Σε γενικές γραμμές πάμε καλά με τον κορωνοιό στη Ζάκυνθο και το ευτύχημα είναι πως δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμη το «κοκτέιλ» με τις υποπαραλλαγές, που το περιμέναμε από τον περασμένο Νοέμβρη. Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι το νέο στέλεχος από την Κίνα, μια χώρα που δε δίνει εύκολα στοιχεία για το τι συμβαίνει, έτσι ώστε να αναλυθούν επιστημονικά.
Σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, δεδομένου πως τα περιστατικά που υπάρχουν είναι στα πλαίσια του αναμενόμενου. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει και να εφησυχάζουμε. Προσωπικά θα ήθελα οι μάσκες να είναι υποχρεωτικές, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε χώρους με άτομα αγνώστου επιδημιολογικού προφίλ.
Τα εμβόλια έχουν δυναμώσει με αντισώματα τον ανθρώπινο οργανισμό και σίγουρα βοήθησαν και αυτούς που νόσησαν από κορωνοιό, αφού το πέρασαν πιο ελαφρά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Για τους ξαφνικούς θανάτους σε άτομα άνω των 65 ετών δεν έχει αποδειχθεί πως ευθύνονται τα εμβόλια, όμως την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί και να το αποκλείσει. Δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάτε πως παρενέργειες κάνουν όλα τα φάρμακα, ακόμη κι αν πάρει κάποιος ένα ντεπόν.
Τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα εμφανίζονται κατά μέσο όρο το χρόνο από 25 έως 35 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εκ των οποίων ένα ποσοστό 5-10% αποβαίνει μοιραίο δηλαδή σημειώνονται δύο έως τέσσερις θάνατοι το χρόνο.
Είναι ένα σπάνιο νόσημα. Μεταδίδεται στον άνθρωπο αποκλειστικά, σχεδόν και μόνον από μολυσμένα ζώα με άμεση ή έμμεση επαφή κυρίως από τα τρωκτικά.
Ο θάνατος του 57χρονου συμπολίτη μας ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε μυοκτονία στο νησί ή να μην μαζεύονται τα σκουπίδια.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post Θανάσης Μάρκου: Μεμονωμένο το περιστατικό λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο appeared first on ZANTETIMES.GR.