Κύπρος: Στον ΕΜΑ το θρομβοεμβολικό επεισόδιο της 39χρονης Βρετανής

Δεν έχει αποδειχθεί ότι το θρομβοεμβολικό επεισόδιο με χαμηλά αιμοπετάλια, αναφορικά με την περίπτωση της 39χρονης, συνδέεται με τον εμβολιασμό, τονίζει το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Σε ανακοίνωση, ξεκαθαρίζει ότι θρομβοεμβολικά επεισόδια συμβαίνουν και στον γενικό πληθυσμό, χωρίς εμβολιασμό και σημειώνει πως η αναφορά για το περιστατικό έχει υποβληθεί στον ΕΜΑ και εξετάζεται μαζί με άλλα παρόμοια ύποπτα περιστατικά από όλη την Ευρώπη.

«Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών οι πιθανότητες να δούμε σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες από όλα τα εμβόλια είναι μεγαλύτερες και πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για αυτό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο χωρίς παρενέργειες», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, συμπληρώνοντας πως και το πιο απλό φάρμακο παρουσιάζει παρενέργειες, αναμενόμενες ή μη αναμενόμενες.

Η 39χρονη Βρετανή εμβολιάστηκε στις αρχές Μαΐου στην Πάφο με το σκεύασμα AstraZeneca και μέρες αργότερα υπέστη θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Αρχικά νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Πάφου, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και κατέληξε.

Όπως ανέφερε στο ΡΙΚ η αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Έλενα Παναγιωτοπούλου, η διαδικασία από εδώ και πέρα προβλέπει την αποστολή του ιστορικού της αποθανούσας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα απαντήσει στα σχετικά ευρήματα.

Υπ. Υγείας: Χρειάζεται απαγρύπνηση

«Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους για αναφορά και διαχείριση ύποπτων γνωστών ή άγνωστων ανεπιθύμητων ενεργειών και αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων ελαχιστοποίησης κινδύνου. Ενθαρρύνεται ισχυρά η αναφορά παρενεργειών με τη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και η αποστολή της στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες», αναφέρει το υπουργείο.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας (προσωπικοί ιατροί, παθολόγοι, επαγγελματίες υγείας των εμβολιαστικών κέντρων, αιματολόγοι επαγγελματίες υγείας στις Πρώτες Βοήθειες και όλα τα μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου) έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα, με ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό αναφορικά με τα συμπτώματα της θρομβοεμβολής ή/και της θρομβοπενίας, ενώ σημειώνει ότι σε όλους τους ιατρούς μέσω του ΠΙΣ είχε σταλεί ηλεκτρονικός σύνδεσμος για εύκολη πρόσβαση στα επίσημα εγκεκριμένα κλινικά και συνταγογραφικά χαρακτηριστικά και των τεσσάρων εμβολίων.

Επίσης, αναφέρει ότι στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο (22608607) αναφορικά με την παροχή συμβουλών για την αναφορά πιθανών/ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων.

Ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται μόνο μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η Κύπρος ανήκει στην κατηγορία χωρών υψηλού κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τη βελτιωμένη εικόνα των τελευταίων ημερών αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων εντούτοις ο κίνδυνος νόσησης COVID-19 εξακολουθεί να υφίσταται».

«Ο εμβολιασμός», διευκρινίζει, «ολοκληρώνεται παρέχοντας τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και προστασία μόνο μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης. Τα στοιχεία που υπάρχουν από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν την ανάγκη της 2ης δόσης στην αντιμετώπιση του ινδικού στελέχους, το οποίο διασπείρεται ταχύτατα».

Διαμηνύει ακόμα πως ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχίσει με το ίδιο σθένος, ώστε να αποκτηθεί ανοσία και θωράκιση του πληθυσμού και να μειωθεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τον ταχύ ρυθμό εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αυξημένης παρουσίας του ινδικού στελέχους, αλλάζει η χρονική περίοδος μεταξύ 1ης και 2ης δόσης και επιταχύνεται η χορήγηση της 2ης δόσης των εμβολίων της AstraZeneca, σμικρύνοντας (από 12 εβδομάδες σε 8 ) και της Pfizer/BioNTech (μεταξύ 3 εβδομάδων και 12), με προτεραιότητα ευπαθείς και άνω των 50, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα

Υπενθυμίζει ότι η Κύπρος παρέχει το δικαίωμα της επιλογής εμβολίου που καμία άλλη χώρα εντός και εκτός ΕΕ το παρέχει, προσθέτοντας ότι «ήδη έχουμε καλύψει τις ηλικίες και δίνουμε δεύτερη ευκαιρία εκ νέου μέσω της Πύλης για να διευθετήσουν το ραντεβού με το εμβόλιο της επιλογής τους».