Θοδωρής Γαλιατσάτος: Μόνο με εφαρμογή Master Plan διαχείρισης όμβριων υδάτων θα ανακουφιστεί η Ζάκυνθος από τις πλημμύρες

Δεν αρκεί η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Ζάκυνθο. Η λογική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν ότι καθαρίζω χαντάκια και τράφους, αλλά αυτά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια.

Μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 2016, εκτιμήσαμε πως απαιτείται μια παρέμβαση στο ρέμα Τσιρογιάννη και ένα συνολικό master plan διαχείρισης όμβριων υδάτων. Από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων χρηματοδοτηθήκαμε με ένα εκατομμύριο ευρώ για έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, και για το έργο στο ρέμα Τσιρογιάννη. Αυτή η χρηματοδότηση υπήρχε από το 2018 αλλά υπήρξε καθυστέρηση στις μελέτες, αφού η 1η έγινε στο τέλος του 2021 και η 2η τον Μάρτιο του 2022. Μόνο με αυτή τη δράση θα ανακουφιστεί η Ζάκυνθος από τις πλημμύρες. Ειδικά για το master plan θα προκύψει η ανάγκη και για νέες μελέτες, για κάθε λύση ξεχωριστά επί των παρεμβάσεων που θα γίνουν.

Το έργο για το λιμάνι των Βολιμών έχει δύο προβλήματα. Το ένα αφορά τη χρηματοδότηση, η οποία ενώ ήταν στο ύψος των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ, στην πορεία περιορίστηκε στα 5,9 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Ο 1ος μειοδότης του έργου παραιτήθηκε, εν συνεχεία ο 2ος και τώρα έχουμε τον τρίτο. Να απαντήσει η Περιφέρεια αλλά και η κυβέρνηση, γιατί μειώθηκε η πίστωση του έργου. Το 2ο πρόβλημα είναι ότι ξαφνικά εμφανίστηκε η ΕΤΑΔ, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, και είπε ότι εντός του λιμανιού της ανήκουν δύο ακίνητα. Το ένα αφορά το κτήριο του Λιμενικού Ταμείου στο λιμάνι των Βολιμών, μαζί με μια έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων, και το άλλο μια έκταση περίπου ενός στρέμματος. Τώρα λένε ότι πρέπει να συσταθεί μια εταιρεία που θα διαχειρίζεται το λιμάνι και στην οποία θα πρέπει να μετέχει και η ΕΤΑΔ. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα.

Εμείς όταν είχαμε πάρει την μελέτη του έργου δεν υπήρχε η ΕΤΑΔ, δεν είχε δραστηριοποιηθεί. Ούτε την εντοπίσαμε κάπου, ούτε μας ενόχλησε κανείς. Εδώ δεν γνώριζε κάτι ο ιδιοκτήτης του έργου που είναι το Λιμενικό Ταμείο. Ούτε είμασταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τις ιδιοκτησίες της ΕΤΑΔ. Το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να μας είχε ενημερώσει. Δεν έχει χαθεί το έργο, μπορεί να γίνει. Πρέπει να διορθωθεί η χρηματοδότηση, αλλά και να τεθεί σε μια νέα βάση η εκμετάλλευση του λιμανιού. Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα. Χρειάζεται διαπραγμάτευση από πλευράς Περιφερειακής Αρχής. Πρέπει να αποζημιωθεί η ΕΤΑΔ και να φύγει από τη μέση, όχι να είναι συνιδιοκτήτης του λιμανιού.

Δύο φορές απέτυχε η κα Κράτσα να κάνει υδατοδρόμια. Θα το επιχειρήσει τώρα για 3η φορά;

Πηγή: https://stigmafm.gr

The post Θοδωρής Γαλιατσάτος: Μόνο με εφαρμογή Master Plan διαχείρισης όμβριων υδάτων θα ανακουφιστεί η Ζάκυνθος από τις πλημμύρες appeared first on ZANTETIMES.GR.