Νταβός 2023: Ο πόλεμος δεν φαίνεται να τελειώνει στο εγγύς μέλλον, λέει ο πρόεδρος της Λετονίας

Την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναμένει περισσότερες εχθροπραξίες διατυπώνει, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews ο πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς.

Υπογραμμίζει πως μόνο η νίκη των Ουκρανών μπορεί να επιφέρει την σταθερότητα στην Ευρώπη και τονίζει πως υπάρχουν περιθώρια να γίνουν περισσότερα ως προς την ευρωπαϊκή στήριξη προς τον αγωνιζόμενο ουκρανικό λαό.

Σημειώνει επίσης πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής αλλά και συνολικά στα ανατολικά της Ευρώπης λειτουργεί ως «προειδοποίηση για την Μόσχα».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης είναι το ακόλουθο:

Φαίη Δουλγκέρη, euronews: Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε στο euronews. Είπατε πρόσφατα ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο και ότι η Λετονία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμησή της. Πότε και πώς βλέπετε να τελειώνει αυτός ο πόλεμος;

Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος Λετονίας: Νομίζω ότι το μόνο πιθανό αποτέλεσμα του πολέμου, είναι πως η Ουκρανία θα πάρει πίσω όλα τα εδάφη, που τώρα έχουν καταληφθεί από την Ρωσία. Διότι μόνο αυτή η πιθανότητα θα φέρει σταθερή ειρήνη. Και εμείς, οι Ευρωπαίοι, θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στην Ευρώπη. Οπότε δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανή λύση, που να οδηγεί σε σταθερή ειρήνη στην Ευρώπη.

Έτσι, ολόκληρη η Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως επίσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία. Η κυρία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σχετικά (στο Νταβός). Θα στηρίζουμε λοιπόν την Ουκρανία για όσο είναι απαραίτητο.

Φαίη Δουλγκέρη, euronews: Οπότε πιστεύετε ότι θα είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος;

Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος Λετονίας: Φαίνεται ότι (δεν θα τελειώσει) στο εγγύς μέλλον, στους επόμενους μήνες. Ίσως να μην υπάρχει λύση, αλλά εμείς ίσως θα έπρεπε να αναμένουμε περισσότερες εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Φαίη Δουλγκέρη, euronews: Πιστεύετε ότι η Ευρώπη ήταν πολύ υποστηρικτική; Πιστεύετε ότι έχουν γίνει ήδη αρκετά ή υπάρχουν κι άλλα που μπορούν να γίνουν;

Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος Λετονίας: Υπάρχουν ακόμη δυνατότητες να γίνουν περισσότερα, αλλά ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει πάρα πολλά. (Παρείχε) οικονομική στήριξη, αλλά επίσης τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν κάνει πάρα πολλά με στόχο να εξοπλίσουν την Ουκρανία. Και τώρα ακριβώς θα γίνει μικτή διάσκεψη στη Γερμανία, στη βάση Ράμστάιν, των υπουργών Άμυνας. Και από εκεί θα προκύψουν επίσης νέα αποτελέσματα για το πώς θα δώσουμε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, τα οποία χρειάζεται η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση. Είναι μια νόμιμη επιθυμία της Ουκρανίας να αντισταθεί και όλοι οι δημοκράτες, όλες τις δημοκρατικές χώρες πρέπει να βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας. Η Λετονία έχει ήδη κάνει τόσα πολλά και με στρατιωτικούς τρόπους.

Φαίη Δουλγκέρη, euronews: Μπορείτε να περιγράψετε τι ακριβώς έχει ήδη κάνει η Λετονία για την Ουκρανία;

Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος Λετονίας: Η Λετονία έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη επίσης, και υποστηρίζουμε πολιτικά την Ουκρανία. Υπάρχουν 40.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στη Λετονία. Η Λετονία είναι στην πρωτοκαθεδρία ως προς τη βοήθεια της Ουκρανίας, σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μας. Και θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας. Ωστόσο, διαπιστώνω ότι υπάρχουν φήμες περί κόπωσης… Δεν είναι όμως αληθείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την Ουκρανία και θα συνεχίσει αυτή την υποστήριξη.

Φαίη Δουλγκέρη, euronews: Οπότε πιστεύετε ότι η υποστήριξη, εκτός από τους πολιτικούς ηγέτες, είναι ίδια για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να περάσουν αυτόν τον χειμώνα;

Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος Λετονίας: Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η ελευθερία το αξίζει, και πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία της Ευρώπης, όπως των δημοκρατιών. Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των λαών των ευρωπαϊκών χωρών και φυσικά, και άλλων χωρών για την Ουκρανία.

Φαίη Δουλγκέρη, euronews: Πως αισθάνεστε για την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα έθνη της Βαλτικής, με δεδομένη την ιστορία τους και την γεωγραφική τους θέση;

Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος Λετονίας: Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στα κράτη της Βαλτικής, αλλά και σε όλα τα κράτη της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Από την Εσθονία, μέχρι την Βουλγαρία, σε όλες τις χώρες. Αυτό λοιπόν αποτελεί μια προειδοποίηση για τη Μόσχα. Είναι επίσης μια πολιτική αποτροπής. Αν η Μόσχα διαπιστώσει ότι υπάρχει πραγματική στρατιωτική ικανότητα για αντίσταση, τότε φυσικά δεν θα θελήσει να επιτεθεί, διότι κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα, (δηλαδή) να επιτεθεί και να χάσει.

Φαίη Δουλγκέρη, euronews: Στη Λετονία, έχετε μια μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα. Πώς το αντιμετωπίζει αυτό η χώρα;

Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος Λετονίας: Οι περισσότεροι ρωσόφωνοι πολίτες της Λετονίας είναι ενσωματωμένοι στη λετονική κοινωνία. Αυτοί ανήκουν στο δημοκρατικό μας φάσμα. Υπάρχει μια μικρή μειοψηφία μέσα στη μειονότητα, που είναι ακόμα, στο μυαλό τους, αφοσιωμένοι στη Ρωσία. Δεν είναι όμως κάτι σημαντικό. Δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην Λετονία.