e-shops ή ηλεκτρονικά καταστήματα; Όπως και να τα πεις, συμφέρουν!

eshops ή ηλεκτρονικά καταστήματα; Όπως και να τα πεις, συμφέρουν!

Οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη είχαν μάθει εδώ και πολλούς αιώνες πως οι εμπορικές συναλλαγές ή τα απλά ψώνια σε επίπεδο νοικοκυριού γίνονταν σε ειδικούς χώρους, τα καταστήματα, που διέθεταν τα προϊόντα στους πελάτες σε φυσικό τόπο και χρόνο.

Ξεπερνώντας την αρχική τους απορία για το τι είναι, τέλος πάντων, αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα, ή ιστοσελίδες eshops όπως προτιμούν να τα αποκαλούν οι νεότεροι, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν εκπαιδεύθηκαν εξαρχής στους υπολογιστές, σύντομα κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για μαγαζιά που πουλάνε (μόνο) ηλεκτρονικά είδη. Και συνειδητοποίησαν πως η λέξη «ηλεκτρονικά» είναι ακριβώς αυτή που δηλώνει πόσο εύκολες μπορούν να γίνουν γι’ αυτούς οι αγορές.

Λόγοι διαχείρισης χρόνου ή αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα lockdown και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, υπαγορεύουν στον σημερινό άνθρωπο μια άλλη στρατηγική για τον τρόπο με τον οποίο θα διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας τομέας στον οποίο υπάρχει η δυνατότητα και η ευχέρεια να γίνουν συναλλαγές από μακριά, κάτι που συνέβη άλλωστε και στους τομείς της ιατρικής (τηλεϊατρική) και της εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση).

Αυτό που για αιώνες φάνταζε αδιανόητο, να επιλέγουμε δηλαδή τα προϊόντα που θέλουμε να αγοράσουμε από την οθόνη ενός υπολογιστή, σήμερα είναι καθημερινή ρουτίνα. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα διαθέτουν πλέον πολύ λειτουργικές και προσεγμένες ιστοσελίδες που παρουσιάζουν εξίσου καθαρά και ολοκληρωμένα τα εμπορεύματά τους, ίσως περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να το κάνει η βιτρίνα ενός φυσικού καταστήματος. Σε μια ιστοσελίδα ο καταναλωτής έχει τη χρονική άνεση να περιηγηθεί σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων ή των υπηρεσιών, να δει τις τιμές και παράλληλα να ανοίξει κι άλλες ιστοσελίδες και να κάνει τη δική του έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών.

Μπορεί ακόμα αν θέλει να μην περιοριστεί στην ενημέρωση, αλλά να ολοκληρώσει την αγορά του μέσω της ιστοσελίδας, αφού οι περισσότερες εμπορικές ιστοσελίδες τώρα πια υποστηρίζουν και την αγορά μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Η ευθύνη της επιτυχούς πραγματοποίησης της συναλλαγής από εκεί και πέρα αφορά την επιχείρηση που «τρέχει» το ηλεκτρονικό κατάστημα, η οποία θα πρέπει να παραδώσει την παραγγελία του πελάτη σε εύλογο χρονικό διάστημα και να ανταποκριθεί ανάλογα σε τυχόν παράπονό του για την ποιότητα του προϊόντος, είτε αλλάζοντάς το είτε επιστρέφοντας τα χρήματα.

Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες, ειδικά για τα ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουν ήδη διαγράψει μια αξιόλογη πορεία και έχουν αποκτήσει καλή φήμη. Οι ψηφιακοί επιχειρηματίες έχουν δουλέψει πολύ στην κατασκευή των ιστοσελίδων τους, για να φέρουν τα eshops ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ασχολούμενοι διεξοδικά με κάθε πτυχή τους, από την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας προϊόντων μέχρι και τη διαφήμιση και προβολή τους σε κάθε γωνιά του Διαδικτύου, ακόμα και στα social media.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σήμερα ο πιο αποτελεσματικός ίσως τρόπος για να προβάλει κανείς τη δουλειά του, δεδομένης της τεράστιας δημοφιλίας τους. Εξίσου αποτελεσματική, αν και πιο εξειδικευμένη, είναι η διαδικασία του SEO (search engine optimization), χάρη στην οποία μια ιστοσελίδα μπορεί να κατεβεί αστραπιαία στην οθόνη του ενδιαφερόμενου αφήνοντας πίσω τις άλλες σχετικές ιστοσελίδες. Πολλές ακόμη μέθοδοι χρησιμοποιούνται ευρέως για να δώσουν ώθηση σε έναν κλάδο του εμπορίου που, απ’ ό,τι φαίνεται, μπορεί να προσφέρει ακόμη πάρα πολλά στην κάλυψη των καταναλωτικών μας αναγκών.

Πηγή πληροφοριών: Προώθηση Ιστοσελίδων – Eshop | Ags

The post e-shops ή ηλεκτρονικά καταστήματα; Όπως και να τα πεις, συμφέρουν! appeared first on ZANTETIMES.GR.