Στις 23/12 έγινε στο Μουσείο , εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μαρία Ρουσέα, που είναι μέλος του Μουσείου μας, αλλά και σημαντική προσωπικότητα. Έγινε η προσέγγιση από τον ομιλητή κ.Διονύση Κωνσταντόπουλο.
Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 15/1.
Έχουμε ξεκινήσει κάποιες εκδηλώσεις. Την προεδρεία, εγώ την ανέλαβα αρχές Μαρτίου, με στόχο μου το Μουσείο , να ανοίξει στον κόσμο. Ανήκει σε όλους τους ζακυνθινούς. Προσπαθώ να νιώθει ο κόσμος, ότι το Μουσείο είναι οικείο και να μην υπάρχει η άποψη, ότι ανήκει σε κάποιους. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα, κανένας δεν είναι ιδιαίτερος και το μουσείο ανήκει σε όλους τους ζακυνθινούς.
Για πολλά χρόνια το μουσείο είχε απομακρυνθεί από τον κόσμο. Όσες εκδηλώσεις έχουμε κάνει , γίνονται μέσα στο Μουσείο τουλάχιστον από όταν ανέλαβα εγώ.
Το ότι είναι μουσείο, δεν σημαίνει ότι έρχονται άνθρωποι που ασχολούνται με την ιστορία ή τις τέχνες. Στα σχολεία διδασκόμαστε την ιστορία της Ελλάδας. Δεν υπάρχει ούτε μία διδακτική ώρα, για την τοπική ιστορία. Το μουσείο είναι πόλος έλξης, να μάθουν τα παιδιά για την τοπική ιστορία. Πολλά είναι τα σχολεία που πραγματοποιούν επισκέψεις. Σημαντικό όμως είναι και οι μεγάλοι να έρχονται και μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων να νιώσουν ότι είναι κάτι δικό τους.
Είναι η 2η φορά που ο Πρέσβης κ. Μάνεσης κάνει σημαντική δωρεά στο μουσείο. Την πρώτη φορά, ήταν όταν ανέλαβα την προεδρεία, με την προτομή του Διονυσίου Σολωμού. Η δεύτερη φορά είναι τώρα με τον πίνακα του Κωνσταντίνου Ιατρά, όπου έργα του αρκετά, υπάρχουν στην εθνική πινακοθήκη. Ο πίνακας, είναι προσωπογραφία της Ισαβέλλας, κόρης του Ιατρά, που παντρεύτηκε τον Παύλο Καρρέρ. Μιλάμε για γνωστή υψίφωνο και τον Παύλο Καρρέρ και είναι το γνωστό Ζαμπελάκι που αναφέρεται ο Διονύσιος Ρώμας. Εμπεριέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του νησιού μας.
Ομιλητής θα είναι ο Πάνος Αμπελάς, μόλις 25 ετών. Είναι ένα παιδί με φοβερά ενδιαφέροντα και πτυχίο από το πολιτικό τμήμα της νομικής και έχει τρία μεταπτυχιακά, που έχουν σχέση με την ιστορία της Ζακύνθου. Είναι ελπιδοφόρο, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν νεολαίοι που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον τόπο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Οι νέοι άνθρωποι , πρέπει να μπαίνουν μπροστά και αυτό το πίστευα πάντα. Πρέπει να δίνεται το βήμα και στους νέους ανθρώπους.
Νέοι δεν είναι μόνο ηλικιακά , είναι και άνθρωποι που δεν έχουν αναδειχτεί. Εμείς στο Δ.Σ μίλησε ο κ.Κωνσταντόπουλος, που δεν έχει κάνει άλλη διάλεξη. Πρέπει να δίνεται η ευκαιρία, σε ανθρώπους που έχουν τη γνώση και το ενδιαφέρον.
Αύριο Τετάρτη 28/12, είναι η εκδήλωση στις 7 το απόγευμα. Ελπίζω ο νέος χρόνος, να είναι καλύτερος για όλους μας, πρώτα σε θέματα υγείας και γενικότερα ας έχουμε την προσδοκία, ότι όλα θα είναι πολύ καλύτερα.
Πηγή: https://www.zantepress24.gr
The post Ελένη Πυλαρινού: Για πολλά χρόνια το Μουσείο είχε απομακρυνθεί από τον κόσμο appeared first on ZANTETIMES.GR.