνει τίποτα για την αντισεισμική θωράκιση. Εδώ κλείνουν δρόμοι στην πόλη για να γίνουν εργασίες και κανείς δεν έχει υπολογίσει τι θα γίνει σε περίπτωση σεισμού και από που θα φύγει ο κόσμος.
Παράλληλα, δεν γίνονται αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία και δεν προχωρά ούτε το ερευνητικό κέντρο, που θα μας έδινε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε περισσότερο και πιο μεθοδικά με την σεισμική «τράπεζα» που έχουμε κάτω από τα πόδια μας. Αντίθετα δίνουν επιδοτήσεις σε σεισμοπαθείς και έφτιαξαν και τις ζημιές που υπέστη το λιμάνι.
Επί 40 χρόνια μαζί με τον κύριο Αντωνόπουλο ασχολούμαστε με την έρευνα, ενημερώνουμε τους πολίτες και δαπανούμε πολύ χρόνο για αυτό το θέμα. Εργαζόμαστε σκληρά και προσφέρουμε επιστημονική γνώση, χωρίς να πάρουμε ποτέ ένα ευρώ από πουθενά. Κάτω από τα δικά μας ονόματα όμως, κανείς δεν θα γράψει τη λέξη… ευεργέτης.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post Γιάννης Κοπανάς: Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας appeared first on ZANTETIMES.GR.